Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Ella Cinders 1926


Ella Cinders 1926
Σταχτοπούτα του 1926


Σκηνοθεσία: Alfred E. Green
Σενάριο: Mervyn LeRoy, Frank Griffin
Είδος: Comedy, Romance
Διάρκεια: 1h 15min
Μεσότιτλοι: Γιάννης από Ανάβυσσο
Παίζουν:
Colleen Moore = Ella Cinders
Vera Lewis = Μητέρα Cinders
Lloyd Hughes= Waite Lifter, ο παγοπώλης φίλος της Ella
Doris Bake = Lotta Pill, 1η κόρη
Emily Gerde = Prissy Pill, 2η κόρη
Mike Donlin = Θυρωρός του Film Studio
Jed Prouty = Δήμαρχος
Jack Duffy = Αρχηγός πυροσβεστικής
Harry Allen = Φωτογράφος
Alfred E. Green = Διευθυντής


Εμπνευσμένη από το παραμύθι "Η Σταχτοπούτα", τη βασανισμένη από μητριά και τις κόρες της καλόκαρδη κοπέλα που στο τέλος ανταμείφτηκε γενόμενη "Πριγκίπισσα", και απετέλεσε το όνειρο δεκάδων κοριτσιών, είναι η παρούσα ταινία.
Ο πρώτος σύζυγος της κυρίας Cinders απεβίωσε αφήνοντάς την χήρα με δύο κορίτσια. Την Lotta Pill και την Prissy Pill. Η κυρία Cinders  ξαναπαντρεύτηκε αλλά της πέθανε και ο δεύτερος σύζυγος, αφήνοντάς της ένα ακόμα κορίτσι, την Ella. Απ' ότι φάνηκε η κα Cinders δεν τον συμπαθούσε καθόλου τον 2ο άντρα της, με αποτέλεσμα όλο το μίσος εναντίον του να το εισπράττει η φτωχή Ella, την οποία μετέτρεψε σε δούλα την ίδιας αλλά και των μεγάλων θυγατέρων της. Ντυμένη με κουρέλια έπρεπε να κάνει τις πιο βαριές δουλειές και να υπακούει τις εντολές που έδινε η μητέρας της και οι αδελφές της. Το μόνο πρόσωπο που την έβλεπε με συμπάθια και οίκτο ήταν ο νεαρός παγοπώλης Waite Lifter.


Κάποτε οι επισκέπτες στο σπίτι των Cinders, διάβασαν ότι μία κινηματογραφική εταιρία προκήρυξε διαγωνισμό για να επιλέξει μία νέα κοπέλα που θα έκλεινε συμβόλαιο μαζί της για να την προωθήσει ως ηθοποιό. Η νεαρές της ομήγυρης ενθουσιάστηκαν καθώς και η Ella, η οποία όμως δεν τολμούσε να πλησιάσει για να μάθει περισσότερα. Αυτές που ήθελαν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, έπρεπε να στείλουν μια φωτογραφία τους και να λάβουν μέρος σε ένα διαγωνισμό χορού  Η μαμά αμέσως αποφάσισε να προωθήσει την μεγάλη της κόρη, πιστεύοντας ότι έχει όλες τις δυνατότητες να κερδίσει τον διαγωνισμό. Έδειξε μάλιστα ένα βιβλίο που είχε, που εκεί έγραφε οδηγίες για υποψήφιες ηθοποιούς, το τι να κάνουν για να πετύχουν τον σκοπό τους.


Η Ella  έπρεπε να βάλει στο χέρι αυτό το βιβλίο για να μάθει τις συμβουλές που έδινε. Την νύχτα που η αδελφή την αποκοιμήθηκε με το βιβλίο στο χέρι, μπήκε στο δωμάτιό της και το πείρε. Εκεί διάβασε ότι το σημαντικότερο για μια υποψήφια ηθοποιό είναι η έκφραση των ματιών. Πως πρέπει να είναι όταν φλερτάρουν, όταν εκφράζουν έρωτα αλλά και όταν συγκλίνουν! Εδώ μας παρουσιάζεται ένα τρικ του πρώιμου κινηματογράφου, που με τα σημερινά μέσα είναι πολύ εύκολο να πραγματοποιηθεί, αλλά την εποχή εκείνη ήταν πολύ δύσκολο και άφηνε έκπληκτους τους θεατές. Παρατηρούμε λοιπόν την Ella να προσπαθεί να κάνει τα μάτια της να συγκλίνουν με αποτέλεσμα την μια φορά να στρέφονται και τα δύο προς την μύτη της και την άλλη να στρέφονται από την αντίθετη φορά.
Αυτό το πετυχαίνει ο εικονολήπτης κινηματογραφώντας το πρόσωπο δύο φορές. Την πρώτη φορά να παίζουν τα μάτια προς τα δεξιά, και την δεύτερη προς τα αριστερά. Κόβει τις ταινίες κάθετα στην μέση και ενώνει το πρώτο κομμάτι της πρώτης με το δεύτερο κομμάτι της δεύτερης. Το αποτέλεσμα είναι να βλέπουμε τα μάτια του κοριτσιού να παίζουν το ένα προς τα δεξιά και το άλλο προς τα αριστερά.
Ορίστε τι εννοώ:

Τελικά η κοπέλα πάει στο φωτογράφο για να βγάλει την φωτογραφία της. Αυτός την στήνει σε μια πόζα και της λέει να μην κινείται. Μία μύγα όμως τριγυρίζει στο πρόσωπό της αλλά ο φωτογράφος επιμένει να μην κουνιέται. Αυτή με μία γκριμάτσα προσπαθεί να απαλλάξει την μύτη της από την μύγα. Ο φωτογράφος δεν το αντιλαμβάνεται και την φωτογραφίζει σε αυτή την κωμική στάση. Την διαβεβαιώνει ότι η φωτογραφία θα σταλεί εγκαίρως στη επιτροπή του διαγωνισμού και αυτή αποχωρεί.


Η Ella είναι απαρηγόρητη διότι η μητέρα της δεν της επιτρέπει να λάβει μέρος στον διαγωνισμό. Τότε εμφανίζεται ο Lloyd, ο νεαρός παγοπώλης, και την πείθει να πάνε στον διαγωνισμό και αυτός να είναι ο συνοδός της. Πράγματι φθάνουν στην αίθουσα χορού, όπου οι υποψήφιες περιμένουν στην ουρά να παρουσιαστούν στην επιτροπή η οποία θα τις αξιολογήσει αφού δει και την φωτογραφία τους. Όταν φθάνει η σειρά της Ella, οι της επιτροπής ανοίγουν τον φάκελο με την φωτογραφίας της… και βλέποντας την κωμική της πόζα ξεσπάνε σε γέλια. Ταυτόχρονα οι μέγαιρες της οικογένειάς της αντιλαμβάνονται την παρουσία της και ορμάνε εναντίον της. Η δύστυχη Ella Το βάζει στα πόδια για να γλυτώσει. φεύγοντας δε τρέχοντας, της φεύγει η μία της γόβα την οποία περιμαζεύει ο φίλος της Lloyd, για να μας τονίσουν την συσχέτιση του σεναρίου με το παραμύθι της σταχτοπούτας.
            Οι ομοιότητες με το παραμύθι όμως σταματάνε εδώ. η Ella αποφασίζει να αποδράσει από το τυραννικό οικογενειακό της περιβάλλον και να προσπαθήσει να σταθεί μονάχη της στα πόδια της.


Τελικά κάποτε καταφθάνει η επιτροπή διαγωνισμού στο σπίτι των Cinders, και ανακοινώνει στην μητέρα ότι η κόρη της είναι η νικήτρια του διαγωνισμού. Η κα Cinders νομίζει ότι πρόκειται για την κόρη της Lotta και ενθουσιάζεται. Τελικά όμως απογοητεύεται όταν της διευκρινίζουν ότι πρόκειται για την μικρή της κόρη, την Ella. Η Ella μάλιστα λαμβάνει το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί με το εισιτήριο του τραίνου για το Χόλυγουντ! Η μάνα με τις δύο χαϊδεμένες κόρες πενθούν, ενώ σύσσωμος ο πληθυσμός της μικρής κωμόπολης συγκεντρώθηκε στο σταθμό για να κατευόδωση το κορίτσι που τίμησε την πόλη τους.
Φθάνοντας όμως η Ella στο Χόλυγουντ, την πληροφορούν ότι ο διαγωνισμός ήταν μία απάτη που οι διοργανωτές του οι οποίοι και συνελήφθησαν, σε κάτι πονηρό απέβλεπαν. Μάταια προσπαθεί να μπει στο χώρο της κινηματογραφικής εταιρίας και να μιλήσει με κάποιον υπεύθυνο. Ο θυρωρός είναι κέρβερος και την αποπέμπει διαρκώς. Κάποτε καταφέρνει να μπει μέσα αλλά πέφτει σευ γκάφες που πέφτουν στην αντίληψη κάποιου σκηνοθέτη. Αυτός εκτιμά ότι το κορίτσι έχει το ταλέντο της κωμικής ηθοποιού και κλείνει συμβόλαιο μαζί της Οι επιτυχίες της Ella είναι πολύ μεγάλες, έτσι ώστε αποφασίζεται να πρωταγωνιστήσει σε μία ταινία που θα γυριστεί την πόλη καταγωγής της. Πράγματι, τα γυρίσματα ξεκινούν με τη ίδια στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.
Εντωμεταξύ ο φίλος της ο παγοπώλης που τελικά ήταν γιος πλούσιου επιχειρηματία, και επειδή διαφώνησε με τον πατέρα του σε κάτι, πήγε και εργάστηκε ως παγοπώλης για να του αποδείξει ότι μπορεί να επιβιώσει και μόνος του, χωρίς την οικονομική του υποστήριξη, πήρε το τραίνο και φθάνει στην κωμόπολη με σκοπό να την ζητήσει σε γάμο!


Κατεβαίνοντας στον σταθμό την βλέπει εκεί και δεν αντιλαμβάνεται ότι την γυρίζουν ταινία. Την απαγάγει κυριολεκτικά και τη χώνει στο τραίνο που ξεκινά αμέσως. Έξαλος ο σκηνοθέτης τρέχει πίσω από το τραίνο ενώ ο νεαρός του φωνάζει κάτι που στις μέρες μας ηχεί ως κάτι πολύ αντιφεμινιστικό: "Βρες τε άλλη πρωταγωνίστριας, διότι εμείς παντρευόμαστε!"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου