Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Pickup On South Street 1953

 

Pickup On South Street 1953

Ο Πορτοφολάς


Σκηνοθεσία: Samuel Fuller

Σενάριο: Samuel Fuller, Dwight Taylor

Είδος: Drama, Film Noir, Thrille

Διάρκεια: 01:20

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

Richard Widmark: Skip McCoy

Jean Peters:            Candy

Thelma Ritter: Moe Williams

Murvyn Vye: Police Captain Dan Tiger

Richard Kiley: Joey

 

Ένας πορτοφολάς κλέβει την λάθος τσάντα από ένα τρένο. Η τσάντα περιέχει ένα μικροφίλμ κρατικής σημασίας, το οποίο προορίζονταν να πουληθεί στους Ρώσους.

Δεν πρόκειται μονάχα για μια παραγνωρισμένη ταινία, αλλά και για έναν παραγνωρισμένο δημιουργό. Ο Samuel Fuller ήταν ένας ποιητής του σκοταδιού, ένας άνθρωπος που έσκαβε μέσα στην παρανομία για να βρει το διαμάντι. Έτσι και στον Πορτοφολά, έχουμε έναν υπόκοσμο χωρίς λάμψη, καθόλου ελκυστικό κι έναν τόπο χωρίς αύριο. Όμως, μέσα στην απατεωνιά κρύβεται μια μεγάλη καρδιά, που μπορεί να ενεργοποιηθεί τόσο εύκολα όσο και η ανάγκη για το χρήμα.

Ως κλασικό νουάρ έχει ένα υπέροχο και λεπτογραμμένο σενάριο, υποδειγματική ανάπτυξη χαρακτήρων και όλες τις χαρακτηριστικές φινέτσες του είδους. Όμως, ο Fuller αγαπάει περισσότερο τις γυναίκες και αυτές επιλέγει να υποφέρουν περισσότερο. Η μοιραία Jean Peters θα γνωρίσει υπό αρνητικούς όρους τον Widmark και θα θυσιαστεί για αυτόν, μονάχα επειδή το επιλέγει η καρδιά της. Η Thelma Ritter είναι η Μο, ένα καρφί του υποκόσμου, αλλά γνωρίζει καλά ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία τα πληρώνεις με αίμα, αντί να στα πληρώσουν με πολλά δολάρια. Μια λεπτή δημιουργία με γνωστούς κανόνες αλλά μοναδική εξέλιξη, που θυμίζει το σινεμά του Jules Dassin, ακόμα κι αν δεν υπάρχει η τεχνική βοήθεια που θα είχε ένας πιο αναγνωρισμένος σκηνοθέτης.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου