Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

ΓΕΛΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΑ Ν 22

ΕΥΘΥΜΕΣ ΙΣΤΟΡΊΕΣ

ΜΠΑΓΚΣ ΜΠΑΝΝΥ 

Περιγράφει ο Γιώργος Βλάχος

Το τεύχος 22 του «Γέλιο και Χαρά» με 28 σελίδες κυκλοφόρησε την Κυριακή 25 Ιουλίου του 1954 . Περιείχε τρεις ιστορίες, οι οποίες στο αμερικανικό πρωτότυπο  ήταν άτιτλες, ενώ στην ελληνική έκδοση οι δύο από αυτές τιτλοφορήθηκαν κατά το δοκούν του εκδότη! Η πρώτη από 10 σελίδες με πρωταγωνιστή τον Μπαγκς Μπάννυ τιτλοφορήθηκε «Οι καινούργιες κουκούλες», η δεύτερη, που παρέμεινε άτιτλη ήταν μια 5σέλιδη ιστορία  με τον Τουίτυ και Συλβέστρο και η τρίτη με ελληνικό τίτλο «Φτηνά τη γλίτωσε» ήταν μια 7σέλιδη ιστορία με τον Πόρκυ και τον ανιψιό του τον Κικέρωνα. Ένα δισέλιδο αφήγημα και ένα ασπρόμαυρο μονοσέλιδο γκανγκ συμπλήρωναν την ύλη του τεύχους.

Το σύνολο των ιστοριών προερχόταν από το αμερικανικό περιοδικό «Looney Tunes and Merrie Melodies» τεύχος , που είχε εκδοθεί  τον Αύγουστο του 1952 στη σειρά «Four Colors».

Το εξώφυλλο του τεύχους, το οποίο ακολουθεί το ίδιο της αμερικανικής έκδοσης είναι του Ralf Heimdahl και δεν αντιστοιχεί σε κάποια ιστορία. Απλώς, όπως συνηθίζονταν στα περιοδικά comics, αλλά pulps για λόγους marketing έστηναν εξώφυλλα με θέμα γκανγκ. Η εικονογράφηση των ιστοριών ήταν για δύο από αυτές του Fred Abrans και η τρίτη του John Kerry.

Να σημειωθεί, ότι το αμερικανικό πρωτότυπο τεύχος έχοντας  52 σελίδες συνολικά, περιείχε ακόμα τέσσερις ιστορίες  (Έλμερ Φαντ-Ντάφφυ, Μαριάννα-Σνιφλς, Χένρυ Χωκ και Πάντσο Βανίγια), που αποτέλεσαν την ύλη του επομένου τεύχους «Γέλιο και Χαρά», δηλαδή του 23 με ελληνική παραγωγής εξώφυλλο από καρέ της 5ης  σελίδας στην ιστορία των Έλμερ-Ντάφφυ και παραλλαγμένο φόντο από καρέ της 2ης σελίδας της ιστορίας μτου Πάντσο Βανίγια.

Το τεύχος Νο 7 θα το βρείτε εδώ:

https://drive.google.com/file/d/1Yjr4-v8SjrCNuOzGm2QKb7zmZg8xFibc/view?usp=drive_link

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου