Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

 ΓΕΛΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΑ Νο4

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΝΤΑΚ

Στην Αρχαία Περσία

Παρουσίαση: Γιώργος Βλάχος

«Ο Ντόναλντ Ντακ στην Αρχαία Περσία» είναι μια από τις δημοφιλείς περιπέτειες του παπιού και των μικρών ανιψιών του, που έγραψε και σχεδίασε ο Καρλ Μπαρκς.

    Στην χρονική καταγραφή της εργογραφίας του Μπαρκς είναι η 155η ιστορία του για την Ντίσνεϋ και η έκτη 24σέλιδη (η συνηθέστερη σε αριθμό σελίδων διάσταση των OS -one shot ιστοριών, στα αμερικανικά κόμικς).

Εκδόθηκε στις ΗΠΑ πρώτη φορά τον Μάιο του 1950 με αύξοντα αριθμό OS 276 στον κατάλογο όλων των κόμικς της Ντίσνεϋ. Από τότε έως σήμερα έχει αναδημοσιευτεί σε 113 εκδόσεις σε περιοδικά Ντίσνεϋ 18 χωρών σε όλο των κόσμο.

Στην Ελλάδα η πρώτη της δημοσίευση ήταν στο περιοδικό «Γέλιο και Χαρά» των εκδόσεων Πεχλιβανίδη τον Απρίλιο του 1954 με τιμή 3.000 δρχ. Ακολούθησαν ακόμα πέντε εκδόσεις από τις οποίες οι τέσσερις πρώτες από τις Εκδόσεις Τερζόπουλου: Μεγάλο Μίκυ, τ. 154 (1980), Χαρούμενες Ιστορίες του Μίκυ, τ. 5 (1989), Κόμιξ, τ. 17 (1989), Μεγάλη Βιβλιοθήκη Καρλ Μπαρκς, 1ος τόμος (2009) και Μεγάλη Βιβλιοθήκη Ντίσνεϋ, 1ος τόμος (2014) σε ακριβή επανέκδοση της προηγούμενης έκδοσης από άλλον εκδοτικό φορέα (Καθημερινή).

Για την εναπόθεση της ιστορίας στο σεντούκι προτίμησα την πρώτη της έκδοση, αυτή του 1954 στο περιοδικό Γέλιο και Χαρά, μολονότι εκτυπωτικά (αν και άριστη για την εποχή της), δεν είναι η καλύτερη σε απόδοση χρωμάτων. Καλύπτει όμως τις υπόλοιπες προδιαγραφές: Είναι λιθογραφικό vintage έντυπο από μια σπάνια σήμερα σειρά ντισνεϊκών εκδόσεων στην Ελλάδα, η μετάφρασή της -όπως και όλων των πρώτων τευχών του «Γέλιο και Χαρά» ήταν από γνωστούς λογοτέχνες της εποχής και προσωπικά τη θεωρώ ιστορική.

Η υπόθεσή της ιστορίας είναι η εξής:

Ένας μυστηριώδης επιστήμονας, σύγχρονος αλχημιστής, προσπαθεί να φτιάξει ένα φίλτρο με το οποίο θα μπορέσει να επαναφέρει στη ζωή έναν αρχαίο Πέρση βασιλιά και την αυλή του για να μελετήσει τα ήθη που επικρατούσαν στην Περσία 4.000 χρόνια πριν. Η περιέργεια των μικρών ανεψιών του Ντόναλντ να μάθουν τι φτιάχνει στο εργαστήριό του τα μπλέκει σε μπελάδες, καθώς και τον θείο του Ντόναλντ. Ο επιστήμονας τους τσακώνει και τους παίρνει μαζί του να τον βοηθήσουν να βρει στην έρημο τη θαμμένη στην άμμο αρχαία πόλη. Καταφέρνουν να βρουν την πόλη και ο επιστήμονας επιτυγχάνει να φέρει στη ζωή τον βασιλιά και την ακολουθία του. Από παρεξήγηση ο Ντόναλντ εκλαμβάνεται ως ο μνηστήρας της πριγκίπισσας με τον οποίο μοιάζει απόλυτα και τον υποχρεώνουν να ετοιμαστεί για τον γάμο. Εμφανίζεται, όμως και ο πραγματικός μνηστήρας, αλλά η παρεξήγηση δεν λύνεται. Αντίθετα περιπλέκεται περισσότερο, καθώς ο πραγματικός μνηστήρας δεν θέλει να παντρευτεί την πριγκίπισσα και παριστάνει τον Ντόναλντ.

    Ο Ντόναλντ και τα ανίψια του καταφέρνουν να βγουν από το παλάτι λίγο πριν οι αναθυμιάσεις ενός αρχαίου χημικού μετατρέψει και πάλι σε σκόνη ολόκληρη τη βασιλική αυλή, αλλά και τον επιστήμονα.

    Το τεύχος είναι αναρτημένο στο ΣΕΝΤΟΎΚΙ:

http://sentuki.blogspot.com/2015/11/blog-post_22.html


 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου