Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Tarzan's Greatest Adventure (1959)

Tarzan's Greatest Adventure (1959)

Η ΖΟΥΓΚΛΑ ΦΛΕΓΕΤΑΙ

  

Σκηνοθεσία: John Guillermin

Σενάριο: Berne Giler, John Guillermin

Είδος: Action, Adventure

Διάρκεια: 1h 28min

Γλώσσα:Αγγλικά

Υπότιτλοι: corto64

Παίζουν:

Gordon Scott: Tarzan

Anthony Quayle: Slade

Sara Shane: Angie Loring

Niall MacGinnis: Kruger (as Niall Macginnis)

Sean Connery: O'Bannion

Al Mulock: Dino

Η ταινία που ξεμακραίνει περισσότερο από το κλίμα όλων των προκάτοχων της, με την προσθήκη θρίλερ αποχρώσεων, εξαιρετικές ερμηνείες και μιας ατμόσφαιρας που αιχμαλωτίζει τον θεατή με τον ρυθμό της. Ο John Guillermin βάζει δύσκολα στον «άρχοντα της ζούγκλας», μαζί με ατάκες λιτές, ενώ καλλιεργεί ένα σκληρό και άτεγκτο προφίλ. Είναι ξεχωριστή δημιουργία, από έναν χαρισματικό κινηματογραφιστή, που την εμπλουτίζει με τα δικά του στοιχεία, για να κάνει στο τέλος μια εκδοχή εντελώς διαφορετική από όσες προηγήθηκαν. Αν μη τι άλλο αξίζει της προσοχής κάθε σινεφίλ, για όσα καινοτόμα εισάγει στον γνωστό μύθο, τον οποίο και διασκευάζει υπέροχα.

Το χιουμοριστικό ύφος εκείνο που συντηρούσε η παρουσία χαρακτήρων όπως η συμπαθέστατη Τσίτα, απουσιάζει εντελώς και αυτό που βλέπουμε να ζωντανεύει είναι ένα εφιαλτικό σενάριο σε εικονογράφηση του Russ Manning ίσως. Θα την χαρακτήριζα σαν εκείνη την ταινία που προσεγγίζει περισσότερο το αρχικό στυλ αφήγησης των κόμικς, δυνατή και ρεαλιστική. Δεν ωραιοποιεί τίποτα, ούτε και ηρωοποιεί ακριβώς. Στέκεται και ιχνογραφεί συναισθήματα και πάθη. Η όψη των πρωταγωνιστών μου φέρνει έντονα στο νου εξώφυλλα και σελίδες από τα εικονογραφημένα του κ. Δραγούνη(Πηδάλιο Πρες), στα μέσα της δεκαετίας του’70. Η σχεδόν καταραμένη φιγούρα του αντίπαλου του Ταρζάν, αποδίδεται κάτι παραπάνω από ιδανικά από τον Anthony Quayle. Έναν σπουδαίο Άγγλο ηθοποιό και σκηνοθέτη.

Προσωπικά θεωρώ το “Tarzans Greatest Adventure” σαν την πιο ποιοτική από την σειρά αυτή των ταινιών. Όταν έχεις άλλωστε στο καστ ηθοποιούς όπως οι Anthony Quayle, Sara Shane, Sean Connery(υποδύεται εκπληκτικά τον μέθυσο τυχοδιώκτη, με περίσσιο κυνισμό και φοβερό χιούμορ), Al Mulock. Scilla Gabel, Niall MacGinnis και ένα κυριολεκτικά αγνώριστο προς το καλύτερο Gordon Scott, καταλαβαίνεις ότι το φιλμ δεν είναι μια από τα ίδια(απ’όσα έχεις ήδη δει). Ούτε λιμνούλες και ειδυλλιακά τοπία στη Σαβάνα, τρυφερά φιλιά με φόντο το Αφρικάνικο ηλιοβασίλεμα, ζουζουνιάρικα ζωάκια και αγκαλίτσες και κωμικοί χαρακτήρες που δεν πείθουν ούτε για ταξιδιωτικοί πράκτορες – πόσο μάλλον για εξερευνητές. Δεν υπάρχουν καν φυλές ιθαγενών με τοτέμ, δεισιδαιμονίες, θρύλους, κακούς μάγους που επιβουλεύονται τον αγαθό και δίκαιο αρχηγό, εξωτικούς θεούς και φολκλόρ χορούς υπό τον ήχο των τυμπάνων. Αν θέλει να δει κανείς τέτοια, ας προτιμήσει μια από τις άλλες ταινίες του Ταρζάν. Όχι αυτήν εδώ.

Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα από μια παραγωγή του Sy Weintraub, παλαίμαχος στα φιλμ με ήρωα τον Ταρζάν, αλλά στις μέτριες τους κινηματογραφικές μεταφορές(Tarzan Goes to India, Tarzan's Three Challenges κ.α.), μια τόσο καλή και ιδιαίτερη δουλειά. Τα πήγε όμως περίφημα και οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε. Όπως και ο σεναριογράφος Les Crutchfield, που καταθέτει εδώ διαπιστευτήρια δυνατής πένας. Η Solar Films ανέλαβε την εκτέλεση της παραγωγής και τα στούντιο της Paramount Pictures όλα τα υπόλοιπα. Εξαιρετικά ατμοσφαιρική και σε ορισμένες σκηνές υποβλητική, η μουσική επένδυση του Douglas Gamley. Εκτός από την Τσίτα απουσιάζει και η Τζέην(το έτερο ήμισυ του Ταρζάν). Οι φίλοι του ήρωα υποδέχτηκαν το φιλμ μουδιασμένα στις αίθουσες. Από την μια οι συντελεστές, από την άλλη η πρωτόγνωρη γι’αυτούς εικόνα του ήρωα, πιο άγριου και πιο αληθινού. Ο John Guillermin τον σκιαγραφεί με μαεστρία σε καλούπια ενός αντιήρωα που έχει κάνει τις επιλογές του, αμύνεται υπέρ αυτών, αλλά αναγνωρίζει και τα μειονεκτήματα τους. Δεν νομίζω να περίμεναν κάτι τέτοιο από ένα φιλμ χλιαρής δόσης περιπέτειας και συνηθισμένων έως ανιαρών προκλήσεων. Κι εδώ είναι που κάνει την διαφορά αυτό το φιλμ. Υπάρχουν στιγμές και σκηνές που εκρήγνυται όπως ο δυναμίτης στις όχθες του

Ένας άσπονδος φίλος και νυν εχθρός, ηγείται μιας ομάδας αδίστακτων τυχοδιωκτών στην προσπάθεια τους να βάλουν στο χέρι μια μεγάλη ποσότητα διαμαντιών. Οι πολύτιμες πέτρες βρίσκονται σε ένα εγκαταλειμμένο ορυχείο στη μέση της ζούγκλας, αλλά ο μεγάλος τους αντίπαλος δεν θα είναι εκείνη και οι κίνδυνοι της. Ο άρχοντας της ζούγκλας, είναι αυτός που θα αποτελέσει τον μεγάλο τους αντίπαλο, σε μια αμείλικτη και θανάσιμη πάλη θανάτου και εκδίκησης… 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου