Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

THE NIGHT OF THE HUNTER 1955

THE NIGHT OF THE HUNTER 1955

Η ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥ


Σκηνοθεσία: Charles Laughton

Σενάριο: Davis Grubb, James Agee, Charles Laughton

Είδος: Drama, Film Noir, Thriller, ΔΕ 50

Διάρκεια: 01:33

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

Robert Mitchum: Harry Powell

Shelley Winters: Willa Harper

Lillian Gish: Rachel Cooper

James Gleason: Uncle Birdie Steptoe

Evelyn Varden: Icey Spoon

 

O μεγάλος ηθοποιός Τσαρλς Λότον το 1955 περνάει πίσω από την κάμερα σκηνοθετώντας για πρώτη και τελευταία φορά μια ταινία που μπορεί μεν να γνώρισε την απόρριψη από κοινό και κριτικούς αλλά με τα χρόνια κέρδιζε όλο και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές που αναγνώρισαν την πρωτοτυπία και την απαράμιλλη δεξιοτεχνία της

Το νουάρ αναμιγνύεται σοφά με το θρίλερ και μέσα από μια ρευστή παρουσίαση εικόνων φτάνουμε στα καλύτερα τελευταία 40 λεπτά που εμφανίστηκαν ποτέ στην οθόνη. Η ταινία μεταβάλλεται σε ένα στοιχειωμένο παιδικό παραμύθι μέσα από την πορεία των δυο κυνηγημένων παιδιών στο ποτάμι ενώ στις όχθες ο κακός λύκος Ρόμπερτ Μίτσαμ παραμονεύει κι ακόλουθη.

Ο Μίτσαμ στην Νύχτα του Κυνηγού αγγίζει το ταβάνι της μεγάλης- και λίγο υποτιμημένης- καριέρας του. Ο τρόπος που παίζει τον ψευτο ιεροκήρυκα Χάρυ Πάουελ είναι από μόνος του μια ξεχωριστή τέχνη. Kι όταν συνδυάσεις αυτή την ερμηνεία του με τους ρόλους του στο μαζοχιστικό νουάρ αριστούργημα του Τούρνερ Out of the past και στο πρώτο Cape Fear καταλαβαίνεις πως το πηγαίο ταλέντο είναι χάρισμα και δεν διδάσκεται σε καμία σχολή.

Ο Χάρυ Πάουελ σκοτώνει χήρες τις οποίες παντρεύεται κι υστέρα παίρνει τα λεφτά τους. Συλλαμβάνεται για μια μικροκλοπή και ο συγκάτοικός του που θα εκτελεστεί έχει κάπου κρυμμένα τα χρήματα μιας ληστείας, δεν του αποκαλύπτει όμως που, έτσι όταν ο Πάουελ αποφυλακίζεται προσεγγίζει την χήρα του πρώην συγκατοίκου του στην φυλακή, την παντρεύεται, την σκοτώνει σε μια σκηνή σκηνοθετικού θριάμβου κι αρχίζει να κυνηγά ανελέητα τα δυο μικρά παΐδια της για να του αποκαλύψουν που είναι τα λεφτά. Ο μικρός συγκρούεται αρκετές φορές μαζί του λόγο του ότι τον αντιμετωπίζει σαν μια πατρική φιγούρα που ήρθε από το πουθενά ενώ η αδελφή του παρότι στην αρχή τον εμπιστεύεται βλέπει στο πρόσωπό του το τέρας που κατοικεί σε όλα τα σκοτεινά παραμύθια.

Πλάνα απίστευτης μαγείας, αγωνία, φόβος κι αθωότητα σε ένα μεγαλειώδες χαρμάνι από αυτά που μόνο ο Αμερικανικός κινηματόγραφος ξέρει να δίνει.


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου