Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Since You Went Away 1944

 Since You Went Away 1944

Απ' Όταν Έφυγες

 


Σκηνοθεσία: John Cromwell

Σενάριο: Edward Cline

Είδος: Drama, Romance, Shirley Temple, War

Διάρκεια: 02:52

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

Claudette Colbert: Anne Hilton

Jennifer Jones: Jane Hilton

Joseph Cotten: Lt. Tony Willett

Shirley Temple: Brig Hilton

Monty Woolley: Col. William G. Smollett

 

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Άννα Χίλτον (Κλοντέτ Κολμπέρ), μια γυναίκα μιας μικρής αμερικανικής πόλης, αναμένει την επιστροφή του συζύγου της από το μέτωπο, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να σταθεί ως μάνα στις δυο τις κόρες Τζέιν (Τζένιφερ Τζόουνς) και Μπρίτζετ (Σίρλεϊ Τεμπλ) οι οποίες βρίσκονται στην εφηβεία και ήδη αισθάνονται τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα.

Επική παραγωγή του τιτάνα της Χρυσής Εποχής του Χόλυγουντ Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ, βασισμένο στο μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Μπιούλ Γουάιλντερ Since You Went Away: Letters to a Soldier from His Wife . Η ταινία αποτελεί τρανό παράδειγμα των μελοδραμάτων της περιόδου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που είχαν ως σκοπό να ενημερώσουν όλους εκείνους που είχαν μείνει στα σπίτια τους για το τι συνέβαινε στο μέτωπο, αλλά και να δώσουν κουράγιο στις γυναίκες που περίμεναν την επιστροφή των συζύγων τους. Η αναμονή λοιπόν του αγαπημένου από το μέτωπο και ο πόνος του αποχωρισμού είναι τα θέματα το οποία πραγματεύεται το φιλμ, το οποίο εκείνη την περίοδο ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια παραγωγή του Χόλυγουντ μετά το Όσα Παίρνει ο Άνεμος, (Gone With the Wind, 1939). Ήταν επίσης η πρώτη ταινία της οποίας έκανε την παραγωγή ο Σέλζνικ μετά το Ρεβέκκα (Rebecca, 1940) του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Ο Σέλζνικ συγκέντρωσε ένα μεγαλειώδες καστ το οποίο απαρτίζεται από μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της περιόδου (Κλοντέτ Κολμπέρ, Τζένιφερ Τζόουνς, Σίρλεϊ Τεμπλ, Τζόζεφ Κότεν, Λάιονελ Μπάριμορ, Άγκνες Μούρχεντ, Χάτι ΜακΝτάνιελ και Πωλ Γουόκερ). Έχοντας προϋπολογισμό της τάξεως των 2.4 εκατομμυρίων δολαρίων θεωρήθηκε η ακριβότερη παραγωγή της περιόδου μετά το Όσα Παίρνει ο Άνεμος[1].

Η Κλοντέτ Κολμπέρ απέρριψε αρχικά το ρόλο της Άννα Χίλτον, καθώς δεν της άρεσε η ιδέα του να υποδυθεί γυναίκα που έχει ήδη δυο κόρες στην εφηβεία. Ο Σέλζνικ με τη βοήθεια της Χέντα Χόπερ κατάφερε και την έκανε να αλλάξει γνώμη. Η Κάθριν Κορνέλ είχε διαβάσει το μυθιστόρημα της Γουάιλντερ και ενδιαφέρθηκε επίσης για το ρόλο της Άννα, αλλά ο Σέλζνικ προτίμησε να αναθέσει το ρόλο στην Κολμπέρ. Ο ρόλος της μεγάλης κόρης της Άννα δόθηκε στην Τζένιφερ Τζόουνς, που είχε κερδίσει το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου την προηγούμενη χρονιά για την ταινία Ουράνια Οπτασία (The Song of Bernadette). Η Τζόουνς κι ο Σέλζνικ, είχαν ερωτική σχέση ενώ εκείνη ήταν παντρεμένη κι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Σέλζνικ ήθελε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα της Γουάιλντερ, ήταν επειδή πίστευε ότι ο ρόλος της Τζέιν ήταν κατάλληλος για την Τζόουνς (ο άλλος λόγος ήταν ότι με αυτή την ταινία ο παραγωγός ήθελε να δείξει την συμπαράστασή του στον αγώνα κατά του φασισμού). Παραδόξως στο ρόλο του νεαρού Μπιλ Σμόλετ εμφανίζεται ο σύζυγος της Τζόουνς, Πωλ Γουόκερ με τον οποίο η ηθοποιός βρισκόταν στα χωρίσματα. Οι δυο εν διαστάσει σύζυγοι υποδύθηκαν τους ερωτευμένους. Μετά τη λήξη των γυρισμάτων η Τζόουνς πήρε διαζύγιο από τον Γουόκερ και παντρεύτηκε τον Σέλζνικ. Η Σίρλεϊ Τεμπλ, το κορίτσι θαύμα του Χόλυγουντ απείχε από τα κινηματογραφικά δρώμενα για δυο χρόνια κι ο Σέλζνικ την έπεισε να δεχτεί το ρόλο της μικρότερης κόρης της Άννα, Μπρίτζετ.

Τη σκηνοθεσία της ταινίας έλαβε ο βετεράνος Τζον Κρόμγουελ, ενώ ο Σέλζνικ και ο Τάι Γκαρνέτ τον αντικατέστησαν στο σκηνοθετικό τιμόνι τις μέρες που δεν ήταν διαθέσιμος.

Η εισαγωγή της ταινίας απεικονίζει ένα σκύλο. Αρχικά ο σκύλος ήταν αρσενικός αλλά δεδομένου ότι τα γεννητικά του όργανα καταγράφονταν με μεγάλη ευκρίνεια στη φωτογραφία, αντικαταστάθηκε με έναν θηλυκό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου