Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

WE'RE NO ANGELS 1955

WE'RE NO ANGELS 1955

Δεν Είμαστε Άγγελοι


Σκηνοθεσία: Michael Curtiz

Σενάριο: Albert Husson, Ranald MacDougall

Είδος: Adventure, Comedy, ΔΕ 50

Διάρκεια: 01:46

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

Humphrey Bogart: Joseph

Aldo Ray: Albert

Peter Ustinov: Jules

Joan Bennett: Amelie Ducotel

Basil Rathbone: Andre Trochard

 

Μία κωμωδία με πρωταγωνιστή τον Humphrey Bogart αποτελεί έναν πραγματικό πόλο έλξης για κάθε κινηματογραφόφιλο αλλά και για οποιονδήποτε περίεργο. Η νουάρ εικόνα του ηθοποιού είναι τόσο ενισχυμένη που με δυσκολία μπορεί κανείς να φανταστεί τον Bogie να καλαμπουρίζει, ειδικά δε όταν φέρνει στο μυαλό του αυτήν την χαρακτηριστικά αργόσυρτη φωνή σε συνδυασμό πάντα με το υπαινικτικά κυνικό βλέμμα του. Όταν τώρα, την κωμωδία σκηνοθετεί ο Michael Curtiz τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέροντα καθώς η αμέσως προηγούμενη συνεργασία τους ήταν το Passages to Marseilles και πιο πριν από αυτό η θρυλική Casablanca.

Η ταινία είναι μία χαριτωμένη κωμωδία που βασίστηκε στο θεατρικό έργο του Albert Husson, The kitchen of Angels.

Καταρχάς, μην μπερδέψετε αυτήν την ταινία, παραγωγής 1955 με την ομώνυμη και remake του 1989 με τον De Niro και τον Sean Penn. Εδώ το στόρι θέλει 3 κακοποιούς να το σκάνε από τις φυλακές στο Νησί του Διαβόλου. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους Humphrey Bogart (σε μια από τις τελευταίες του εμφανίσεις), Peter Ustinov (λίγο πιο λιγνός απ` ό,τι τον θυμάστε) και Aldo Ray. Επειδή δεν μπορούν να το σκάσουν απ` το νησί, εισβάλλουν σε ένα σπίτι και μπλέκουν στη ζωή της οικογένειας του σπιτιού. Όλα αυτά βέβαια με χιουμοριστικές διαθέσεις και κυρίως (έτσι όπως εξελίσσεται η ταινία) με μπόλικο μαύρο χιούμορ. Οι ρυθμοί της ταινίας είναι λιγάκι αργοί, το ύφος είναι επαγγελματικά χολιγουντιανό και κανονικά θα με άφηνε αδιάφορο η ταινία. Έλα όμως που οι έξυπνοι διάλογοι της ταινίας σε κάνουν να σκάσεις κανά γελάκι εδώ και κει, η χημεία των πρωταγωνιστών αρκετά καλή και το έντονο μαύρο χιούμορ της προς το τέλος σε αποζημιώνει.

Ευχάριστη ταινία για όλη την οικογένεια από τον εργολάβο-σκηνοθέτη Michael Curtiz (αυτός που έκανε την Καζαμπλάνκα, ξέρετε, μαζί με άλλα 44 έργα τη δεκαετία του `30, 21 έργα τη δεκαετία του `40 και άλλα τόσα τη δεκαετία του `50!!!). Και να προσθέσω επίσης ότι η ταινία διαδραματίζεται ημέρες Χριστουγέννων. Βέβαια, μην περιμένετε να δείτε χιόνια σε τροπικό νησί και τα τοιαύτα...

Η ιστορία αφηγείται τα Χριστούγεννα τριών καταδίκων οι οποίοι αφού απέδρασαν από το νησί του διαβόλου, περιπλανώνται σε μία κοντινή πόλη – γαλλική αποικία – προσπαθώντας να βρουν τρόπο να καταπλεύσουν προς την Γαλλία. Από μία σύμπτωση γνωρίζουν την οικογένεια Ducotel που ζει και εργάζεται σ’ αυτήν την πόλη και ενώ αρχικώς φροντίζουν να παραμείνουν μέχρι να βρεθούν στην προνομιακή θέση να ληστέψουν ό,τι τους φανεί χρήσιμο, σταδιακά αρχίζουν και συμπαθούν τον καλοπροαίρετο Felix Ducotel, την γλυκιά συζυγό του Amelie και φυσικά της νεαρή κόρη τους. Ως φυσικό επακόλουθο αυτής της συμπάθειας έρχεται η απόφαση να βοηθήσουν αυτή την αξιαγάπητα αλαλούμ οικογένεια να ξεδιαλύνει το κουλουβάχατο της ζωής της. Ένα κουλουβάχατο που αποτελείται από αναδουλειές στο μαγαζί, από άθλια ενημερωμένα λογιστικά βιβλία, από τον απελπισμένο έρωτα της κόρης Ducotel και επιτηρείται από έναν άκαρδο ξάδελφο ο οποίος με την πρόφαση ότι βοηθάει τον μάλλον άτυχο και όχι τόσο ικανό Felix, τυραννάει όλη την οικογένεια. Οι τρείς κατάδικοι αποφασίζουν να περάσουν τα χριστούγεννά τους με την οικογένεια Ducotel την οποία αποφασίζει επίσης να επισκεφτεί και ο φοβερός ξάδελφος. Οι κατάδικοι κατορθώνουν μέσα σε μία νύχτα με ένα μαγικό και όχι πάντοτε καθαρό τρόπο να βάλουν τα πράγματα στην θέση τους. Μαζί και τον ξάδελφο...….


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου