Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Hell's Angels 1930


Hell's Angels 1930
Άγγελοι της κολάσεως


Σκηνοθεσία: Howard Hughes, Edmund Goulding
Σενάριο: Marshall Neilan, Joseph Moncure March
Είδος: Drama, War
Διάρκεια: 2h 7min
Γλώσσα: Αγγλικά
Υπότιτλοι: manos
Παίζουν:
Ben Lyon = Monte Rutledge
James Hall = Roy Rutledge
Jean Harlow = Helen
John Darrow = Karl Armstedt
Lucien Prival = Baron Von Kranz
Frank Clarke = Lt. von Bruen


Τα δύο αδέλφια, ο bon-viveur Monte Rutledgenen Lyon) και ο χαμηλών τόνων, συνεσταλμένος, αναρχικός Roy (James Hall) κατατάσσονται στην (τότε) ΡΑΦ για να πολεμήσουν τους Γερμανούς στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.
Χωρίς να το ξέρει ο Roy, ο αδελφός του του έχει "κλέψει" την γυναίκα των ονείρων του, Helen (Jean Harlow), την οποία έχει αγιοποιήσει στα μάτια του, ενώ αυτή δεν είναι πολύ διαφορετική από μία ελαφριά ερωτική πεταλουδίτσα...
Οταν σε μία αποστολή στα βάθη της Γερμανίας το αεροπλάνο τους καταρρίπτεται και ο Roy θέλει να μιλήσει για να επιβιώσει, ο αδελφός του Marte παίρνει μία σκληρή απόφαση..


Πολεμική ταινία, η οποία όμως αφιερώνει χρόνο για να αναπτύξει την δραματική μορφή των κύριων χαρακτήρων της, με έντονες σκηνές αεροπορικών μαχών του Α παγκοσμίου. Τα πρωτόλεια αεροπλάνα της εποχής εμπλέκονται σε αερομαχίες, επιθέσεις εναντίον μεταγωγικών-zeppelin, βομβαρδισμούς επιγειων στόχων, αλλά και μεγαλειώδεις σκηνές καταστροφής αεροσκαφών στην μάχη.....
Οι ερμηνείες είναι μέτριες, με εξαίρεση αυτή της Harlow, που πράγματι υποδύεται την πρόστυχη Helen πειστικά και ατμοσφαιρικά.
Εντύπωση κάνουν το αντι-πολεμικό ξέσπασμα του Roy (μου φάνηκε απίστευτο πως "πέρασε" έτσι σε Αμερικανική ταινία του 1930...) και εκεί που ο καπετάνιος του Zeppelin διατάζει το πλήρωμα να "αυτοκτονήσουν" για να χάσει βάρος (και αυτοί, στο όνομα του Κάιζερ, πέφτουν από τα 2000 μέτρα...)!
Θα έλεγα ότι η ταινία του σκηνοθέτη, μεγιστάνα και ερημίτη Howard Hughes αξίζει περισσότερο για το αεροπορικό της μέρος δηλ.,την ιστορική καταγραφή των εναερίων πολεμικών μηχανών της εποχής, παρά για το ερμηνευτικό.


Η ταινία κόστισε 3,8 εκατομμύρια δολάρια στον κροίσος Howard Hugues. Ήταν τόσο μεγάλο το ποσό που ήταν απόλυτα φυσιολογικό ότι δεν έβγαλε κέρδη στην πρώτη της διανομή. Ήταν η ακριβότερη ταινία ως τότε.
Ο Hugues προσέλαβε αυθεντικούς πιλότους από τον Α Παγκόσμιο για να συμμετέχουν στη ταινία. Κι ο ίδιος, λάτρης της πτήσης, πέταξε για την ταινία, αλλά κατέληξε να συντριβεί με κάποια σπασμένα κόκαλα. Τρεις πιλότοι πέθαναν στα γυρίσματα, λόγω των απίστευτων τρικ που επέβαλε ο μεγαλομανής κροίσος.


Η ταινία είχε ξεκινήσει να γυρίζεται από το 1928 ως βωβή. Μάλιστα, η Greta Niessen είχε τον ρόλο που κατέληξε στην Jean Harlow. Όταν βγήκαν τα ηχητικά συστήματα, η ταινία ξεκίνησε από την αρχή.


Η ταινία γυρίστηκε ασπρόμαυρη με οχτώ λεπτά δίχρωμου Technicolor. Αυτά τα λεπτά είναι τα μόνα έγχρωμα στην καριέρα της Jean Harlow. Όμως, ο Hugues έβαλε τους τεχνικούς του να χρωματίσουν καρέ-καρέ κι όλη την υπόλοιπη ταινία με το χέρι. Μάλιστα, επειδή ήθελε πολλές κόπιες, οι τεχνικοί έπρεπε να κάνουν τα ίδια σε όλες!
Τα αυθεντικά έγχρωμα καρέ είχαν εξαφανιστεί για πάρα πολλά χρόνια. Δέκα χρόνια, όμως, από τον θάνατο του John Wayne (1989), ο γιος του, Michael, ανακοίνωσε πως βρήκε μια κόπια στα αρχεία του πατέρα του. Πάνω σε αυτήν στηρίχθηκε η αποκατάσταση της. Ο διάσημος σταρ είχε παίξει στο Jet Pilot του Hugues κι εκεί, λογικά, του είχε δοθεί ως δώρο η κόπια.


Η ταινία —μετά από τόσα χρόνια— δεν θα έλεγα ότι βλέπεται μόνο για εγκυκλοπαιδικούς σκοπούς. Οι σκηνές αερομαχιών είναι όντως πολύ εντυπωσιακές και οι δραματικές σκηνές στο τέλος της ταινίας είναι επίσης συναισθηματικά δυνατές. Βέβαια, σε πολλά σημεία φαίνεται ότι η ταινία ξεκίνησε ως βωβή αλλά με την έλευση του ήχου αναγκάστηκαν(;) οι ηθοποιοί να πετάνε ατάκες ο ένας στον άλλο για να γεμίσουν το διάλογο, δυστυχώς.

Η ταινία στο youtube:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου