Σάββατο 10 Ιουλίου 2021

Butch Cassidy And The Sundance Kid 1969

Butch Cassidy And The Sundance Kid 1969

Οι Δύο Ληστές


Σκηνοθεσία: George Roy Hill

Σενάριο: William Goldman

Είδος: Adventure, Crime, WESTERN

Διάρκεια: 01:50

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

Paul Newman: tch Cassidy

Robert Redford: The Sundance Kid

Katharine Ross: Etta Place

Strother Martin: Percy Garris

Henry Jones: Bike Salesman

 

Οι δύο ληστές Butch Cassidy (Paul Newman) και Sundance Kid (Robert Redford) μετά από ληστεία σε τρένο με χρηματαποστολή, πηγαίνουν στη Βολιβία, καθώς τα περιθώρια έχουν στενέψει γι`αυτούς. Εκεί θα συνεχίσουν τη δράση τους, μέχρι που θα έρθει η στιγμή που η τύχη τους θα τους εγκαταλείψει και θα βρεθούν περικυκλωμένοι από ολόκληρο στρατό.

Ένα πρωτότυπο, διαφορετικό γουέστερν... συνδυάζει άψογα τα κλισέ του είδους (ληστείες σε τρένα, ληστείες τραπεζών, καταδίωξη των ληστών, σερίφηδες, πανδοχεία με γυναίκες, πυροβολισμοί, σκηνές δράσης) με κωμικά στοιχεία (το άλμα των δύο πρωταγωνιστών στο γκρεμό, η άφιξή τους στη Βολιβία και οι προσπάθειές τους να ληστέψουν τράπεζες χωρίς να ξέρουν καλά τη γλώσσα, οι μεταξύ τους διάλογοι κ.λπ.), πετυχαίνοντας ένα αποτέλεσμα διασκεδαστικό και κάνοντας τους ήρωες συμπαθείς... σενάριο πολύ σφιχτό, χωρίς κενά και με πολλές δυνατές ατάκες... το τρίγωνο newman-redford-ross επιδεικνύει αξιοζήλευτη χημεία και οι ερμηνείες είναι φανταστικές από όλους... Η μουσική πολύ ωραία και το άσχετο τραγούδι που παρεμβάλλεται στη δράση, είναι έξυπνη ιδέα... Οι χαρακτήρες εμπεριέχουν δραματικά και χιουμοριστικά στοιχεία, με κορυφαίο σημείο τον διάλογο των ληστών λίγο πριν το τέλος... ένα από τα τελευταία κλασσικά γουέστερν και ένα από τα πιο ξεχωριστά...

ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ: Το κλείσιμο του περασμένου χρόνου έμελλε να σημαδευτεί από το χαμό του George Roy Hill, ενός σκηνοθέτη που θα μείνει στη μνήμη μας κυρίως για τρεις λόγους: α) το The Sting - Το Κεντρι του 1972 β) τους «Δυο ληστές» και γ) την προώθηση και καταξίωση του Robert Redford στο star system του Χόλυγουντ. Τα δυο τελευταία στοιχεία είναι απόλυτα συνυφασμένα μεταξύ τους, μιας και ο Hill επέμενε στην επιλογή του άσημου ακόμη τότε ηθοποιού, παρά τις απαιτήσεις του στούντιο για ονόματα όπως αυτά των Steve McQueen και Warren Beatty. Η δικαίωσή του ήρθε όχι μόνο στα ταμεία και τα Όσκαρ (όπου οι «Δυο Ληστές» απέσπασαν τα αγαλματίδια σεναρίου, φωτογραφίας, πρωτότυπης μουσικής και τραγουδιού, ενώ ήταν υποψήφιοι και για τις κατηγορίες καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας), αλλά κυρίως μέσα από τα κιτάπια της κινηματογραφικής ιστορίας που χαρακτηρίζει την ταινία αύτη ως μια από τις κλασικότερες των σελιδων της.

-ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ: Χαρακτηρισμένη ως γουέστερν, αύτη η σπουδή στον εσωτερικό μονόλογο του άτομου, καταθέτει τη ζωή των θρυλικών ληστών Sundance και Butch που άφησαν εποχή στην Άγρια Δύση, με τις ερμηνείες των Redford και Paul Newman αντίστοιχα να ξεχωρίζουν για το μοναδικό «δέσιμό» τους. Διόλου τυχαία το δίδυμο αυτό θα πρωταγωνιστήσει και στην επομένη μεγάλη επιτυχία του Hill, το Κεντρί. Η γλυκόπικρη αύτη νοσταλγική παράθεση ενός κόσμου ιδιόμορφης ελευθερίας, διαχέει έντονες στιγμές συγκίνησης και αγωνίας, ενώ αποτελεί και την αγαπημένη ταινία του Robert Redford. Το ετήσιο φεστιβάλ Sundance που καθιέρωσε, τα λέει όλα με την ονομασία του.


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου