Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Juno And The Paycock 1930


Juno And The Paycock 1930
Η Ήρα και το παγόνι


Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock
Σενάριο: Sean O'Casey, Alfred Hitchcock
Είδος: Drama
Διάρκεια: 1h 25min
Γλώσσα: Αγγλικά
Παίζουν:
Maire O'Neill= Κα. Maisie Madigan
Edward Chapman = Καπετάνιος Boyle
Sidney Morgan = 'Joxer' Daly
Sara Allgood = Κα. Boyle ('Juno')
John Laurie = Johnny Boyle
Dave Morris = Jerry Devine
Kathleen O'Regan = Mary Boyle


Στις παραγκουπόλεις του Δουβλίνου κατά τη διάρκεια του Ιρλανδικού Εμφυλίου Πολέμου, ο καπετάνιος Boyle (Edward Chapman) ζει σε ένα διαμέρισμα δύο δωματίων με τη σύζυγό του Juno (Sara Allgood) και τα δύο μικρά παιδιά τους Mary (Kathleen O'Regan) και Johnny (John Laurie) ). Η Juno αποκαλεί τον σύζυγό της "το Paycock", (παγόνι), γιατί τον θεωρεί τόσο χρήσιμο και μάταιο όσο το παγώνι. Η Juno δουλεύει ενώ ο καπετάνιος γυροφέρνει στο διαμέρισμα όταν δεν πίνει τα λιγοστά οικονομικά της οικογένειας στο μπαρ της γειτονιάς.


Η κόρη της Mary έχει δουλειά, αλλά απεργεί ενάντια στη άσχημη συμπεριφορά της εργοδοσίας εις βάρος ενός συναδέλφου της. Ο γιος Johnny έχει καταστεί σχεδόν ανάπηρος αφού έχασε ένα χέρι και τραυματίστηκε σοβαρά στο γοφό του σε μια μάχη με τους Black και Tans κατά τη διάρκεια του Ιρλανδικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας. Αν και ο Johnny έχει πάει με την πλευρά που είναι κατά κατά της Συνθήκης, κατέδωσε στην Ιρλανδική αστυνομία ένα μέλος του  IRA που στη συνέχεια το εκτέλεσαν. Ο Paycock λέει στον φίλο του Joxer (Sidney Morgan) την αηδία του για τον πληροφοριοδότη, αγνοώντας ότι αυτός είναι ο γιος του. Ο IRA υποψιάζεται τον Johnny και τον διατάζει να παρουσιαστεί για ανάκριση, αλλά αυτός αρνείται, διαμαρτυρόμενος υσχηριζόμενος ότι οι πληγές του δείχνουν ότι έχει κάνει το χρέος του για την Ιρλανδία.


Ο καπετάνιος πληροφορείται ότι θα λάβει μία σημαντική κληρονομιά. Χαρούμενος ο καπετάνιος δανείζεται χρήματα έναντι της της κληρονομιάς (που δεν έχει ακόμη λάβει), και τα ξοδεύει αβάστα σε νέα έπιπλα και ένα γραμμόφωνο. Οι οικογενειακοί φίλοι προσκαλούνται σε ένα αυτοσχέδιο πάρτι.


Ο καπετάνιος μαθαίνει σύντομα ότι η κληρονομιά έχει χαθεί επειδή ο Μπένταμ έκανε λάθος στη σύνταξη της διαθήκης. Ο καπετάνιος κρατά μυστικό τα κακά νέα μέχρι να εμφανιστούν οι πιστωτές. Ακόμη και ο Joxer διαδίδει με χαρά τα νέα της ανύπαρκτης κληρονομιάς στους πιστωτές. Το κατάστημα επίπλων κατασχέτει τα έπιπλα. Ο ράφτης απαιτεί χρήματα για τα νέα ρούχα. Η ιδιοκτήτρια του μπαρ κυρία Madigan (Maire O'Neill) παίρνει το γραμοφωνο για να καλύψει τα χρέη τρου καπετάνιου στο μπαρ.


Ωστόσο, το χειρότερο δεν έχει έρθει ακόμη. Η Mary αποκαλύπτει ότι έχει ντροπιάσει την οικογένεια όταν μείνει έγκυος από τον Κάρολο, ο οποίος εξαφανίστηκε μετά την αποκάλυψη. Ο πρώην αρραβωνιαστικός της, ο Τζέρι, διακηρύσσει την αγάπη του για τη Mary και προσφέρεται να την παντρευτεί μέχρι που έμαθε για την εγκυμοσύνη της. Κατά τη διάρκεια απουσίας των γονιών του, ο Τζόνι συλλαμβάνεται από τον IRA και το σώμα του αργότερα βρέθηκε γεμάτο σφαίρες. Συνειδητοποιώντας ότι η οικογένειά τους έχει καταστραφεί, η Mary δηλώνει: "Είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει Θεός." Αν και πλήρως εξουθενωμένη η Juno, επιπλήττει την κόρη της, λέγοντας ότι θα χρειαστούν τόσο τον Χριστό όσο και την Παναγία για να αντιμετωπίσουν τη θλίψη τους. Μόνο, ωστόσο, θρηνεί τη μοίρα του γιου της μπροστά στα οικογενειακά εικονίσματα της άδειας κατοικίας, όντας πεπεισμένη ότι ο καπετάνιος θα παραμείνει άχρηστος και θα φύγει με τη Mary.
Η ταινία στο youtume:
https://www.youtube.com/watch?v=th7YIxy8d2o

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου