Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Broken Blossoms 1919


Broken Blossoms 1919
Τα Σπασμένα Κρίνα


Σκηνοθέτης: D.W. Griffith
Συγγραφείς: Thomas Burke, D.W. Griffith
Διάρκεια: 1h 30min
Είδος: Drama, Romance
Παίζουν: Lillian Gish, Richard Barthelmess, Donald Crisp, και άλλοι
Μεσότιτλοι: Δικής μου μετάφρασης


Η φουκαριάρα μικρή, φτωχή, Lucy Burrows (Lilian Gish) υπομένει τους εξευτελισμούς αλλά και τις βιαιότητες του αγροίκου παλαιστή πατέρα της Battling (Donald Crisp).
Όταν κάποτε, εντελώς βασανισμένη και δυστυχισμένη βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι του ήρεμου, γλυκού Κινέζου εμπόρου Cheng Huan (Richard Barthelmess), ο Battling με τους σπιούνους του την εντοπίζει και την φέρνει βίαια πίσω στο σπίτι τους. Εκεί όμως, η τιμωρία που της επιφυλάσσει είναι τόσο βάναυση, που η φτωχή Lucy πεθαίνει ταλαιπωρημένη από τα χτυπήματα του.


Ο ήρεμος κ. Huan, όμως, θα εκδικηθεί την αθώα ψυχούλα της...
Θαλεγε κανείς, ότι η ταινία αυτή του μεγάλου D. W Griffith του 1919, δηλαδή λίγο μετά την μεγαλειώδη ταινία του "Birth of A Nation (1915)", φαίνεται κάπως αδύναμη, δραματική, μελό και κοινότυπη (σαν σύλληψη...). Βέβαια, ο μεγάλος σκηνοθέτης καταφέρνει να περάσει τόσο έντονα τα στοιχεία του πόνου της τρυφερής παιδούλας Lucy, που η καρδιά του θεατή σφίγγει σε πολλά σημεία του έργου και το μίσος του ξεχειλίζει για τον σκληρό, μέθυσο, ρατσιστή, απάνθρωπο Battling. Ο αργός ρυθμός του έργου κάνει την καταπίεση του θεατή ακόμα χειρότερη.
Δύσκολο έργο, για όσους βρίσκονται ήδη σε μία άσχημη ψυχική κατάσταση...


Τ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου