Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

The Manchurian Candidate 1962

The Manchurian Candidate 1962

Ο Άνθρωπος της Μαντζουρίας


Σκηνοθεσία: John Frankenheimer

Σενάριο: Richard Condon, George Axelrod, John Frankenheimer

Είδος: Drama, Science Fiction, Thriller

Διάρκεια: 02:06

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

Frank Sinatra: Major Bennett Marco

Laurence Harvey: Raymond Shaw

Janet Leigh: Eugenie Rose Chaney

Angela Lansbury: Mrs. Eleanor Shaw Iselin

Henry Silva: Chunjin

 

Ένας ήρωας του πολέμου της Κορέας ανακαλύπτει ότι βρίσκεται έρμαιο στα χέρια μιας σκοτεινής παραπολιτικής οργάνωσης και ότι έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου για να δολοφονήσει ένα φιλελεύθερο πολιτικό. Το συγκλονιστικό μυστικό όμως θα το μάθει στο τέλος....

Μία από τις πιο διάσημες ταινίες της Φωνής (ή του Ol` Blue Eyes αν θέλετε, κατά κόσμον Frank Sinatra) αποτελεί η ταινία The Manchurian Candidate του 1962. Φαντάζομαι οι περισσότεροι γνωρίζετε και το πρόσφατο ριμέικ, οπότε δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στην πλοκή της ιστορίας μας. Η διαφορά βρίσκεται φυσικά στον πόλεμο? η πρόσφατη ταινία αναφερόταν στον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο, ενώ η παλιότερη στον πόλεμο της Κορέας.

Ο... υποψήφιος λοιπόν του 1962 ήταν ο Laurence Harvey. Το ρόλο της μητέρας του που κάνει όλο το παρασκηνιακό παιχνίδι έχει εδώ η Angela Lansbury, πολύ καιρό πριν γίνει... συγγραφέας-ντέντεκτιβ (μια ταμπέλα που της κόλλησε δυστυχώς για πάντα!). Ο Sinatra είναι ο ταγματάρχης που αρχίζει και βλέπει διάφορα περίεργα όνειρα και αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι κάτι περίεργο συμβαίνει. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο John Frankenheimer, ο οποίος δημιουργεί άλλη μια εκπληκτική ταινία μέσα στη δεκαετία του `60. Αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία της εποχής, μέχρι τη στιγμή που δολοφονήθηκε ο John Kennedy και οι φήμες λένε ότι ο Sinatra πρότεινε την απόσυρσή της από τις αίθουσες. Θα έλεγα ότι αποτελεί περίεργη σύμπτωση το γεγονός ότι ο Sinatra έπαιξε σε δύο ταινίες (την παρούσα και την Suddenly) με θέμα την προσπάθεια δολοφονίας του προέδρου των ΗΠΑ.

 


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου