Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

THE PINK PANTHER STRIKES AGAIN 1976

THE PINK PANTHER STRIKES AGAIN 1976

Ο Ροζ Πάνθηρας ξαναχτυπά


Σκηνοθεσίαi: Blake Edwards

Σενάριο: Frank Waldman, Blake Edwards

Είδος: Comedy, Crime, Peter Sellers

Διάρκεια: 1h 43m

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

PΣκηνοθεσίαi: Blake Edwards

Σενάριο: Frank Waldman, Blake Edwards

Είδος: Comedy, Crime,  Peter Sellers

Διάρκεια: 1h 43m

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

Peter Sellers: Insp. Jacques Clouseau

Herbert Lom: Charles Dreyfus

Lesley-Anne Down: Olga

Burt Kwouk: Cato

Colin Blakely: Drummond

Leonard Rossiter: Quinlan 

Το Pink Panther Strikes Again είναι μια κωμωδία του 1976. Η πέμπτη ταινία της σειράς The Pink Panther. Η πλοκή της ξεκινά τρία χρόνια μετά την Επιστροφή του Ροζ Πάνθηρα, με τον πρώην Επιθεωρητή Τσαρλς Ντρέιφους (Χέρμπερτ Λομ) να βγαίνει από το ψυχιατρείο αφού τελικά είχε τρελαθεί από τον νέο Αρχηγό. Η αδυσώπητη ανικανότητα του επιθεωρητή Ζακ Κλουζό (Πίτερ Σέλερς) στις προηγούμενες ταινίες. Μια τυπικά καταστροφική επίσκεψη του Κλουζό την ημέρα της απελευθέρωσής του προκαλεί μια γρήγορη υποτροπή που ακυρώνει την προγραμματισμένη έξοδο του Ντρέιφους, αλλά σύντομα δραπετεύει ούτως ή άλλως και οργανώνει μια περίτεχνη εγκληματική συνωμοσία για να απειλήσει τις χώρες του κόσμου με αφανισμό από ένα τεράστιο όπλο λέιζερ εάν δεν δολοφονήσουν τον Κλουζώ.

Αχρησιμοποίητα πλάνα από την ταινία συμπεριλήφθηκαν αργότερα στο Trail of the Pink Panther (1982), μετά τον θάνατο του Sellers.

Μετά από τρία χρόνια σε ένα ψυχιατρείο, ο πρώην επικεφαλής επιθεωρητής Sûreté Charles Dreyfus (Herbert Lom), έχει συνέλθει από την εμμονή του να σκοτώσει τον Jacques Clouseau (Peter Sellers) και πρόκειται να αποφυλακιστεί. Ο Κλουζό, ο οποίος έκτοτε αντικατέστησε τον Ντρέιφους ως Αρχιεπιθεωρητής, φτάνει απροειδοποίητα για να μιλήσει εκ μέρους του πρώην αφεντικού του και μέσα σε λίγα λεπτά τρελαίνει ξανά τον Ντρέιφους. Ο Ντρέιφους αργότερα δραπετεύει από το νοσοκομείο και για άλλη μια φορά προσπαθεί να σκοτώσει τον Κλουζό τοποθετώντας μια βόμβα, ενώ ο επιθεωρητής (με περιοδική συμφωνία) μονομαχεί με τον υπηρέτη του Κάτο (Μπερτ Κουούκ). Η βόμβα καταστρέφει το διαμέρισμα του Clouseau και τραυματίζει τον Cato, αλλά ο ίδιος ο Clouseau είναι αβλαβής, καθώς τον σηκώνει από το δωμάτιο μια φουσκωτή μεταμφίεση. Αποφασίζοντας ότι χρειάζεται ένα πιο περίπλοκο σχέδιο για την εξάλειψη του Κλουζό, ο Ντρέιφους στρατολογεί έναν στρατό από εγκληματίες καριέρας και απαγάγει τον πυρηνικό φυσικό καθηγητή Hugo Fassbender (Richard Vernon) και την κόρη του καθηγητή Margo (Briony McRoberts), αναγκάζοντας τον καθηγητή να φτιάξει ένα " όπλο της μοίρας» σε αντάλλαγμα για την ελευθερία τους.

Ο Κλουζό ταξιδεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ερευνήσει την εξαφάνιση του Φασμπέντερ, όπου καταστρέφει το οικογενειακό τους σπίτι και ανακρίνει άδικα το οικιακό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου του Τζάρβις (Μάικλ Ρόμπινς), του μπάτλερ του Φασμπέντερ. Αν και ο Τζάρβις σκοτώνεται αργότερα από τους απαγωγείς, για τους οποίους είχε γίνει επικίνδυνος μάρτυρας, ο Κλουζό ανακαλύπτει μια ένδειξη που τον οδηγεί στο Oktoberfest στο Μόναχο της Δυτικής Γερμανίας. Εν τω μεταξύ, ο Ντρέιφους, χρησιμοποιώντας την εφεύρεση του Φασμπέντερ, διαλύει τα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και εκβιάζει τους ηγέτες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και του Υπουργού Εξωτερικών του, να δολοφονήσουν τον Κλουζό. Ωστόσο, πολλά από τα έθνη δίνουν εντολή στους πράκτορες τους να σκοτώσουν τον Κλουζό για να κερδίσουν την εύνοια του Ντρέιφους και πιθανώς τη Μηχανή της Κρίσης. Ως αποτέλεσμα των εντολών τους και της λησμονιάς του Κλουζό, όλοι οι άλλοι δολοφόνοι καταλήγουν να σκοτώνονται μεταξύ τους μέχρι να μείνουν μόνο οι πράκτορες της Αιγύπτου και της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Αιγύπτιος δολοφόνος (Ομάρ Σαρίφ) πυροβολεί έναν από τους δολοφόνους του Ντρέιφους, παρερμηνεύοντάς τον με τον Κλουζό, αλλά παρασύρεται από τη Ρωσίδα πράκτορα Όλγα Μπαριόσοβα (Λέσλι-Αν Ντάουν), η οποία κάνει το ίδιο λάθος. Όταν ο πραγματικός Κλουζό φτάνει, μπερδεύεται από τις στοργές της Όλγας, αλλά μαθαίνει από την τοποθεσία του Ντρέιφους της σε ένα κάστρο στη Βαυαρία. Ο Ντρέιφους είναι ενθουσιασμένος με την εσφαλμένη αναφορά του θανάτου του Κλουζό, αλλά υποφέρει από έναν οδυνηρό πονόδοντο και στέλνει για οδοντίατρο. όταν ο Κλουζό ακούει ότι χρειάζεται οδοντίατρος στο κάστρο, μεταμφιέζεται σε ηλικιωμένο Γερμανό οδοντίατρο και τελικά κερδίζει την είσοδο στο κάστρο (οι προηγούμενες προσπάθειές του να μπει κρυφά στο κάστρο είχαν επανειλημμένα αποτραπεί από τη γενική του ανικανότητα και την κινητή γέφυρα του κάστρου). Μη αναγνωρισμένος από τον Ντρέιφους, ο Κλουζό καταλήγει να μεθάει και τους δύο με οξείδιο του αζώτου. Όταν ο «οδοντίατρος» τραβάει κατά λάθος το λάθος δόντι, ο Ντρέιφους καταλαβαίνει αμέσως ότι είναι ο Κλουζό μεταμφιεσμένος. Ο Κλουζό δραπετεύει και ένας εκδικητικός και τώρα εντελώς τρελός Ντρέιφους ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τη μηχανή για να καταστρέψει την Αγγλία. Ο Κλουζό, ξεφεύγοντας από τους κολλητούς του Ντρέιφους, καταρρίπτει άθελά του τα σχέδια του Ντρέιφους όταν ένας μεσαιωνικός καταπέλτης έξω από το κάστρο τον εκτοξεύει πάνω από τη μηχανή του Doomsday, προκαλώντας τη δυσλειτουργία της και πυρκαγιά στον Ντρέιφους και στο ίδιο το κάστρο. Καθώς οι υπόλοιποι κολλητοί, ο Φασμπέντερ και η κόρη του, και τελικά ο ίδιος ο Κλουζό δραπετεύουν από το κάστρο που διαλύεται, ο Ντρέιφους παίζει το "Tiptoe Through the Tulips" στο όργανο του κάστρου ενώ ο ίδιος διαλύεται, μέχρι που αυτός και το κάστρο εξαφανίζονται στον αέρα.

Επιστρέφοντας στο Παρίσι, ο Κλουζώ επανενώνεται επιτέλους με την Όλγα. Ωστόσο, η προσπάθειά τους διακόπτεται πρώτα από την προφανή αδυναμία του Κλουζό να βγάλει τα ρούχα του και μετά από την τελευταία αιφνιδιαστική επίθεση του Κάτο, η οποία αναγκάζει και τους τρεις να εκσφενδονιστούν στον ποταμό Σηκουάνα όταν το ξαπλωμένο κρεβάτι κουμπώνει όρθιο και πέφτει στον τοίχο. Αμέσως μετά, μια εικόνα κινουμένων σχεδίων του Κλουζό αναδύεται από το νερό, το οποίο έχει βαφτεί ροζ, και αρχίζει να κολυμπάει, αγνοώντας ότι μια γιγαντιαία εκδοχή του χαρακτήρα του Ροζ Πάνθηρα περιμένει από κάτω του με κοφτερό, ανοιχτό στόμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου