Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Marty 1955

Marty 1955

Μάρτι


Σενάριο: Paddy Chayefsky

Είδος: Comedy, Drama, Romance, ΔΕ 50

Διάρκεια: 01:30

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

Ernest Borgnine: Marty Piletti

Betsy Blair: Clara Snyder

Esther Minciotti: Mrs. Teresa Piletti

Augusta Ciolli: Aunt Catherine

Joe Mantell: Angie

 

Η ταινία Μάρτι (Αγγλ. Marty) είναι δραματική ταινία του 1955, σε σκηνοθεσία Ντέλμπερτ Μαν, βασισμένη στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του 1953 σε σενάριο Πάντι Τσαγιέφσκι και βραβευμένη με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας στην τελετή του 1956 και με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών του 1955. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο Έρνεστ Μποργκνάιν στο ρόλο του Μάρτυ και η Μπέτσι Μπλερ στο ρόλο της Κλάρα.

Ο Μάρτυ Πιλέτι (Έρνεστ Μποργκνάιν) είναι ένας καλόκαρδος και μοναχικός ιταλοαμερικανός χασάπης, που ζει στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης με τη μητέρα του (Έστερ Μιντσότι). Ο Μάρτυ που στα 34 του χρόνια είναι ακόμη ανύπαντρος δέχεται πιέσεις από τους γύρω του, ώστε να δημιουργήσει κι εκείνος τη δική του οικογένεια. Τα αδέρφια του είναι όλα παντρεμένα και με παιδιά, ενώ εκείνος εργένης. Ο Μάρτυ θέλει να παντρευτεί, αλλά η μοναχική ζωή που διάγει σε συνδυασμό με τη χαμηλή του αυτοεκτίμηση δεν τον βοηθούν να βρει το "έτερον του ήμισυ". Ένα σαββατόβραδο που αποφασίζει τελικά να βγει από το σπίτι του, μετ από παρότρυνση της μητέρας του, ο Μάρτυ γνωρίζεται με την Κλάρα (Μπέτσι Μπλερ), μια απλοϊκή και μοναχική δασκάλα. Ο Μάρτυ και η Κλάρα διαπιστώνουν ότι έχουν πολλά κοινά, αλλά ο περίγυρός τους έχει άλλη άποψη για το δέσιμό τους.

Παραλειπόμενα

Η ταινία αυτή αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά ομώνυμης τηλεταινίας του 1953 με πρωταγωνιστή το Ροντ Στάιγκερ. Το σενάριο της τηλεταινίας έγραψε ο Πάντι Τσαγιέφσκι (σεναριογράφος επίσης και της ταινίας του 1976, Το δίκτυο (The Network). Ο Τσαγιέφσκι ονόμασε τον ήρωά του, "Μάρτυ", σκεπτόμενος το φίλο του, σκηνοθέτη και ηθοποιό, Μάρτιν Ριτ, για τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Όμως οι υπεύθυνοι του καναλιού που είχε αναλάβει την παραγωγή και την προβολή της τηλεταινίας, είχαν αντιρρήσεις όσον αφορά την πρόσληψη του Ριτ, δεδομένου ότι το όνομα του βρισκόταν στη μαύρη λίστα του Χόλυγουντ.

Ένα χρόνο αργότερα, η νεοσύστατη εταιρία παραγωγής του Μπάρτ Λάνκαστερ και του Χάρολντ Χέχτ, αγόρασε τα δικαιώματα της τηλεταινίας και προσέλαβε τον Τσαγιέφσκι για να διασκευάσει το σενάριο του Μάρτυ για τη μεγάλη οθόνη. Ο Τσαγιέφσκι μεγάλωσε το ρόλο της Κλάρα, προσέθεσε τους ρόλος της μητέρας και της αδελφής του Μάρτι κι επιπλέον στοιχεία πάνω στην καριέρα του[1]. Ο Λάνκαστερ και ο Χεχτ αποφάσισαν να προσλάβουν κάποιον άλλο ηθοποιό να ερμηνεύσει το ρόλο του φιλήσυχου χασάπη, φοβούμενοι ότι το κανείς δε θα ενδιαφερόταν να δει το Ροντ Στάιγκερ να επαναλαμβάνει στη μεγάλη οθόνη, ένα ρόλο που είχε ήδη ερμηνεύσει στην τηλεόραση. Το ζήτημα του ηθοποιού που θα ερμήνευε τον πρωταγωνιστικό ρόλο παρέμεινε ανοιχτό για καιρό, μέχρι τη στιγμή που ο σκηνοθέτης της ταινίας Ντέλμπερτ Μαν, συμβουλεύτηκε τον φίλο του Ρόμπερτ Όλντριτς και ο Όλντριτς του πρότεινε τον Έρνεστ Μποργκνάιν, ηθοποιό που συνήθιζε να υποδύεται στυγνούς εγκληματίες.

 


 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου