Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

The Hound of the Baskervilles 1959

The Hound of the Baskervilles 1959

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΜΠΑΣΚΕΡΒΙΛ


Σκηνοθεσία: Terence Fisher

Σενάριο: Arthur Conan Doyle, Peter Bryan

Είδος: Horror, Mystery

Διάρκεια: 1h 27min

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

Peter Cushing: Sherlock Holmes

André Morell: Doctor Watson (as Andre Morell)

Christopher Lee: Sir Henry

Marla Landi: Cecile

David Oxley: Sir Hugo

Francis De Wolff: Doctor Mortimer

 

Η πιο σοβαρή προσπάθεια αναβίωσης του αθάνατου ήρωα του Arthur Conan Doyle, μετά το 1988 και το Λίγη Σοβαρότητα Κύριε Χολμς, το οποίο και ήταν κωμωδία. Η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του ήρωα ήταν το 1905 στο Adventures of Sherlock Holmes, με πρωταγωνιστή τον Maurice Costello, προπάππου της Drew Barrymore. Την δεκαετία των 1920, ο ρόλος μονοπωλήθηκε από τον βρετανό Eille Norwood, ο οποίος έπαιξε σε πάνω από είκοσι ταινίες με ώρα, πάντα, τον Χολμς. Η μεγάλη στιγμή του ήρωα στο σινεμά ήρθε το 1939 και μάλιστα εις διπλούν. Οι ταινίες The Adventures of Sherlock Holmes και The Hound of the Baskervilles (το πιο γνωστό της σειράς των βιβλίων του Doyle) ήταν εξίσου θαυμάσιες και σύστησαν στο κοινό τον καλύτερο ως σήμερα Σέρλοκ, στο πρόσωπο του Basil Rathbone. Η βρετανική εταιρία Hammer δεν μπορούσε να αγνοήσει έναν κλασικό χαρακτήρα μυστηρίου και στο Το Σκυλί των Μπάσκερβιλ του 1959, ο Peter Cushing αντιμετωπίζει τον «δόλιο» Christopher Lee. Ο Lee, όμως, μέσω Γερμανίας, πήρε εκδίκηση και έπαιξε τον ντετέκτιβ με το βιολί το 1962, στο Sherlock Holmes und das Halsband des Todes. Η ταινία μπορεί να μην έγινε ποτέ διάσημη, αλλά ήταν πλέον αξιόλογη. Μετά ο ήρωας έγινε περισσότερο τηλεοπτικός, αλλά ο κινηματογράφος είχε ακόμα να πει δύο καλές κουβέντες. Το 1970, ο Billy Wilder έκανε το The Private Life of Sherlock Holmes, στο οποίο ο Robert Stephens ερμηνεύει έναν Χολμς αρκετά διαφορετικό από τον συνηθισμένο και με πολλά κωμικά στοιχεία. Το 1979, ο Bob Clark παρουσιάζει το θαυμάσιο Murder by Decree (ο ρόλος στον Christopher Plummer). Μια πιο ανήλικη και γεμάτη εφέ εκδοχή του 1985, από τον Barry Levinson, το Η Πυραμίδα του Φόβου, αξίζει επίσης προσοχής.

Βασική έμπνευση του νέου Σέρλοκ Χολμς είναι τα κόμικ του Lionel Wingram. Όμως ο Ritchie, που αντικατέστησε τον Neil Marshall, είναι από μικρός φαν του ήρωα και στο μυαλό του πρωταρχικά είναι ο παραδοσιακός χαρακτήρας του Conan Doyle. Η Warner, από την άλλη, ζήτησε κάτι πιο εξτρέμ και έναν Χολμς κοντύτερα σε ροκ-περσόνα, παρά τον παραδοσιακό ήρωα με την πίπα.

Τον Νοέμβρη του 2008 και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στο Κεντ, ένας κασκαντέρ τραυμάτισε τον Robert Downey Jr. σε σκηνή πάλης. Οι αναφορές στον τύπο μιλούσαν για κλοτσιά, αλλά η αλήθεια ήταν ότι ο σταρ έφαγε μια μεγαλοπρεπή μπουνιά στο πρόσωπο και αυτό γέμισε αίματα! Στα τέλη του ίδιου μήνα, ένα φορτηγό της παραγωγής έπιασε φωτιά και το γύρισμα διεκόπη για δύο ώρες. Πάντα γύρω από το Λονδίνο και τώρα στην οδό Σεντ Τζόουνς, τον Δεκέμβριο διακόπηκαν για αρκετές ημέρες τα γυρίσματα, λόγω του ότι οι περίοικοι διαμαρτυρήθηκαν επειδή το συνεργείο τους έπαιρνε όλες τις θέσεις παρκαρίσματος και έπρεπε να αναζητούν πάρκιν σε άλλες συνοικίες. Τελικά, τα γυρίσματα μετακόμισαν στις ΗΠΑ και το Μπρούκλιν και δεν αναφέρθηκαν άλλα προβλήματα. Πολλοί μιλούν για ακόμα μια καταραμένη ταινία!

Εδώ και 20 χρόνια, είναι η πρώτη ταινία με ήρωα τον Sherlock Holmes η οποία παίζεται στους κινηματογράφους των ΗΠΑ ύστερα από την "Without a Clue" (1988) με τον Michael Caine.

Η σκηνογραφία του σπιτιού του Sherlock Holmes είναι η ίδια με αυτή που χρησιμοποιήθηκε ως σπίτι του Sirius Black στο "Harry Potter and the Order of the Phoenix" (2007).

Η ατάκα που ο Watson λέει στον Holmes, "Το γνωρίζεις ότι αυτό που πίνεις χρησιμοποιείται για εγχείρηση οφθαλμών!", είναι μία αδιευκρίνιστη αναφορά στην χρήση κοκαΐνης που έκανε ο Holmes.

Τα τέσσερα σύμβολα που αναφέρονται στην ταινία, ο Άνθρωπος, το Λιοντάρι, το Βόδι και ο Αετός, αποδίδονται στους τέσσερις Ευαγγελιστές της Βίβλου: Ματθαίος (Άνθρωπος), Μάρκος (Λιοντάρι), Λουκάς (Βόδι) και Ιωάννης (Αετός).

Πλοκή:

Τέλη του 19ου αιώνα και η Μεγάλη Βρετανία απειλείται από τον διαβόητο Λόρδο Μπλάκγουντ. Ο μόνος ικανός να τον αντιμετωπίσει είναι η νέμεση του, ο τρομερός ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς, μαζί με τον πιστό βοηθό του Δρ Γουάτσον.


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου