Das
Wachsfigurenkabinett (1924)
Το Εργαστήρι των Κέρινων Ομοιωμάτων
Σκηνοθεσία: Leo Birinsky, Paul Leni
Με τους: Emil Jannings, Conrad Veidt, Werner Krauss και λοιπούς
Τα κέρινα ομοιώματα απασχόλησαν συχνά τον φανταστικό κινηματογράφο. Το 1924 οι Leo Birinsky και Paul Leni παρουσίασαν την φανταστική και υποτίθεται HORROR ταινία της εξπρεσιονιστικής γραμμής: «Το Εργαστήρι των Κέρινων Ομοιωμάτων». Στην ιστορία αυτή μας παρουσιάζουν τον κάτοχο ενός μουσείου κέρινων ομοιωμάτων που στεγάζεσαι σε ένα Λούνα Παρκ να αναζητά μέσω αγγελίας συγγραφέα φανταστικών διηγημάτων για να γράψει φανταστικές ιστορίες για τρεις κυρίως κέρινες φιγούρες του. Οι φιγούρες αυτές είναι ο χαλίφης της Βαγδάτης Χαρούμ Ελ Ρασίντ, ο Ιβάν ο Τρομερός και ο Τζακ ο αντεροβγάλτης.
Παρουσιάζεται ένας νεαρός συγγραφέας τον οποίο η κόρη του ιδιοκτήτη βάζει αμέσως στο μάτι και το πρόσωπό της ακτινοβολεί από θαυμασμό προς αυτόν. Ο νεαρός αρχίζει την συγγραφή των φανταστικών ιστοριών με τον χαλίφη της Βαγδάτης. Μάλιστα επειδή φαίνεται να μην του είναι κι αυτού αδιάφορη η κόρη του ιδιοκτήτη, την χρησιμοποιεί ως μούσα του και στην δραματοποίηση της ιστορίας του μα την παρουσιάζει ως την Ζάραχ, την πανέμορφη γυναίκα ενός φούρναρη. Τον ρόλο του φούρναρη τον δίνει στον εαυτό του. Η ιστορία αυτή αποτέλεσε έμπνευση για τον Douglas Fairbanks να γυρίσει τη ταινία «ο Κλέφτης της Βαγδάτης».
Στην επόμενη ιστορία μας παρουσιάζεται ο Ιβάν ο τρομερός. Έχω την γνώμη ότι η παρουσίασή του ως ένα άκρος εγκληματικό πρόσωπο τον αδικεί. Και πάλι μας παρουσιάζεται στην δραματοποιημένη ιστορία το ερωτευμένο ζεύγος. Η νεαρή έχει τον ρόλο της κόρης ενός Ρώσου ευγενούς η οποία ετοιμάζεται να παντρευτεί τον καλό της, τον ρόλο του οποίου υποδύεται ο συγγραφέας.
Στην σύντομη ιστορία για τον Τζακ τον αντεροβγάλτη, ο νεαρός αποκοιμιέται και ονειρεύεται ότι ι Τζα ζωντανεύει και του αρπάζει την αγαπημένη του. Σύντομα όμως ξυπνάει και συνέρχεται.
Λέγεται ότι το σενάριο αρχικά προέβλεπε και τέταρτη ιστορία, αλλά ο Paul Leni ξέμεινε από λεφτά.
Η ταινία αυτή άνοιξε τις πόρτες στον Paul Leni για το Χόλυγουντ και την Universal.
Οι μεσότιτλοι μεταφράστικαν από εμένα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου