Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Crime Wave 1953

Crime Wave 1953

Η Πόλη είναι Σκοτεινή 


Σκηνοθεσία: Andre De Toth

Σενάριο: Crane Wilbur, Bernard Gordon, Richard Wormser,

John Hawkins, Ward Hawkins

Είδος: Crime, Doris Day, Drama, Film Noir

Διάρκεια: 01:13

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

Sterling Hayden: Det. Lt. Sims

Gene Nelson: Steve Lacey

Phyllis Kirk: Ellen Lacey

Ted De Corsia: 'Doc' Penny

Charles Bronson: Ben Hastings

Doris Day: Doris Day - Radio Singer (voice)

 

Η ταινία Crime Wave (γνωστή και ως The city is Dark) της "Γουόρνερ Μπρος", που γυρίστηκε το 1952 και κυκλοφόρησε το 1954, δεν ξεχωρίζει από τη άποψη της αφήγησης, η πλοκή της είναι ρουτίνα, όπως πολλές άλλες που γυριστήκαν κατά της διάρκεια της δεκαετίας του ΄50. Παρά το γεγονός ότι το σενάριο και οι χαρακτήρες είναι σε μεγάλο βαθμό διαποτισμένοι από τον τρόπο εκφράσεως των νουάρ, είναι η αιχμηρή κατεύθυνση του Andre De Toth που την κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες αστυνομικές ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού. Προσαρμοσμένη από μια μικρή ιστορία που δημοσιεύτηκε στην "Σατερντεί Ιβνιγκ Ποστ" με τον τίτλο "Criminal Mark" των Τζον και Γουρντ Χόκινς Η ιστορία είναι τετριμμένη. Ένας πρώην κατάδικος προσπαθεί να πάρει τον ίσιο δρόμο. Οι παλιοί του σύντροφοι στην φυλακή δραπετεύουν και έρχονται για να τους βοηθήσει.

Όταν αυτός αρνείται τον αναγκάζουν να λάβει μέρος σε μια τελευταία ληστεία, εκβιάζοντας τον μέσω της νεαρής συζύγου του. Καθ' όλο αυτό το διάστημα κανείς από την αστυνομία δεν πιστεύει πως αυτός βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Το καστ εδώ είναι ιδιαίτερο, και αν Στέρλινγκ Χάιντεν δεν είναι απαραιτήτως ο πρωταγωνιστής, δεσπόζει στην ταινία. Είναι το είδος του ρόλου που οι θεοί της ταινίας είχαν στο μυαλό του όταν τοποθέτησαν τον Χάιντεν μπροστά από μια κάμερα: Ο ντετέκτιβ υπαστυνόμος Σιμς, μεγαλύτερος και σκληρότερος από οποιονδήποτε κακοποιό σε μια αστυνομική νουβέλα. Αυτός είναι ο ρόλος στην καριέρα του Χάιντεν - που δεν είναι μεν ο πιο ουσιώδης ή ο πιο γνωστός, αλλά ένας που αφήνει την εντύπωση ότι ήταν ο ίδιος κομμάτι της ταινίας , παρά ο ηθοποιός που έπαιξε τον ρόλο. Κατά τη διάρκεια των σχολίων που υπάρχουν στο DVD της ταινίας, ο συγγραφέας Τζέιμς Έλροϋ ισχυρίζεται ότι ο Χάιντεν στο Crime Wave είναι απλά "Το λευκό μπουμπούκι". Υπάρχουν κάποιοι που τον προτιμούν στις ταινίες "The Asphalt Jungle" ή "The Killing", αλλά ο Χάιντεν δημιουργεί μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα όταν παίζει ως μπάτσος που δεν την έχει όταν παίζει ως απατεώνας: μπορείτε να περάσετε στην άλλη πλευρά του δρόμου, για να αποφύγετε ένα κακοποιό (και δεν είναι όπως δεν θα δείτε τον Χάιντεν να έρχεται από ένα μίλι μακριά), αλλά δεν μπορείτε να αποφύγετε αυτόν της αστυνομίας. Με την ισχύ του νόμου πίσω του, η προοπτική του μπάτσου Χάιντεν να ψάχνει για εσάς γίνεται τρομακτική όπως η κόλαση.

Ο σκηνοθέτης Andre De Toth και ο εικονολήπτης Μπαρτ Γκλένον κρατάνε την κάμερα χαμηλά όταν είναι στα καρέ ο Χαίντεν έτσι εκμεταλλεύονται το μεγάλο ύψος σου έναντι των άλλων συναδέλφων του με εξαίρετα αποτελέσματα. Παίζουν επίσης εκτός από τον Στερλινκ Χάιντεν, ο Τζιν Νέλσον ως Στηβ Λέισυ, η Φίλις Κέρκ (ήταν μοντέλο πέρα από ηθοποιός) ως Έλεν Λέισυ, ο Τεντ ντε Κορσία ως "Γιατρός" Πένυ, ο Τίμοθυ Κάρευ ως Τζόν Χασλετ, και ο Τσαρλς Μπρονσον ως Μπεν Χέιστιγκς αναφερόμενος στα κρέντιτς της ταινίας ως Τσαρλς Μπουστινσκυ μια και ήταν το πραγματικό του όνομα πριν το αλλάξει.

Το περισσότερο μέρος της ταινίας γυρίστηκε σε περιοχές του Λος Αντζελες και κοντά στο Μπερμπανκ και το Γκλέντέιλ, δηλαδή σε αυτές που αναφέρεται. Πηγές: imdb.com, wikipedia.org, noiroftheweek.com

Είναι ένα νουάρ δεύτερης διαλογής, που όμως διατηρεί μέχρι το τέλος το ενδιαφέρον του θεατή χωρίς να χάνει κάτι από την μικρή διάρκεια του (1:14) κάθε άλλο θα έλεγα. Αξίζει να το δείτε και να το απολαύετε. Δείχνει πως τις δεκαετίες 1930 έως τα μέσα του 1960 όλα τα φιλμ ήταν προσεγμένα από κάθε πλευρά ανεξάρτητα αν ήταν μικρού η μεγάλου προϋπολογισμού.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου