Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

The Man With The Golden Arm 1955

The Man With The Golden Arm 1955

Ο Άνθρωπος με το Χρυσό Χέρι

  


Σκηνοθεσία: Otto Preminger

Σενάριο: Walter Newman, Lewis Meltzer,

Nelson Algren, Ben Hecht

Είδος: Drama, ΔΕ 50

Διάρκεια: 01:59

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

Frank Sinatra: Frankie Machine

Eleanor Parker: Zosh Machine

Kim Novak: Molly

Arnold Stang: Sparrow

Darren McGavin: Louie

Αν και στους περισσότερους το άκουσμά του ονόματος Φρανκ Σινάτρα φέρνει στο μυαλό την ιδιότητά του ως μουσικού εδώ τον συναντάμε σε μια άλλη καλλιτεχνική διάσταση που τον απασχόλησε, αυτήν του ηθοποιού. Αν και αυτοδίδακτος ηθοποιός, λέγεται ότι προσέγγιζε τους ρόλους του με αυθορμητισμό, αυθεντικότητα και ένστικτο.

Στην ταινία “Ο Άνθρωπος με το Χρυσό Χέρι” του Ότο Πρέμινγκερ, ο Φρανκ Μασίν(Φρανκ Σινάτρα) είναι ένας επιδέξιος χαρτοπαίκτης και πρώην ναρκομανής ο οποίος έχει μόλις βγεί από την φυλακή όπου και κατάφερε να αποτοξινωθεί καθώς και να ανακαλύψει μια τάση του στο παίξιμο κρουστών. Αποφασισμένος να μην ξαναπέσει στην παγίδα προσπαθεί να κτίσει μια καινούργια ζωή μακριά από τον σκοτεινό εφιάλτη των ναρκωτικών και κοντά στην πραγματοποίηση του ονείρου του να γίνει ντράμερ σε μια μεγάλη ορχήστρα. Όμως, οι κακές παρέες που είχε παλαιότερα θέλουν να τον παρασύρουν και πάλι στο παράνομο κύκλωμα του τζόγου, όπου ήταν γνωστός με το παρατσούκλι “Ο Χρυσοχέρης”.

Ένα σημαντικό εμπόδιο στέκεται και η ανάπηρη γυναίκα του, Ζας ('Ελενορ Πάρκερ), η οποία φαίνεται να μην συμμερίζεται την άποψή του και να διαισθάνεται ότι αν ο Φρανκυ δεν υιοθετήσει τον παλιό τρόπο ζωής του θα εγκαταλείψει και εκείνη. Μόνη σύμμαχος στον δύσκολο αγώνα του Φρανκυ είναι η Μόλλυ (Κιμ Νόβακ), ιδιοκτήτρια ενός Night club την οποία και ο Φρανκυ έχει ερωτευτεί.

Η ταινία αυτή βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Νέλσον Άλγκρεν. Για αυτήν του την ταινία, ο Φρανκ Σινάτρα ήταν υποψήφιος για το βραβείο Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου ενώ 2 χρόνια νωρίτερα είχε κερδίσει το βραβείο Όσκαρ Β' ανδρικού ρόλου στην ταινία “From here to Eternity”. Ο Σινάτρα υποδύεται εξαιρετικά τον ρόλο του και σύντομα μας κάνει να αγωνιούμε και να ζούμε και εμείς έντονα τις δραματικές στιγμές του ήρωα που υποδύεται.. Μια επαναστατική ταινία για την εποχή της η οποία απεικονίζει με ρεαλιστικό τρόπο το φαινόμενο των ναρκωτικών και τον εθισμό σε αυτά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου