Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Shane 1953

Shane 1953

Άρπαγες της Γης


Σκηνοθεσία: George Stevens

Σενάριο: A.B. Guthrie Jr., Jack Sher, Jack Schaefer

Είδος: Drama, WESTERN

Διάρκεια: 01:58

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

Alan Ladd: Shane

Jean Arthur: Marian Starrett

Van Heflin: Joe Starrett

Brandon De Wilde: Joey Starrett

Jack Palance: Jack Wilson

 

Μπορεί στις μέρες μας το κινηματογραφικό είδος του γουέστερν να είναι σχεδόν ξεχασμένο, πριν από μερικές δεκαετίες όμως, ήταν το πιο δημοφιλές είδος του αμερικανικού κινηματογράφου! Μιλάμε φυσικά για τις δεκαετίες του ’40, του ’50 και του ’60, όπου άκμασε και γι’ αυτή την ακμή μερίδιο ευθύνης φέρει αναμφίβολα και η μουσική που γράφτηκε για τις κλασικές ταινίες του είδους εκείνης της εποχής. Μπορεί να μνημονεύεται ως ένας από τους καλύτερους συνθέτες για γουέστερν ο Elmer Bernstein των υπέροχων επτά (Τhe Magnificent Seven), μιας και έγραψε το πιο δημοφιλές μουσικό θέμα που είχε ποτέ ταινία γουέστερν, όμως, πριν από αυτόν άλλοι συνθέτες ήδη μεγαλουργούσαν στο είδος, όπως οι Victor Young, Μax Steiner, Dimitri Tiomkin κ.α.

Ένα από τα θαυμάσια και δημοφιλή soundtracks από τη δεκαετία του ’50 είναι και της ταινίας “Shane” (1953) που υπογράφει ο Victor Young, μόλις δύο χρόνια από τον πρόωρο θάνατό του. Η Lala Land Records φέρνει στο φως για πρώτη φορά την αυθεντική ηχογράφηση της μουσικής στο σύνολό της. Η κυκλοφορία συνοδεύεται από πλούσιες σημειώσεις γύρω από την ταινία και τη μουσικής της, ενώ είναι περιορισμένη σε 2.000 κομμάτια. Κάνοντας κλικ σε μερικά από τα παρακάτω κομμάτια, θα έχετε τη δυνατότητα να ακούσετε κλιπς από τη μουσική.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της ταινίας Οριακές Διαπραγματεύσεις είναι η σκηνή όπου ο Samuel Jackson και ο Kevin Spacey συζητάνε για το αν ο Shane πεθαίνει στο τέλος της ομώνυμης ταινίας του 1953 ή όχι. Η ταινία αποδόθηκε στα ελληνικά με δύο τίτλους: Αρπαγές της γης και Ο άνθρωπος της χαμένης κοιλάδας. Διαλέχτε!

Ο Shane εμφανίζεται από το πουθενά και σε όλη τη διάρκεια της ταινίας δεν μαθαίνουμε τίποτα για το παρελθόν του. Προσπαθεί να ενταχθεί στη ζωή της αγροτικής οικογένειας, αλλά η διαμάχη των ανθρώπων της κοιλάδας με τους κτηνοτρόφους θα έχει άσχημη κατάληξη οπότε θα αναγκαστεί να επέμβει. Ένα από τα καλύτερα western του αμερικάνικου κινηματογράφου, φωτογραφημένη στα απίστευτα τοπία του Wyoming και σκηνοθετημένη από τον επαγγελματία (και αγαπημένο της Ακαδημίας, να πω;) George Stevens. Μια ταινία που υμνεί τη φιλία, την αυτοθυσία για αυτούς που αγαπάς και την πάλη ενάντια στο Άδικο.

 


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου