Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

House of Wax 1953

House of Wax 1953

Κέρινες Μάσκες

  


Σκηνοθεσία: Andre De Toth

Σενάριο: Crane Wilbur, Charles Belden

Είδος: Crime, Horror, Mystery, Thriller, Vincent Price

Διάρκεια: 01:30

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

Vincent Price: Prof. Henry Jarrod

Frank Lovejoy: Det. Lt. Tom Brennan

Phyllis Kir: Cathy Gray

Paul Picerni: Scott Andrews

 

Η ταινία είναι ριμέικ του κατά πολλούς ανώτερου "Mystery of the wax museum" του 1933, της οποίας έχω κάνει τους Ελληνικούς υπότιτλους. Είναι η ταινία που ανέδειξε τον Vincent Price σε σταρ πρώτου μεγέθους και φυσικά σε άρχοντα του τρόμου. Είχε κάνει πάταγο στην εποχή της και ήταν η πρώτη που παίχτηκε στην Ελλάδα με το πρωτόγονο για την εποχή σύστημα 3-D. Για να δει ο κόσμος την ταινία ως 3-D, στους θεατές μοίραζαν χάρτινα γυαλιά που ο ένας υποτιθέμενος φακός ήταν πράσινος και ο άλλος ήταν κόκκινος. Αυτό σου δημιουργούσε την αίσθηση της τρισδιάστατης ταινίας. Οι εντυπώσεις του κόσμου ήταν μοιρασμένες. Πολλοί δήλωναν γοητεμένοι με την νέα τεχνολογία. Άλλοι δήλωναν απογοητευμένοι και έβριζαν διότι έβλεπαν μια μουντζούρα και τίποτε άλλο. Αυτοί που διαμαρτύρονταν ήσαν κυρίως όσοι χρησιμοποιούσαν γυαλιά οράσεως, ιδίως αν τα μάτια τους είχαν μεγάλη διαφορά μυωπίας μεταξύ τους και προπαντός όσοι είχαν όραση μόνο από τον ένα οφθαλμό. Αυτός ήταν και ο λόγος που η νέα μέθοδος 3-D εγκαταλείφτηκε.

Εγώ την ταινία δεν μπόρεσα να την δω στην εποχή της, ακατάλληλη για ανηλίκους, την είδα όμως κάποια χρόνια αργότερα όπου επαναπροβλήθηκε ως συμβατική ταινία. Πολύ πλάκα, πάντως, είχε η σκηνή όπου ο ντελάλης προσπαθεί να προσελκύσει τον κόσμο στο House of Wax, όπου συνεχώς χτυπάει ένα δεμένο μπαλάκι του πιγκ πογκ προς την κάμερα για να κάνει το 3-D εφέ φανερό στο κοινό των τότε αιθουσών. Πολλοί που δεν ήξεραν τον λόγο έβριζαν μουρμουρίζοντας: τι βλακείες είναι αυτές!

Υπόθεση:

Ένα μουσείο κέρινων ομοιωμάτων ανοίγει στην πόλη, αλλά ο μυστηριώδης ιδιοκτήτης του χρησιμοποιεί ασυνήθιστες πρώτες ύλες για τα εκθέματα του.

ΠΛΟΚΗ

Όταν ο συνεταίρος του γλύπτη Henry Jarrod (Vincent Price) βάζει φωτιά στο εργαστήρι του, για να πάρει την ασφάλεια, ο Jarrod καταφέρνει να βγει ζωντανός, αλλά ημιπαράφρων, έχοντας χάσει το έργο της ζωής του, τα κέρινα ομοιώματα τραγικών προσωπικοτήτων της Ιστορίας...

Έτσι, παίρνει εκδίκηση σκοτώνοντας τον τέως συνεταίρο του και βαλσαμώνοντας τον! Παράλληλα, κλέβει πτώματα από το νεκροτομείο, που μοιάζουν με ιστορικές προσωπικότητες και τους ...βαλσαμώνει με κερί στο εργαστήριο του. Η νεαρή Cathy Gray (Carolyn Jones), φιλενάδα του τέως συνεταίρου του, δεν γλιτώνει την οργή του και δολοφονείται και ..βαλσαμώνεται ως Ιωάννα της Λορένης.

Για κακή τύχη του Jarrod, βλέπει το βαλσαμωμένο άγαλμα της Cathy η φίλη της Sue Allen (Phyllis Kirk) και μένει άφωνη από την ομοιότητα στις λεπτομέρειες. Το αναφέρει στην Αστυνομία και αυτοί αποφασίζουν να συλλάβουν τον Jarrod, αλλά ο άθλιος έχει ήδη πιάσει την Sue Allen αιχμάλωτη και ετοιμάζεται να την βαλσαμώσει ζωντανή ως... Μαρία Αντουανέτα! ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου