Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

 

ΓΕΛΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΑ No 25

ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ

ΤΟ ΕΙΔΩΛΟ ΤΟΥ ΙΝΚΑ

Περιγράφει ο Γιώργος Βλαχος

Το τεύχος 25 του περιοδικού «Γέλιο και Χαρά» με 28 σελίδες και τίτλο  «Είδωλο του Ίνκα» κυκλοφόρησε την Κυριακή 15 Αυγούστου 1954. Περιελάβανε την 24σέλιδη περιπέτεια του Μίκυ και του Γκούφη στις Άνδεις, όπου προσπαθούν να μεταφέρουν εν αγνοία τους ένα χρυσό αγαλματίδιο των Ίνκας που είναι κλεμμένο και κρυμμένο κάτω από το τεχνητό τσόφλι αβγού ενός κόνδορα.

Η ύλη του τεύχους συμπληρώνεται με δυο μονοσέλιδες ιστοριούλες-γκανγκ του Μίκυ με τον Πλούτο.

Η ελληνική έκδοση της περιπέτειας είναι από τις πλέον σπάνιες και δυσεύρετες της σειράς «Γέλιο και Χαρά» δεδομένου ότι πέρα από εκείνη την έκδοση του 1954 δεν ανατυπώθηκε από τις Εκδόσεις Πεχλιβανίδη-Ατλαντίδα, ούτε συμπεριελήφθη σε κάποιο από τα περιοδικά των μεταγενέστερων Εκδόσεων Τερζόπουλου με περιπέτειες του Μίκυ Μάους ή των τωρινών εκδόσεων της Καθημερινής.

Αντίθετα, η πρωτότυπη αμερικάνικη έκδοση της περιπέτειας με τίτλο «The Inca Idol Case», που κυκλοφόρησε με ημερομηνία: Φεβρουάριος 1952 (#371 σειρά: Four Colors της Dell) γνώρισε κι άλλες μεταγενέστερες εκδόσεις με πρώτη εκείνη από τη σειρά Gold Key και εξώφυλλο ελαφρώς παραλλαγμένο (προς το χειρότερο!).

Το εξώφυλλο στη αμερικανική έκδοση της Dell και της ελληνικής στην έκδοση της Ατλαντίδος ήταν του Dan Gombley, ενώ η εσωτερική εικονογράφηση ήταν (πιθανώς) του Lee Hooper. Άγνωστος, ωστόσο, παραμένει ο σεναριογράφος της περιπέτειας.

Να σημειωθεί πως ο εσωτερικός τίτλος της περιπέτειας στην πρώτη αμερικανική έκδοση της Dell είναι ελαφρώς αλλαγμένος σε σχέση με το εξώφυλλο: «The Inca Idol Mystery”.

Επειδή το τεύχος της αμερικανικής έκδοσης διέθετε 10 σελίδες παραπάνω, αυτές “γέμισαν” με μια 6σέλιδη άτιτλη ιστορία με τον Μίκυ και τρεις μονοσέλιδες με τον ίδιο πρωταγωνιστή.

Να πω κι εγώ με την σειρά μου πως το τεύχος αυτό το κατασκεύασα χάρη στην συμβολή του Γιώργου βλάχου. Συγκεκριμένα μου έστειλε τόσο το Ελληνικό, όσο και το άμεμπτο Αμερικανικό τεύχος. Εγώ αντέγραψα το Ελληνικό κείμενο και αντικατέστησα το Αγγλικό με αυτό! Ήταν πολύ δουλειά, αλλά αφού δεν έχω τίποτε άλλο να κάνω, το προτιμώ από το να παίζω τάβλι στα ΚΑΠΙ.

Θα το βρείτε εδώ:

https://drive.google.com/file/d/1mxIgKj4wLg7DcI2G4vd6UcLLNziOCs79/view?usp=sharing

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου