Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

SANTA SANGRE 1989

SANTA SANGRE 1989

ΣΑΝΤΑ ΣΑΝΓΚΡΕ


 

Σκηνοθεσίαi: Alejandro Jodorowsky

Σενάριο: Alejandro Jodorowsky, Roberto Leoni, Claudio Argento

Είδος: Horror ΔΕ 80, Drama, Thriller

Διάρκεια: 2h 03m

Γλώσσα: Αγγλικά

Παίζουν:

Axel Jodorowsky: Fenix

Blanca Guerra: Concha

Guy Stockwell: Orgo

Thelma Tixou: The Tattooed Woman

Sabrina Dennison: Alma

Adan Jodorowsky: Young Fenix

 

Ένας νεαρός άντρας, o Fenix, (Axel Jodorowsky, υιος του σκηνοθέτη), βρίσκεται κλεισμένος σε ένα ψυχιατρείο. Με ένα παρατεταμένο φλας-μπακ παρακολουθούμε τον λόγο που τον οδήγησε στην τωρινή του κατάσταση, καθώς είδε μπροστά στα μάτια του τον πατέρα του, έναν performer τσίρκου, να αυτοκτονεί αφού όμως πρώτα έχει κόψει τα χέρια της θρησκόληπτης συζύγου του (Blanca Guerra), η οποία ήταν ηγέτης της αίρεσης της Santa Sangre. Επιστροφή στο παρόν, με τον Fenix, να καταφέρνει να αποδράσει και να επανασυνδέεται με την μητέρα του που εξακολουθεί να ζει (χωρίς χέρια, βέβαια). Αντίθετα με τη θέλησή του, και κάτω από την ισχυρό έλεγχο της μητέρας του, γίνεται τα "χέρια" της και ξεκινά έναν αιματηρό κύκλο εκδίκησης και φόνων.

Το Santa Sangre, είναι μια από τις πιο βατές ταινίες του Jodorowsky, τουλάχιστον σε σχέση με τα προγενέστερα κι επίσης καταπληκτικά Fando and Lis (1968), El Topo ((1970) και Holy Mountain (1973). Η ταινία χρησιμοποιεί ως "όχημα" το είδος του θρίλερ, με χαρακτηριστικές χιτσκοκικές επιρροές, γεμάτο με οιδειπόδειες επιθυμίες. Αλλά πέρα από αυτό είναι ένα παραισθησιογόνο, τρομακτικό παραμύθι που παντρεύει το Psycho και το Freaks με τον Felini. Προσθέστε στη συνταγή φροϋδικά συμπλέγματα, σουρρεαλιστικές εικόνες που θα λάτρευε ακόμη και ο Μπουνιουέλ, μια απίστευτη ονειρική ατμόσφαιρα, στοιχεία αραχαιοελληνικής τραγωδίας, συμβολισμοί, το αέναο θέμα της ζωής και του θανάτου, κάποιες εμμονές του σκηνοθέτη με τη θρησκεία και τον πνευματισμό κι έχετε μια ταινία που δημιουργεί μια κατηγορία μόνη της, καθώς ακροβατεί στα όρια του χιτσκοκικού θρίλερ, του ψυχολογικού δράματος, της μαύρης κωμωδίας και του σουρρεαλιστικού ονείρου.

Εικαστικά η ταινία αποτελεί κυριολεκτικά κινηματογραφική ποίηση (η σκηνή της "ταφής" ενός νεκρού ελέφαντα είναι σκηνή ανθολογίας) και σε αυτό παίζει ρόλο η παραγωγή του Claudio Argento (αδερφός του γνωστού, ο οποίος συνυπογράφει και το σενάριο), ο οποίος επαναλαμβάνει αυτό που είχε κάνει στην παραγωγή του Suspiria. Όσοι λάτρεψαν την εικόνα του αριστουργήματος του Argento, θα λατρέψουν και την εικόνα του Santa Sangre. Το απόλυτο cult αριστούργημα.

Ο Alejandro Jodorowsky είναι Χιλιανός σκηνοθέτης, θεατρικός συγγραφέας, συγγραφέας, σεναριογράφος κόμικς, ηθοποιός παντομίμας και πνευματιστής. Ήταν από τους βασικούς εκπροσώπους (αν όχι ο βασικότερος) του κινήματος panic, μαζί με τον επίσης σκηνοθέτη Ισπανό Fernando Arrabal (I Will Walk Like A Crazy Horse, Viva La Muerte). Επίσης διατηρούσε χρόνια φιλία με τον Juan Lopez Moctezuma (Alucarda, The Mansion of Madness) και τον Rene Laloux (Gandahar, Fantastic Planet). Επίσης είναι σημαντική η δουλειά του στο χώρο των κόμικς. Δικό του σενάριο (σχέδιο Juan Gimenez) είναι το " Έπος των Μεταβαρώνων" το οποίο θα γνωρίζουν από το εβδομαδιαίο περιοδικό "9" όσοι έπαιρναν Ελευθεροτυπία κάθε Τετάρτη. Δικά του σενάρια επίσης είναι τα "Τεχνοπάπες" (σχέδιο Zoran Janjetov), "Ινκάλ" (σχέδιο Moebius) και "Βοργία" (σχέδιο Milo Manara). Κάπου στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας είχε ανακοινωθεί μια απίστευτη συμπραξη του Alejandro Jodorowsky με τον David Lynch για την δημιουργία ενός μεταφυσικού γκανγκστερικού φιλμ, πρότζεκτ που δυστυχώς όμως ποτέ δεν ξεκίνησε. Ο Jodorowsky έχει ανακοινώσει ότι θα γυρίσει το sequel του El Topo με την ονομασία Abel/Cain. Αν και αρχικά είχαν κυκλοφορήσει φήμες πως στο έργο, τους ομώνυμους ρόλους θα ερμήνευαν ο Johnny Depp και ο Marilyn Manson, ο ίδιος ο Jodorowsky δήλωσε ότι τελικά, εξαιτίας έλλειψης χρημάτων, θα πρωταγωνιστήσει και πάλι ο γιος του Axel. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου