Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

ΓΕΛΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΑ No 21

ΝΤΟΝΑΛΤ ΝΤΑΚ

ΑΡΧΙΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ

Περιγραφή από τον Γιώργο Βλάχο.

Το τεύχος 21 του «Γέλιο και Χαρά» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 18 Ιουλίου 1954, είχε σαν κύρια ιστορία του μια άτιτλη 20σέλιδη ιστορία που έγραψε και εικονογράφησε ο Paul Murry, ένας από τους κορυφαίους σκιτσογράφους του ντισνεϊκού πάνελ ειδικευμένος κυρίως σε ιστορίες του Μίκυ Μάους, αλλά είχε εικονογραφήσει και ορισμένες ιστορίες από το σύμπαν των παπιών, κυρίως ειδικότητα του Μπαρκς.

Στην άτιτλη ιστορία που σε μεταγενέστερες αμερικάνικες εκδόσεις απέκτησε τον τίτλο «Ο Ντόναλντ Πυροσβέστης» και στην ελληνική έκδοση προήχθη σε «Αρχιπυροσβέστη»  εμφανίζονται εκτός από τον Ντόναλντ και τα ανίψια του, ο Γκούφη, ο Μαύρος Πητ και ο θείος Σκρουτζ , του οποίου η παρουσία εδώ, θεωρείται ως η πρώτη κι ανεπίσημη εμφάνισή του στα ελληνικά περιοδικά κόμικ.

Την ύλη του περιοδικού τη συμπληρώνουν δυο δισέλιδα εικονογραφημένα παραμυθάκια και δυο μονοσέλιδες ιστορίες με τον Ντόναλντ και τα ανίψια του, του Αλ Ταλιαφέρο.

Το τεύχος δεν έχει εξώφυλλο από την αμερικάνικη έκδοση πρόκειται για την δεύτερη μεγάλη ιστορία του αμερικανικού τεύχους 300 της Dell.  Το εξώφυλλο  που χρησιμοποιήθηκε στο τεύχος 20 του Γέλιου και Χαρά, αφού εικονογραφούσε στιγμιότυπο από την περιπέτεια «Στο Τσίρκο». Η ανάγκη εξωφύλλου καλύφθηκε από μία πολύ καλή “ξεπατικοσούρα” ελληνικής κατασκευής (αλλά αγνώστου καλλιτέχνη) σε μεγέθυνση του πρώτου καρέ από την 7η σελίδα της ιστορίας.

Εμένα ο Γιώργος βλάχος μου έστειλε από το Αμερικάνικο τεύχος την 20σέλιδης ιστορία του Ντόναλτ πυροσβέστη. Πολλή καλής ποιότητας, αλλά στα Αγγλικά εννοείται. Ταυτόχρονα ο Ανδρέας Μελεσιάδης μου έστειλε αυτή την 20σέλλιδη ιστορία στα Ελληνικά. Μέτρια ποιότητα. Εγώ αντέγραψα το Ελληνικό κείμενο και το αντικατέστησα το Αμερικάνικο με αυτό. Είχα όμως μόνο 20 σελίδες του τεύχους 21. Τελικά ο Ανδρέας βρήκε και τις υπόλοιπες σελίδες και μου τις έστειλε. Έτσι απέκτησα ολοκληρωμένο το τεύχος 21.

Ορίστε και το pdg του:

https://drive.google.com/file/d/1VDv755VvBaio05eLZK8NVUrLdF1rKYEX/view?usp=sharing

 


 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου