Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

PICNIC 1955

 

PICNIC 1955

Πικ-Νικ


Σκηνοθεσία: Joshua Logan

Σενάριο: Daniel Taradash, William Inge

Είδος: Drama, Romance, ΔΕ 50

Διάρκεια: 01:55

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

William Holden: Hal Carter

Kim Novak: Madge Owens

Betty Field: Flo Owens

Susan Strasberg: Millie Owens

Cliff Robertson: Alan Benson

Arthur O'Connell: Howard Bevans

 

Το πρωί της Ημέρας της Εργασίας σε μια μικρή πόλη καταφτάνει ένας περιπλανώμενος άστεγος, ο Hal Carter (William Holden), για να επισκεφτεί τον παλιό φίλο Alan Benson (Cliff Roberston) από τις μέρες της αδελφότητας στο Πανεπιστήμιο).

Ο Alan τυχαίνει, επίσης, να είναι ο γιος του πλουσιότερου άνδρα της πόλης. Ο Hal, ένας εγωκεντρικός καβγατζής, συναντιέται τυχαία με τη Madge Owens (Kim Novak), τη βασίλισσα ομορφιάς της πόλης και φιλενάδα του Alan Benson. Όλοι θα καταλήξουν στο προγραμματισμένο πικ-νικ της πόλης, όπου η τύχη και οι συγκυρίες θα φέρουν τον Hal και την Μadge κοντύτερα, με καταστροφικά αποτελέσματα...

ΚΡΙΤΙΚΗ: Η Madge Owens, είναι το είδος κοριτσιού που είναι πολύ όμορφο και ψεύτικο για να είναι αληθινό, το είδος του κοριτσιού που σε μια μικρή πόλη δεν μπορεί να έχει πραγματικά συναισθήματα ή σκέψεις, παρά μόνο την Αμερικάνικη ομορφιά με σκοπό το... καμάκωμα ενός πλούσιου συζύγου. Μάλιστα, είναι και η τελευταία μαθήτρια και ο συμμαθητής της πετάει την τρομερή ατάκα του για αυτήν "#293-#294 ...Η Ματζ είναι όμορφη. Αλλά είναι τόσο χαζή, που παραλίγο...να κάψουν το σχολείο για να τη διώξουν..."(!)

Η -παραγνωρισμένη- ηθοποιός Novak ζωγραφίζει ένα λαμπερό πορτρέτο της Madge. Η έκρηξη της σεξουαλικής έντασης της, όταν συναντιέται με τον Hal για πρώτη φορά γίνεται αντιληπτή αμέσως. Παλεύει στο αρχικό μέρος της ταινίας για να υποτάξει τη σεξουαλική της επιθυμία, αλλά τη νύχτα του πικ-νικ "παραδίδεται". Τότε, την παρακολουθούμε να ξανοίγεται και να αποκαλύπτει  μια γυναίκα με συναισθήματα και όνειρα, βαθύτερα από την ομορφιά των ματιών της ή τη κατάλευκη φωτεινότητα του δέρματος της!

Ο μάτσο Holden φέρνει την δική του σεξουαλική ένταση στην ταινία, καθώς παρουσιάζεται σαν μια καλογυμνασμένη φέτα κρέατος (αλά...Σάκης Ρουβάς), που τον παρατηρούν με θαυμασμό τα κορίτσια της πόλης,  καθώς και... κάποια αγόρια.

Το  "Πικνίκ", λοιπόν, που κέρδισε το βραβείο Pulitzer για τον William Inge, είναι μια ταινία σεξουαλικής καταστολής και κοινωνικής απελπισίας σε μια μικρή πόλη της Αμερικής. Θαρραλέα για την εποχή της, αλλά πολύ θεατρική. Αν είχε καταφέρει ο σκηνοθέτης Joshua Logan να αποβάλει την επιτήδευση της θεατρικής ηθοποιίας, το έργο θα ήταν πολύ πιο αληθοφανές (καθώς σε πολλές σκηνές του είναι απλά μία ακόμα... "Αμερικανιά", γεμάτη παραπλάνηση και γελοιότητα...).

Εμένα δεν με συγκίνησε για το θέμα της, αλλά η εξέλιξη αυτού του σπουδαίου ηθοποιού Holden από τον Hal του Picnic στον τυχοδιώκτη φονιά Pike Bishop του "The Wild Bunch"(1969).

Μέτρια, κατά την γνώμη μου, αλλά ιστορική για το εξαιρετικό καστ ηθοποιών που ερμηνεύουν!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου