Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

ΓΕΛΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΑ

Ντόναλντ Ντακ. Νο 20

Στο Τσίρκο

Μπορεί να μην είναι μία από της αξεπέραστες ταξιδιωτικές ιστορίες του Ντόλαλτ, αλλά πρόκειται για μία ξεκαρδιστική κωμωδία εμπνευσμένη από τους μεγάλους κωμικούς εκείνης της εποχής.

Περιγράφει ο Γιώργος Βλάχος

Το τεύχος 20 του περιοδικού «Γέλιο και Χαρά» κυκλοφόρησε στις 11 Ιουλίου του 1954 με μια 28σέλιδη ιστορία με τον Ντόναλντ Ντακ και τα ανίψια του από αυτές που έχτισαν τον μύθο των μεγάλων περιπετειών σε σενάριο και σκίτσα από τον Καρλ Μπαρκς.

Η ίδια περιπέτεια δημοσιεύτηκε ξανά με διαφορετική μετάφραση στο τεύχος 157 του «Μεγάλου Μίκυ» και τίτλο «Ο Κλόουν», στα τεύχη 4 (1988) και 229 του «Κόμιξ»  με τίτλο «Το Μεγάλο Τσίρκο» και  στη «Μεγάλη Βιβλιοθήκη του Κάρλ Μπαρκς» (2ος  τόμος 1950-51).  Όλα τα περιοδικά αυτά ήταν των εκδόσεων  «Ακτίνα-Τερζόπουλος» ενώ η περιπέτεια αναδημοσιεύτηκε και στον δεύτερο τόμο της σειρά των απάντων του Μπάρκς της «Μεγάλης Βιβλιοθήκης του Ντίσνεϋ» (2014) σε έκδοση της «Καθημερινής».

Να σημειωθεί ότι από την πρώτη έκδοση της περιπέτεια στο περιοδικό «Γέλιο και Χαρά λείπουν οι  σελίδες 12 και 14 που αφαιρέθηκαν από τον εκδότη Πεχλιβανίδη προκειμένου να χωρέσει η περιπέτεια μέσα στα όρια του περιοδικού.

Η Ιστορία «Στο Τσίρκο» προέρχεται από το αμερικανικό τεύχος 300 της σειράς «Four Colors»  της Dell που είχε κυκλοφορήσει με ημερομηνία Νοεμβρίου 1950 με τίτλο «Big-Top Beldam» και εξώφυλλο (μάλλον) του Carl Buettner, που χρησιμοποιήθηκε ως εξώφυλλο και στο τεύχος 20 του «Γέλιου και Χαρά».

Αυτά από τον Γιώργο

Ο Ντόλαλτ θέλει να πάει με τα ανίψια του στο τσίρκο που μόλις ήλθε στην πόλη τους. Το πρόβλημα είναι πως δεν έχει ούτε μία και σκέπτεται πως θα μπορούσε να αφήσει ενέχυρο την πολύτιμη καρφίτσα της Νταίζης μέχρι το τέλος του μήνα που θα πληρωθεί. Την καρφίτσα αυτή του την είχε δώσει η Νταίζη να της την φυλάξει και αυτός για ασφάλεια την έκρυψε σε ένα κουτί από σαρδέλες. Πηγαίνοντας στο ενεχυροδανειστήριο και περνώντας πάνω από μία γέφυρα, μία γάτα προσελκύεται από την μυρωδιά της σαρδέλας που έχει η καρφίτσα και ορμάει να την αρπάξει. Η καρφίτσα όμως πέφτει στο ποτάμι και σαν να μην έφτανε αυτό, εμφανίζεται η Νταίζη που του ζητάει την καρφίτσα της για να την φορέσει για να πάει σε μια δεξίωση κάποιας λέσχης. Ο Ντόναλτ για να δικαιολογηθεί της λέει πως ενώ πήγαινε την καρφίτσα στον χρυσοχόο για να την καθαρίσει, ξαφνικά του ορμάει ένας αγριάνθρωπος και του την αρπάζει! Η Νταίζη είναι σίγουρη που θα πρόκειται για κάποιον κακοποιό από το τσίρκο. Του προτείνει να πάνε στην αστυνομία, αλλά ο Ντόλαλτ για να το αποφύγει αυτό της λέει πως θα πάει μόνος του στο τσίρκο και θα εντοπίσει τον κλέφτη. Έτσι η Νταίζη πείθεται και ο Ντόναλτ μπαίνει στο τσίρκο μην ξέροντας τι να κάνει. Και από εκεί ξεκινούν τα σπαρταριστά επεισόδιά με τις διαρκές γκάφες του και τις απρόβλεπτες ανατροπές.

Το pdf του τεύχους:

https://drive.google.com/file/d/15ug2G6r9CsWZB8-jwYvnt70jvoyJ6nlI/view?usp=drive_link



 

 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου