Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Tintin Et Le Mystere De La Toison D'or 1961

Tintin Et Le Mystere De La Toison D'or 1961

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΜΑΛΟΥ ΔΕΡΑΤΟΣ


Σκηνοθεσία: Jean-Jacques Vierne

Σενάριο: André Barret, Rémo Forlani, Hergé

Είδος: Adventure, Comedy, Family, Γαλλικά

Διάρκεια: 01:38

Γλώσσα: Γαλλικά

Παίζουν:

Jean-Pierre Talbot: Tintin

Georges Wilson: Capitaine Haddock

Georges Loriot: Professeur Tournesol

Milo: Milou

Charles Vanel: Père Alexandre

 

Θα μπορούσε να έχει δέυτερο τίτλο ο Τεντέν στην Ελλάδα.

Ο φίλος του καπετάνιου Χάντοκ, ο Θεμιστόκλ Παπαρανίκ πέθανε και του κληροδότησε ένα σκάφος, το Χρυσόμαλλο Δέρας. Ο Τεντέν και ο καπετάνιος Χάντοκ ταξιδεύουν στην Κωνσταντινούπολη για να το παραλάβουν. Φτάνοντας όμως βλέπουν ότι είναι ένα άχρηστο πλεούμενο, έτοιμο να βουλιάξει. Ωστόσο, ο Αντόν Καραμπίν (Δημήτρης Μυράτ) τους προσφέρει ένα μεγάλο ποσό για να το αγοράσει. Όταν ο καπετάνιος Χάντοκ αρνείται, αρχίζουν να δέχονται απειλές που δεν μένουν στα λόγια. Ύστερα από περιπλανήσεις σε όλη την Ελλάδα, μαθαίνουν την αλήθεια. Ο Παπαρανίκ και άλλα τέσσερα άτομα είχαν πάει στην Τεταράγκουα, ένα μικρό κράτος στην Αμερική. Αφού κυβέρνησαν λίγο καιρό, έφυγαν με τον χρυσό της τράπεζας...

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Γαλλία στις 6 Δεκεμβρίου του 1961. Η ταινία γυρίστηκε στην Κωνσταντινούπολη, στον Πειραιά, στην Αθήνα, στα Μετέωρα και στο Λουτράκι.

Στην παραγωγή συμπρωταγωνιστούν και αρκετοί Έλληνες ηθοποιοί όπως: Δημήτρης Μυράτ, Δήμος Σταρένιος και άλλοι, ενώ συμμετέχει και το συγκρότημα παραδοσιακών χορών της Δόρας Στράτου. Η ταινία είναι πολύτιμη για τους συλλέκτες των περιπετειών του Τεντέν γιατί από την ταινία προήλθε και το επεισόδιο του κόμικ, αντίθετα με τις περισσότερες ταινίες του Τεντέν που πρώτα έβγαινε η περιπέτεια σε τεύχος και μετά γίνονταν ταινία. Το τεύχος αυτό κυκλοφόρησε στα γαλλικά, αγγλικά και ισπανικά. Στην ταινία γίνεται αναφορά στην φανταστική βεβαίως εταιρεία του Δημητρίου Μυράτ με την επωνυμία "Karexport", της οποίας το σήμα είναι ένας κροκόδειλος κόκκινος που κοιτάει αριστερά. Αυτό θυμίζει τον κροκόδειλο γνωστής εταιρείας ενδυμάτων (ο κροκόδειλος της γνωστής εταιρείας είναι πράσινος και κοιτάει δεξιά).

Επειδή η εταιρεία του Μυράτ είναι κακόφημη και αυτός υποδύεται τον έμπορο όπλων με όνομα Καραμπίν (λογοπαίγνιο με το όπλο), έψαχναν τότε να βρουν τη σύνδεση ή τυχόν υπονοούμενα που άφηνε η ταινία σχετικά με την γνωστή εταιρεία. Εκείνη την περίοδο μάλιστα, είχαν προκληθεί αντιδράσεις για τα υπονοούμενα που άφηνε.

Το δε ελικόπτερο του Καραμπίν, είναι ένα Sikorsky H-19 της Ελληνικής Βασιλικής (τότε) Αεροπορίας μας. Σε κάποια πλάνα διακρίνονται και τα εθνόσημα.

 


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου