Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

The Old Dark House 1932

The Old Dark House 1932

Το Σπίτι του Μυστηρίου.

  

Σκηνοθεσία: James Whale

Σενάριο: J.B. Priestley, Benn W. Levy, R.C. Sherriff

Είδος: Adventure, Drama, Comedy, Boris Karlof - Bela Lougosi

Διάρκεια: 1h 12min

Γλώσσα: Αγγλικά:

Παίζουν:

Boris Karloff: Morgan

Melvyn Douglas: Penderel

Charles Laughton: Sir William Porterhouse

Lilian Bond: Gladys (as Lillian Bond)

Ernest Thesiger: Horace Femm

Eva Moore: Rebecca Femm

Με μια άγρια θύελλα να μαίνεται κάπου στην Ουαλία, μία παρέα ταξιδιωτών θα αναγκαστεί να σταματήσει σε ένα παλαιό και σκοτεινό σπίτι για να προστατευτεί. Καθώς η νύχτα αρχίζει να ξετυλίγεται, τόσο πιο ανήσυχοι γίνονται οι επισκέπτες, καθώς μαθαίνουν τα φρικτά μυστικά των κατοίκων του σπιτιού.

Το The Old Dark House είναι μία από τις πρώτες ταινίες του κινηματογράφου που συνδύασαν τον τρόμο με την κωμωδία. Η ταινία, με την ασπρόμαυρη φωτογραφία της, τα γοτθικά σκηνικά της και με ορισμένες έξοχες ερμηνείες, δημιουργεί μια επιβλητική ατμόσφαιρα (δεν υπάρχουν cheap scares), ενώ οι διάλογοι είναι πνευματώδεις και έχουν μια χιουμοριστική χροιά. Είναι φοβερή η ικανότητα της ταινίας να έχει σκηνές που είναι τρομακτικές και ταυτόχρονα διατηρούν έναν αστείο τόνο. Το φινάλε της ταινίας, όπου οι επισκέπτες αντιμετωπίζουν το καλύτερα κρυμμένο μυστικό του σπιτιού, είναι υποδειγματικό, καθώς η φρίκη της ψυχοπάθειας πασπαλίζεται με χιουμοριστικούς τόνους. Η ταινία δεν έχει φαντάσματα, αλλά προβληματικούς, ανισόρροπους και επικίνδυνους χαρακτήρες.

Μοναδικό πρόβλημα της ταινίας είναι ορισμένες διαλογικές σκηνές αποκλειστικά μεταξύ των επισκεπτών, οι οποίες είναι ανιαρές, σχεδόν περιττές και, δυστυχώς, καταλαμβάνουν ένα σημαντικό μέρος της ταινίας. Ευτυχώς, όχι το μεγαλύτερο!

Στην ταινία θα δείτε τον Ernest Thesiger, ο οποίος ενσαρκώνει ιδανικά τον αριστοκρατικό και φοβιτσιάρη οικοδεσπότη. Η σκηνή που φοβάται να ανεβεί μόνος του στις σκάλες για να φέρει μια λάμπα είναι απολαυστική-κωμική και επιβλητική ταυτοχρόνως- και θυμίζει έντονα την ερμηνεία του Roddy McDowall ως Peter Vincent στη «Νύχτα Τρόμου». Θα δείτε την Eva Moore, την αρχηγό του σπιτιού, να πείθει πως είναι μια κακόβουλη και μνησίκακη γυναίκα, μια “κακιά μάγισσα”, φωνάζοντας συνεχώς στους επισκέπτες «No Beds, no beds!». Θα δείτε τον Boris Karloff στο ρόλο του τρομακτικού μπάτλερ. Θα δείτε την πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του Charles Laughton στο Χόλλυγουντ. Θα δείτε τον Brember Wills σε ένα ρόλο έκπληξη (είναι ο Saul), πανέμορφα εκτελεσμένο. 

Η ταινία είναι σχετικά άγνωστη, όπως και κάποιοι πρωταγωνιστές της. Πρόκειται, όμως, για μια παλαιά-που όμως δεν έχει παλιώσει-και ιδιαίτερη ταινία της έβδομης τέχνης που αξίζει να δουν οι φίλοι του σινεμά. Γιατί να δείτε, άλλωστε, άλλη μία συνηθισμένη και τετριμμένη σύγχρονη ταινία τρόμου; Πειραματιστείτε!

Υ.Γ.: Η κόπια της ταινίας θεωρούνταν χαμένη, μέχρι που βρέθηκε το 1968. Οπότε, δεν υπάρχει trailer, αλλά υπάρχει ολόκληρη η ταινία στο youtube. Φροντίστε μόνο να την βρείτε σε καλή κόπια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου