Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

My Cousin Rachel 1952

 

My Cousin Rachel 1952

Η Εξαδέλφη μου Ραχήλ

Σκηνοθεσία: Henry Koster

Σενάριο: Nunnally Johnson, Daphne Du Maurier

Είδος: Drama, Romance

Διάρκεια: 01:38

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

Olivia de Havilland: Rachel Ashley

Richard Burton: Philip Ashley

Audrey Dalton: Louise Kendall

Ronald Squire: Nicholas Kendall

George Dolenz: Guido Rainaldi

 

Ο αγαπημένος θείος του Φίλιπ πεθαίνει κι αυτός είναι πεπεισμένος πως έχει δολοφονηθεί από την νέα του σύζυγο, Ρέιτσελ, για να του πάρει την περιουσία. Όταν, όμως, την γνωρίζει, θα την ερωτευτεί. Είναι πράγματι κι αυτή ερωτευμένη ή θέλει να βάλει χέρι σε ότι κληρονόμησε κι ο Φίλιπ;

Βασισμένο σε μυθιστόρημα της Ντάφνι Ντι Μωριέ συγγραφέως των μυθιστορημάτων Ρεβέκκα και Η ταβέρνα της Τζαμάικα καθώς και του διηγήματος που ενέπνευσε τη δημιουργία των Πουλιών (και τα τρία γυρισμένα από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ) η Εξαδέλφη μου Ραχήλ είναι μια ταινία μυστηρίου με πολλά γοτθικά στοιχεία. Χάρισε στο Ρίτσαρντ Μπάρτον την πρώτη του υποψηφιότητα για όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου κι έδωσε στην πάντα εξαιρετική Ολίβια Ντε Χάβιλαντ την ευκαιρία να ερμηνεύσει ένα ρόλο διαφορετικό από εκείνον της καλής και τίμιας γυναίκας (με εξαίρεση ίσως τον "Μαύρο Καθρέφτη" του Ρόμπερτ Σιόντμακ)

Η ιστορία τοποθετείται στην Αγγλία στις αρχές του 19ου αιώνα και είναι ο αντικατοπτρισμός της Jane Eyre της Charlotte Bronte. Σε αυτή λοιπόν την αντιστροφή, ο ήρωας είναι εκείνος που φτάνει στο σπίτι μιας μυστηριώδους γυναίκας. Η Rachel (de Havilland), είναι η χήρα ενός τσιφλικά (John Sutton), ο οποίος έχει πεθάνει κάτω από ύποπτες συνθήκες. Ο Philip (Burton), είναι ξάδελφος του νεκρού, ο οποίος διερευνώντας το θάνατο του συγγενή του, υποπτεύεται αμέσως τη Rachel - και συνεχίζει να την υποψιάζεται ακόμα και αφού την ερωτευτεί. Πηγαίνοντας ενάντια στους κληρονομικούς νόμους της εποχής, ο Burton παραχωρεί τη περιουσία του ξαδέλφου του στη Rachel, αλλά εκείνη αρνείται τα παρακάλια του για να τον παντρευτεί. Σύντομα όμως αρρωσταίνει και ψιθυρίζεται ότι η Rachel τον έχει δηλητηριάσει.

Το 1952 η ταινία ήταν υποψήφια για το Όσκαρ ΄Β ανδρικού ρόλου (Richard Burton), ασπρόμαυρης φωτογραφίας, σχεδιασμού κοστουμιών και ασπρόμαυρης καλλιτεχνικής διεύθυνσης.

Η ταινία προσφέρει όμορφες συγκινήσεις. Ο σεναριογράφος και ο σκηνοθέτης μας δίνουν ένα πολύ κομψό και ευχάριστο αγγλικό στυλ που αποπνέει μια λεπτή ατμόσφαιρα πλούσιας διαβίωσης που περιβάλλεται από τον βολικό μανδύα μιας κληρονομιάς. Πίσω όμως από τη γαλήνια και λαμπερή επιφάνεια της καρυδένιας επένδυσης, των παλιών ασημικών και των υπέροχων κοσμημάτων, κοχλάζει μια πολύ γευστική υποψία, ένα ίχνος εκλεπτυσμένου πάθους, ανακατεμένου με μυστηριώδη δηλητήρια και αργό θάνατο.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου