Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

The Man Who Shot Liberty Valance 1962

 The Man Who Shot Liberty Valance 1962

Ο Άνθρωπος που Σκότωσε τον Λίμπερτι Βάλανς

Σκηνοθεσία: John Ford

Σενάριο: James Warner Bellah, Willis Goldbeck

 Dorothy M. JOHNSON

Είδος: Drama, John Fort, Romance, WESTERN

Διάρκεια: 02:03

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

John Wayne: Tom Doniphon

James Stewart: Ransom Stoddard

Vera Miles: Hallie Stoddard

Lee Marvin: Liberty Valance

Edmond O'Brien: Dutton Peabody

 

Από τα κορυφαία έργο του John Ford, που απεικονίζει -και αποδομεί- την Άγρια Δύση στο τέλος του 19ου αιώνα, τότε που οι πολίτες έχοντας σιχαθεί την ανομία και την παρανομία προωθούσαν τον εκσυγχρονισμό, την τήρηση του νόμου και την επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα αντί με οπλισμένα 45άρια.

Ο James Stewart (υποδύεται το δικηγόρο Ραντς Στονταρντ) και ο John Wayne (υποδύεται τον μάτσο άντρακλα Τομ Ντόνιφον) μοιράζονται τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε αυτό το εξαιρετικό western γεμάτο με δείγματα ευαισθησίας, ανεκτικότητας και συμμετοχής στα κοινά.

 Ο "κακός" της παρέας, ο Lee Marvin (υποδύεται τον βίαιο πιστολέρο Λίμπερτυ Βάλανς), βρίσκει αντίσταση στα όπλα του και τις μεθόδους του, γεγονός που συμβολίζει την αλλαγή της Δύσης από μία άνομη και ανεξέλεγκτη εγκληματική πάμπα προς μία ομαλοποιούμενη περιοχή των ΗΠΑ.

Καλές ηθοποιίες από όλους και ιδιαίτερα από τους δεύτερους ρόλους (προς το τέλος, μάλιστα, όταν η συμμορία του Βάλανς καταστρέφει το Τυπογραφείο, ξεχωρίζει και ο Lee Van Cleef, σε ένα μικρό ρόλο κΑκοποιού της συμμορίας..). Εντάξει, ο James Stewart είναι από τους αγαπημένους μου ηθοποιούς για το στιλ του, την αρχοντική του κορμοστασιά και την ξεχωριστή ομιλία του. Στο έργο συμβολίζει όσα προσπάθησαν να φέρουν στις ΗΠΑ οι πατέρες του Έθνους, δηλαδή, την μόρφωση, την συμμετοχική δημοκρατία και την ελευθερία του τύπου και του λόγου..

Από πολλές πλευρές, λοιπόν, αξιολογότατο έργο, με πολλαπλά μηνύματα και προφανώς συνιστάται σε όλους τους φίλους του είδους.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου