Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Der student von Prag 1935

 

Der student von Prag 1935

Ο Σπουδαστής της Πράγας.


Σκηνοθεσία: Arthur Robison

Σενάριο: Hanns Heinz,  EwersHenrik Galeen, Hans Kyser

Είδος: Horror

Διάρκεια: 1h 27m

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

Anton Walbrook: Balduin)

Theodor Loos: Dr. Carpis

Dorothea Wieck: Julia

Erich Fiedler: Baron Waldis

Edna Greyff: Lydia

Karl Hellmer: Krebs

Volker von Collande: Zavrel

Fritz Genschow: Dahl

Elsa Wagner Elsa: Jarmila

 

Ο σπουδαστής Balduin είναι γνωστός στην Πράγα στα τέλη του 19ου αιώνα ως εξαιρετικός ξιφομάχος. Στο φοιτητικό υπόγειο γιορτάζει μαζί με τους φίλους του τα γενέθλια της νεαρής Λυδίας, η οποία είναι κρυφά ερωτευμένη με τον Μπάλντουιν. Όταν η όμορφη τραγουδίστρια της όπερας Julia μπαίνει ξαφνικά στο μπαρ, ο Balduin έχει μάτια μόνο για εκείνη. Την προτρέπουν να τραγουδήσει για τη μικρή παρέα. Ωστόσο, ένας από τους μαθητές, ο τολμηρός Zavrel, αναλαμβάνει να προσπαθήσει να φιλήσει την Τζούλια. Ο Baldwin πηδά ανάμεσά τους και υπερασπίζεται την τιμή της καλλιτέχνηδος με το σπαθί του. Εντυπωσιασμένη από τη γενναιότητά του, η Τζούλια προσκαλεί την ομάδα στην επόμενη παράσταση όπερας της.

Ο Δρ Ο Carpis, ένας απαίσιος φίλος και πρώην εραστής της τραγουδίστριας, βλέπει με δυσαρέσκεια τον εκκολαπτόμενο δεσμό μεταξύ της Julia και του Balduin. Στο καμαρίνι της, την προειδοποιεί με απειλητική μορφή, προτρέποντάς την να επιστρέψει κοντά του. Ο Balduin ανάβει από την Τζούλια και λέει στην αγαπημένη του μπροστά στο θέατρο τον βαθύ του θαυμασμό. Αλλά η καλλιτέχνης φαίνεται απρόσιτη, και έτσι ο Balduin αρχίζει να μιλάει στον εαυτό του για τον προβληματισμό του, τον οποίο αποκαλεί νεανικό ενθουσιασμό. Εμφανίζεται από το πουθενά ο Δρ. Καρπίς και σκεπάζει τον καθρέφτη με τον μαύρο μανδύα του και λέει στον Balduin με απαίσια πρόθεση ότι τώρα θα είναι πιο επιτυχημένος χωρίς την γοητευτική ύπαρξη του καθρέφτη. Ως πρώτο αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας, ο Balduin έχει πολλή τύχη στο παιχνίδι: παίρνει μια πραγματική περιουσία που περιλαμβάνει την άμαξα και τα άλογα από τον Baron Waldis, έναν άλλο θαυμαστή της Julia.

Ένα βράδυ, ο Balduin βλέπει τη δική του αντανάκλαση σε ένα όνειρο. Ο Balduin καταστέλλει αυτό το προαίσθημα και αντ' αυτού πηγαίνει σε μια ενδυματολογική χοροεσπερίδα με τη Julia. Και οι δύο χορεύουν, παρακολουθούμενοι με θλίψη από τον Dr. Καρπίς. Μόνο η Τζούλια το παρατηρεί αυτό και λίγο αργότερα προειδοποιεί τον Μπάλντουιν για τις μοχθηρές προθέσεις του. Αλλά ο Balduin είναι νέος και ανέμελος και παραμερίζει τις ανησυχίες της. Αντίθετα τη φιλάει. Ο Carpis εμφανίζεται από το πουθενά και δείχνει στον Balduin το χαμένο του είδωλο: ο καθρεφτισμένος εαυτός του περνάει την πόρτα. Ο Balduin δεν μπορεί να το πιστέψει και αρχίζει να κυνηγάει το alter ego του σε σύγχυση. Στο δρόμο για την αίθουσα χορού υπάρχει μια δραματική αντιπαράθεση με τον βαρόνο Waldis. Αυτός χτυπά τον Baldwin στο πρόσωπο, οπότε ο τελευταίος τον προκαλεί σε μονομαχία.

Η Τζούλια ζητά τώρα από τον Μπαλντούιν να απαλλάξει τον Βάλντις από τη μονομαχία. Όταν ο Carpis λέει στον Balduin ότι η Julia αγαπά ακόμα τον Waldis και στη συνέχεια εμφανίζεται η αντανάκλασή του κατά τη διάρκεια της μονομαχίας, ο Balduin θυμώνει τόσο πολύ που μαχαιρώνει τον Baron Waldis με το σπαθί του.

Ο Balduin συνειδητοποιεί ότι είναι κοντά στην τρέλα και πρέπει να δράσει. Όπου κι αν πάει, υπάρχει και η αντανάκλασή του, που κυκλοφόρησε ο Carpis, που τον τρελαίνει σταδιακά. Πίσω στο δωμάτιό του, ο Balduin σκίζει τον μαύρο μανδύα από τον καθρέφτη. Τότε η αντανάκλασή του μπαίνει στο δωμάτιο. Τώρα δύο Baldwins στέκονται μπροστά στον καθρέφτη. Ο Balduin πυροβολεί στον καθρέφτη του εαυτού του. Ο καθρέφτης θρυμματίζεται σε χίλια θραύσματα και ο Μπάλντουιν πέφτει κάτω, τραυματισμένος θανάσιμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου