Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

HE BRIDE OF FRANKENSTEIN 1935

THE BRIDE OF FRANKENSTEIN 1935

Η Νύφη του Φρανκεστάιν

Σκηνοθεσία: James Whale

Σενάριο: Mary Shelley, William Hurlbut, John L. Balderston

Είδος: Drama, Horror, Boris Karlof.- Bela Lougosi

Διάρκεια: 1h 15m

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

Boris Karloff: The Monster (as Karloff)

Colin Clive: Henry Frankenstein

Valerie Hobson: Elizabeth

Ernest Thesiger: Doctor Pretorius

Elsa Lanchester: Mary Wollstonecraft Shelley

Gavin Gordon: Lord Byron

Douglas Walton: Percy Bysshe Shelley

Una O'Conno: Minnie

Σε μια θυελλώδη νύχτα, ο Percy Bysshe Shelley και ο Lord Byron επαινούν τη Mary Shelley για την ιστορία της για τον Frankenstein και το τέρας του. Αυτή τους υπενθυμίζει ότι η πρόθεσή της για τη συγγραφή του μυθιστορήματος ήταν να δώσει ένα ηθικό δίδαγμα, για τις συνέπειες ενός θνητού ανθρώπου που προσπαθεί να το παίξει Θεός

Όπως δηλώνει η ίδια, η α στόρια συνεχίζεται. Η νέα ιστορία ξεκινά με το υποτιθέμενο τέλος του τέρατος το 1899. Οι χωρικοί είναι συγκεντρωμένοι γύρω από τον φλεγόμενο ανεμόμυλο επευφημούν τον προφανή θάνατο του Τέρατος. Ο Χανς, ο πατέρας του κοριτσιού που πνίγηκε στην προηγούμενη ταινία, θέλει να δει τα καμένα οστά του Τέρατος. Πέφτει ‘όμως σε ένα πλημμυρισμένο λάκκο κάτω από τον μύλο, όπου το Τέρας, έχοντας επιζήσει από τη φωτιά, τον στραγγαλίζει. Βγαίνοντας από το λάκκο το τέρας θανατώνει τη γυναίκα του Χανς. Στη συνέχεια συναντά τη Minnie, η οποία τρέπεται σε φυγή τρομοκρατημένη.

Ο δημιουργός του τέρατος, Χένρι Φρανκενστάιν πιστεύεται ότι πέθανε στον ανεμόμυλο και το πτώμα του το επιστρέφουν στην αρραβωνιαστικιά του Ελισάβετ στο πατρογονικό του κάστρο. Η Μίνι φτάνει για να ενημερώσει πως το τέρας επέζησε, αλλά κανένας δεν την πιστεύει. Η Ελίζαμπεθ, βλέποντας τον Χένρι να κινείται, συνειδητοποιεί ότι είναι ακόμα ζωντανός. Ο Χένρι, που ανακτά τις αισθήσεις του, έχει απαρνηθεί τη δημιουργία του, αλλά εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να είναι προορισμένος να ξεκλειδώσει το μυστικό της ζωής και της αθανασίας. Μια υστερική Ελισάβετ κλαίει ότι προβλέπει θάνατο.

Ο Χένρι επισκέπτεται το εργαστήριο του πρώην μέντορά του, γιατρού Σεπτίμους Πρετόριους, όπου ο Πρετόριους δείχνει στον Ερρίκο πολλά άτομα που έχει δημιουργήσει. Ο Pretorius επιθυμεί να συνεργαστεί με τον Henry για να δημιουργήσει μία σύντροφο για το τέρας, με το προτεινόμενο εγχείρημα να περιλαμβάνει τον Pretorius να αναπτύξει έναν τεχνητό εγκέφαλο ενώ ο Henry συγκεντρώνει μέρη για την δημιουργία της συντρόφου.

Το τέρας σώζει μια νεαρή βοσκοπούλα από πνιγμό. Οι κραυγές της βλέποντάς τον ειδοποιούν δύο κυνηγούς, οι οποίοι πυροβολούν και τραυματίζουν το Τέρας. Οι κυνηγοί ξεσηκώνουν έναν όχλο που ξεκινάει για καταδίωξη. Αιχμαλωτισμένο και δεσμευμένο σε έναν στύλο, το τέρας μεταφέρεται σε ένα μπουντρούμι αλυσοδεμένο. Έμεινε μόνο του, σπάει τις αλυσίδες του, κατατροπώνει τους φρουρούς και δραπετεύει στο δάσος.

Εκείνο το βράδυ, ακολουθώντας τον ήχο ενός βιολιού που παίζει το «Ave Maria», το Τέρας συναντά έναν γέρο τυφλό ερημίτη που ευχαριστεί τον Θεό που του έστειλε έναν φίλο. Διδάσκει στο τέρας λέξεις όπως «φίλος» και «καλός» και μοιράζεται ένα γεύμα μαζί του. Δύο χαμένοι κυνηγοί σκοντάφτουν στο εξοχικό σπίτι και αναγνωρίζουν το Τέρας. Τους επιτίθεται και κατά λάθος καίει το εξοχικό σπίτι καθώς οι κυνηγοί οδηγούν τον ερημίτη μακριά.

Βρίσκει καταφύγιο από έναν άλλο θυμωμένο όχλο σε έναν οικογενειακό τάφο. Το τέρας παρακολουθεί τον Πρετόριο και τους συντρόφους του Καρλ και Λούντβιχ να σπάζουν έναν τάφο. Οι συνεργάτες του αναχωρούν καθώς ο Πρετόριους μένει για να απολαύσει ένα ελαφρύ δείπνο. Το τέρας πλησιάζει τον Πρετόριους και μαθαίνει ότι ο Πρετόριους σχεδιάζει να του δημιουργήσει μία σύντροφο.

Ο Χένρι και η Ελισάβετ, παντρεμένοι πλέον, επισκέπτονται τον Πρετόριους. Όταν ο Χένρι εκφράζει την άρνησή του να βοηθήσει με τα σχέδια του Πρετόριους, ο Πρετόριους καλεί το Τέρας, το οποίο απαιτεί τη βοήθεια του Χένρι. Ο Χένρι πάλι αρνείται και ο Πρετόριους διατάζει το Τέρας να βγει έξω, δίνοντάς του κρυφά σήμα να απαγάγει την Ελισάβετ. Ο Πρετόριους εγγυάται την ασφαλή επιστροφή της μετά τη συνεργασία του Χένρι. Ο Χένρι επιστρέφει στο εργαστήριο του πύργου του, όπου αναγκάζεται να ασχοληθεί με την συγκεκριμένη δουλειά. Έχοντας βεβαιώθηκε για την ασφάλεια της Ελισάβετ, ο Χένρι ολοκληρώνει το σώμα της Νύφης.

Μια καταιγίδα μαίνεται και τότε ανυψώνουν δύο χαρταετούς που έλκουν έναν κεραυνό που τα συνδεδεμένα με αυτούς  κατάλληλα ηλεκτρόδια παρέχουν την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια για να ζωντανέψει η Νύφη. Το τυλιγμένο με επίδεσμο σώμα της υψώνεται μέχρι την οροφή, όπου η ηλεκτρική ενέργεια αξιοποιείται από τον κεραυνό για να την εμψυχώσει. Ο Χένρι και ο Πρετόριους την ξανακατεβάζουν και αφού συνειδητοποιούν την επιτυχία τους να τη φέρουν στη ζωή, της αφαιρούν τους επιδέσμους και τη βοηθούν να σταθεί όρθια.

Το τέρας κατεβαίνει τα σκαλιά αφού σκότωσε τον Καρλ στην ταράτσα και βλέπει την σύντροφό του. Το συγκινημένο Τέρας την πλησιάζει και τη ρωτάει: «Φίλος;» Η Νύφη, ουρλιάζοντας, τον απορρίπτει. Το απηυδισμένο τέρας παρατηρεί: "Με μισεί! Σαν τους άλλους". Καθώς η Ελισάβετ τρέχει στο πλευρό του Χένρι, το Τέρας διαλύει το εργαστήριο. Όταν ο Πρετόριους προειδοποιεί ότι οι ενέργειες του Τέρατος πρόκειται να τους καταστρέψουν όλους, το Τέρας σταματάει και λέει στον Χένρι και την Ελίζαμπεθ: "Πηγαίνετε! Ζείστε! Πηγαίνετε!" Στον Πρετόριο και τη Νύφη λέει: «Μείνε εσύ. Ανήκουμε νεκρούς». Ενώ ο Χένρι και η Ελισάβετ φεύγουν, το Τέρας κοιτάζει τη Νύφη που του ουρλιάζει. Χύνοντας ένα δάκρυ, τραβάει ένα μοχλό για να προκαλέσει την καταστροφή του εργαστηρίου και του πύργου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου