Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Tarzan And The Lost Safari 1957

 

Tarzan And The Lost Safari 1957

Ο ΤΑΡΖΑΝ ΚΑΙ Η ΧΑΜΕΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

 


Σκηνοθεσία: H. Bruce Humberstone

Σενάριο: Montgomery Pittman, Lillie Hayward

Είδος: Action, Adventure

Διάρκεια: 1h 26min

Γλώσσα: Αγγλικά

Υπότιτλοι: corto64

Παίζουν:

Gordon Scott: Tarzan

Robert Beatty: Tusker Hawkins

Yolande Donlan: Gamage Dean

Betta St. John: Diana Penrod

Wilfrid Hyde-White: Doodles' Fletcher

George Coulouris:             Carl Kraski

Peter Arne:             Dick Penrod

 

 

Η μεγάλη επιστροφή των στούντιο της MGM στις ταινίες Ταρζάν, μετά από 17 ολόκληρα χρόνια από το τελευταίο της φιλμ, με μια παραγωγή που εγκαινιάζει συγχρόνως και την πρώτη εμφάνιση της έγχρωμης τεχνικής Eastman Color. Αν προσθέσουμε σε αυτά και το γεγονός ότι γυρίστηκε στην πατρίδα του βασιλιά της ζούγκλας, στην Αφρική και συγκεκριμένα στο Nairobi (στην τότε Βρετανική πλευρά της χώρας…), έχουμε πολλά συν δε νομίζετε; Ποιος υποδύεται τον Ταρζάν; Μα ο Gordon Scott φυσικά, ο άρχοντας των έγχρωμων ταινιών του είδους! Μην διαμαρτύρεστε, δεν είπα ο άρχοντας των ασπρόμαυρων! Εκεί, ξέρουμε όλοι ποιος κυριαρχούσε.

Σκηνοθέτης ανέλαβε ο Bruce Humberstone, γνωστός για τις ταινίες με πρωταγωνιστή τον Warner Oland στον ρόλο του σατανικού Charlie Chan. Ο Humberstone γύρισε ακόμη ένα φιλμ μια με τον Ταρζάν. Ήταν το Tarzan's Fight for Life (1958), έναν χρόνο μετά. Την παραγωγή επιμελήθηκε ο John Croydon, ενώ το σενάριο ήταν των Montgomery Pittman και Lillie Hayward. Η μουσική είναι του Clifton Parker και η φωτογραφία του C.M. Pennington-Richards, την οποία δεν βρήκα και καταπληκτική, αφού επέλεξε πολλά σκοτεινά πλάνα και δεν επικεντρώθηκε τόσο στους πρωταγωνιστές. Η φύση είναι …κονσέρβα, με εμβόλιμα αποσπάσματα από σχετικά ντοκιμαντέρ της εποχής. Καλό το μοντάζ του Bill Lewthwaite. Η ταινία έκανε κοντά στα 2,5 εκατομμύρια δολάρια, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι το θέμα εξακολουθούσε να συναρπάζει τους θεατές.

Η ταινία ακολουθεί σε αρκετά σημεία την ιστορία του Edgar Rice Burroughs για την χαμένη πόλη του Οπάρ, μόνον που επικεντρώνεται περισσότερο στην ίδια την φυλή και τις κακές της συνήθειες, ειδικά στο θέμα των ανθρωποθυσιών. Έχει όμως έντονο κλίμα από την αρχική δημιουργία και σε λεπτομέρειες, όπως η εξιστόρηση του Ταρζάν για την καταγωγή του. Η σύντροφος του Τζέην δεν εμφανίζεται στο φιλμ, λόγω διαφωνιών με μάνατζερ, παραγωγούς (Sol Lesser) και δικαιώματα. Έχει όμως ωραίες σκηνές στη ζούγκλα και στα ειδικά διαμορφωμένα στούντιο της MGM. Αυτά τα φιλμ δεν διέγειραν την φαντασία για την αληθοφάνεια τους, αλλά για τους εξωτικούς κινδύνους και το φολκλόρ. Το τελευταίο εκπροσωπείται από την φυλή των Οπάρ, σε πολεμικούς χορούς με ρυθμό και πολύ χρώμα.

Για όσους αρέσκονται σε συσχετισμούς με τα κόμικς, να πούμε ότι εδώ παρατηρούμε μια ομοιότητα στο σενάριο, με την Γαλλική εκδοχή του Ταρζάν σαν Zembla, εικονογραφημένος πάντα, στα μέσα της δεκαετίας του`60. Και εκεί οι Οπάρ ήταν από τους μεγαλύτερους αντίπαλους του, κάτι που είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε και σε ιστορίες όπως «Οι ακόλουθοι του Οπάρ», έτσι όπως τις αναδημοσίευσε ο εκδότης κ. Δραγούνης, στην έκδοση του εβδομαδιαίου Ταρζάν το 1970. Εκτός του Gordon Scott στον κεντρικό ρόλο (έκανε συνολικά 6 ταινίες σαν Ταρζάν), εμφανίζονται και οι Robert Beatty, Yolande Donlan, Betta St. John, Wilfrid Hyde-White, Peter Arne , Orlando Martins και τον δικό μας (Κερκυραίος στην καταγωγή), George Coulouris, αυτή τη φορά σε ρόλο ημί-κακού που στην πορεία καλυτερεύει σημαντικά, για να μην πω ότι γίνεται καλός!

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου