Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Cyrano De Bergerac 1950

 

Cyrano De Bergerac 1950

Σερανό Ντε Μπερζερακ


Σκηνοθεσία: Michael Gordon

Σενάριο: Edmond Rostand, Brian Hooker, Carl Foreman

Είδος: Adventure, Crime, Drama, History, Romance

Διάρκεια: 01:53

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

José Ferrer: Cyrano

Mala Powers: Roxane

William Prince: Christian

Morris Carnovsky: Le Bret

Ralph Clanton: De Guiche

 

Ο χαρισματικός ξιφομάχος και λόγιος Σιρανό ντε Μπερζεράκ κρατάει κρυφή την αγάπη του για την Ρωξάνη. Ο λόγος ακούει στην τεράστια μύτη του, που τον κάνει να πιστεύει ότι αυτή δεν θα τον θέλει. Χρησιμοποιεί έναν νεαρό ιππότη για να τις μεταδώσει τα ποιήματα του, αλλά ο ιππότης και η Ρωξάνη ερωτεύονται.

Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για την καλύτερη κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας του χαρισματικού ιππότη/ποιητή με την εξωφρενική μύτη που ερωτεύεται την όμορφη Ρωξάνη και φοβάται να την διεκδικήσει (λόγω μύτης ή λόγω του έμφυτου fear of commitment των αντρών;). Τον ήρωα ενσαρκώνει ο Jose Ferrer στον καλύτερο ρόλο της καριέρας του ενώ ο σκηνοθέτης σοφά ενισχύει τα διαλογικά μέρη της ταινίας με δράση η οποία καθόλου δεν υπονομεύει τον λόγο που παίζει και τον βασικό ρόλο στην σχέση Συρανό – Ρωξάνης. Εξαιρετικά κοστούμια σφιχτοδεμένο σενάριο και συγκροτημένη σκηνοθεσία μας θυμίζουν ότι δεν τις κάνουν ποια τέτοιες ( τις ταινίες, εννοώ…).

Απόλυτα ρομαντική / ευγενής ταινία και ένα κλασικό αριστούργημα που αποτελεί μια εξαίσια κινηματογραφική εμπειρία. Αυτός ο διασκεδαστικός αντί-ήρωας, βάζει κάτω πολλούς Superman και αντιπροσωπεύει τους down, μελαγχολικούς και τα θύματα της προκατάληψης και της απόρριψης. Ένας lonesome ποιητής για τους ανθρώπους που υποφέρουν και μια άκρως γοητευτική ιστορία άπιαστου ερώτα που είναι καταδικασμένος να μείνει μυστικός από το έξοχο έργο του Έντμοντ Ρόσταν. Υπέροχες ποιητικές ατάκες, ειρωνική ματιά στους εξουσιαστές (π.χ. λέει ένας από αυτούς, καταδικάζω τις μονομαχίες αλλά είναι ώρα για πόλεμο) και μια ωδή για την ανεξαρτησία, την ελευθερία, τον αγώνα για το κέρδος της αγάπης και την αγωνία μπροστά στο μεγάλο μυστήριο της γυναίκας. Αξέχαστες οι σκηνές κάτω απο το μπαλκόνι της Ρωξάνης, απογείωση στα τελευταία λεπτά της αποκάλυψης των αισθημάτων μιας ζωής από τον Σιρανό με αποκορύφωμα το φινάλε.

Ο αξεπέραστος Χοσέ Φερέρ με τον ρόλο του Σιρανό δίνει μια από τις καλύτερες ερμηνείες της δεκαετίας του ‘50 και μένει στην ιστορία των μεγάλων ερμηνευτών του κινηματογράφου.

Βραβείο Όσκαρ ερμηνείας για το 1950 δικαίως στον Χοσέ Φερέρ. Ο σκηνοθέτης Μάικλ Γκόρντον που δούλεψε με δεξιοτεχνία σε αυτό το φιλμ διώχτηκε αργότερα από την επιτροπή Μάκ-Κάρθι και πέρασε στην black list. Επανήλθε αργότερα, μετά από αρκετά χρόνια, σκηνοθετώντας κομεντί και κωμωδίες

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου