Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

The Paradine Case 1947

The Paradine Case 1947

Υπόθεση Παραντάιν


Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock

Σενάριο: Robert Hichens, Alma Reville, David O. Selznick,

James Bridie, Ben Hecht

Είδος: Crime, HITCHCCOCK, Thriller

Διάρκεια: 02:05

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

Gregory Peck: Anthony Keane

Ann Todd: Gay Keane

Charles Laughton: Judge Lord Thomas Horfield

Charles Coburn: Sir Simon Flaquer

Ethel Barrymore: Lady Sophie Horfield

 

Ο παθιασμένος έρωτας αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη κρύβεται πίσω από το μαυρόασπρο δικαστικό θρίλερ «Υπόθεση Παραντάιν» του Αλφρεντ Χίτσκοκ. Ο δικηγόρος Κιν (Γκρέγκορι Πεκ), παντρεμένος με την όμορφη Γκέι (Αν Τοντ), ερωτεύεται με πάθος την ελκυστική και μυστηριώδη κυρία Παραντάιν (Αλίντα Βάλι), η οποία κατηγορείται για τη δολοφονία του τυφλού συζύγου της.

Παρασυρμένος από το πάθος του, ο Κιν προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποδείξει την αθωότητά της, στρέφοντας τα πυρά του εναντίον του υπηρέτη και εραστή της (Λουί Ζουρντάν). Στο δικαστήριο θα έρθει αντιμέτωπος με τον δικαστή Χόρνφιλντ (Τσαρλς Λότον), που συμπεριφέρεται εχθρικά προς τον Κιν εξαιτίας της απόρριψης των ερωτικών του διαθέσεων από την κυρία Κιν. Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι όπως ακριβώς φαίνονται, και ο Κιν θα μάθει με τον χειρότερο τρόπο την αλήθεια.

Πρόκειται για μια από τις πιο μαύρες ταινίες του Χίτσκοκ, που προσπαθεί να αποδείξει πως ο όλο πάθος έρωτας τυφλώνει, οδηγώντας σε λάθος συμπεράσματα και τραγικά αδιέξοδα. Οι πιο πετυχημένες σκηνές είναι εκείνες του δικαστηρίου με τον Πεκ να αγωνίζεται ν' αποδείξει με κάθε τρόπο την αθωότητα, όπως πιστεύει, της κυρίας Παραντάιν (η σωστή προφορά του ονόματος είναι Πάραντιν) και να έρχεται σε σύγκρουση με τον μοχθηρό, σχεδόν κυνικό δικαστή του Τσαρλς Λότον (από τις καλύτερες ερμηνείες της ταινίας) - ο διευθυντής φωτογραφίας Λι Γκάρμις, από τους καλύτερους της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ, δημιουργεί την ατμόσφαιρα του σασπένς με έξοχα μελετημένες φωτοσκιάσεις.

Ο Αμερικανός Γκρέγκορι Πεκ δεν ήταν ίσως ο πιο κατάλληλος για τον ρόλο του άγγλου δικαστή, καταφέρνει όμως να είναι αρκετά πειστικός, ενώ η Αλίντα Βάλι, στον ρόλο της κυρίας Παραντάιν υποβάλλει το πάθος αλλά και την πονηριά που κρύβεται πίσω από την ψυχρή συμπεριφορά της. Στην πραγματικότητα, η επιλογή τόσο του Λότον όσο και της Βάλι ήταν του παραγωγού Σέλζνικ, πράγμα που τον έφερε σε σύγκρουση με τον Χίτσκοκ, ο οποίος ήθελε να χρησιμοποιήσει τον Λόρενς Ολίβιε και την Γκρέτα Γκάρμπο (η ταινία θα σημείωνε την επιστροφή της στην οθόνη) στον ρόλο του δικηγόρου και της κυρίας Παραντάιν αντίστοιχα. Εξαιρετικές είναι οι ερμηνείες των δεύτερων ρόλων, ανάμεσά τους κι εκείνη της Εθελ Μπάριμορ στον ρόλο της γυναίκας του δικαστή.


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου