Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Tide of Empire 1929


Tide of Empire 1929
Η Επέκταση της Αυτοκρατορίας


Σκηνοθεσία: Allan Dwan
Σενάριο: Allan Dwan
Είδος : Western
Διάρκεια: 1h 13min
Μεσότιτλοι: Γιάννης από Ανάβυσσο
Παίζουν:
Renée Adorée = Josephita Guerrero
Tom Keene = Dermod D'Arcy (as George Duryea)
George Fawcett = Don Jose Guerrero
William Collier Jr. = Romauldo Guerrero
Fred Kohle = Cannon
James Bradbury Sr. = B. Jabez Bejabbers Harmon


Ξεκινώντας να βλέπεις την ταινία νομίζεις ότι θα δεις ένα ρομαντικό Western της εποχής που η Καλιφόρνια ήταν υπό την κατοχή των Ισπανών εποίκων. Γρήγορα όμως αντιλαμβάνεσαι ότι πρόκειται για μία άθλια προπαγάνδα υπέρ της αποικιοκρατίας και της επικρατήσεις των παρανόμων. Συγκεκριμένα στην αρχή μας παρουσιάζει την ήρεμη ζωή των Ισπανών εποίκων με τις αγροτικές και κτηνοτροφικές ασχολίες στα ράντσα τους. Την ήρεμη αυτή ζωή έρχεται να ταράξει το νέο ότι στο υπέδαφος την χώρας υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα χρυσού! Τότε πλακώνει και έρχεται το κάθε καρυδιάς καρύδι, τυχοδιώκτες, κλέφτες,  εγκληματίες και λοιποί "κύριοι",  που προσπαθούν να βρουν και να εξορύξουν τον χρυσό.


Η ζωή τότε στην Καλιφόρνια αλλάζει. Όχι μόνο οι τυχοδιώκτες και λοιπές "ευγενείς" ομάδες που κατέφθασαν από τις ΗΠΑ, δημιουργούν πόλεις μπάχαλο, αλλά και πολλοί ντόπιοι παρασύρονται από την τρέλα του κυνηγιού του χρυσού, παρατάνε τις συνήθεις εργασίες τους και μετατρέπονται σε χρυσωρύχους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί ντόπιοι να συμμαχήσουν με τους Αμερικανούς εισβολείς, σε σημείο που επεδίωξαν και κατάφεραν να ενσωματώσουν την Καλιφόρνια στις ΗΠΑ. Τα έργα ΖΟΡΟ που βλέπουμε μας παρουσιάζουν τους καλούς ντόπιους να επιδιώκουν την ενσωμάτωση της χώρας τους στις ΗΠΑ, ενώ οι κακοί να προσπαθούν να σαμποτάρουν την επιδίωξη αυτή.


Η ταινία μας παρουσιάζει την οικογένια του Don Jose Guerrero, ενός γέρου Ισπανού έποικου, ο οποίος ζει με την κόρη του Josephita και τον γιο του Romauldo στο ράντζο τους. Φυσικά έχουν στην υπηρεσία τους πολλούς ντόπιους ιθαγενείς, που μπορεί η συγκεκριμένη οικογένεια να τους φέρετε καλά, μοιράζοντάς τους διάφορα μπιχλιμπίδια, αλλά είναι γνωστό ότι στο σύνολό τους οι Ισπανοί έποικοι δεν ήσαν άγιοι με τους ντόπιους. Το μαστίγιο έπεφτε ανελέητο σε σημείο που με την επελθούσα αλλαγή, απλά οι άνθρωποι άλλαξαν αφεντικά.



Ένας από τους νεαρούς τσαμπουκάδε εισβολείς, ο Dermod D'Arcy, αν και συμπεριφέρεται όπως οι περισσότεροι εισβολείς, ερωτεύεται την κόρη του Don Jose, την Josephita. Αυτή τον περιφρονεί αλλά αυτός επιμένει. Κάποτε σε ιππικούς αγώνες ο Don Jose απερίσκεπτα στοιχηματίζει το ράντζο του. Το άλογο του Don Jose έχασε, και το ράντσο επέρχεται στην κατοχή του Dermod D'Arcy. Αυτό δεν μπόρεσε να το αντέξει ο γέρος, με αποτέλεσμα να πάει από καρδιακό επεισόδιο!

 

Στην προσπάθειά του να μεταπείσει την Josephita ο Dermod D'Arcy, παραχωρεί το ράντζο που κέρδισε στον Don Jose και την κόρη του. Αυτή τον επισκέπτεται, τον ευχαριστεί αλλά τον ενημερώνει ότι πλέον είναι πολύ αργά, καθώς ο πατέρας της πέθανε. Αυτός εκφράζει την λύπη του και προσπαθεί να την παρηγορήσει. Εμβόλιμα μας παρουσιάζουν κόσμο να επευφημεί την νέα κατάσταση που τους φέρνει την ευτυχία. Ένας μάλιστα πατέρας ευγνωμονεί τον χρυσό, διότι χάρη σε αυτόν έχει τώρα την δυνατότητα να στείλει την κορούλα του για θεραπεία. Ευκαιρία βρίσκει ο Dermod D'Arcy και λέει στην Josephita: "Κοίτα λοιπόν που ο χρυσός δεν είναι κατάρα αλλά ευλογία"! Γενικά ο νεαρός μισοκαταφέρνει να πείσει την Josephita ότι οι εισβολείς που αντιπροσωπεύουν την πρόοδο και ευημερία, είναι αναπόφευκτο να επιβληθούν του ξεπερασμένου τρόπου ζωής για χάρη της προόδου.
Κάποτε ο αδελφός της Josephita, ο Romauldo, εντάσσεται σε μία ομάδα ανταρτών που επιδιώκουν να πολεμήσουν το νέο κατεχτημένο. Στη μάχη που ακολουθεί ηττώνται κατά κράτος, και σε μία παρωδία δίκης που ακολουθεί, καταδικάζονται εις θάνατο δια απαγχονισμού. Ο Romauldo τραυματίζεται και η αδελφή του με τον Dermod D'Arcy, προσπαθούν να τον περιθάλψουν. Τότε επεμβαίνουν οι υπόλοιποι και απαιτούν να πάει και ο Romauldo στη κρεμάλα. Χάρη σε παρέμβαση του Dermod D'Arcy, ο Romauldo καταφέρνει να αποδράσει, και παρά το κυνηγητό που ακολουθεί, σαν ικανός ιππέας καταφέρνει να σωθεί προς τέρψη της αδελφής του η οποία εκφράζει την χαρά της σφιγμένη στην αγκαλιά του Dermod D'Arcy.
Βλέπουμε λοιπόν πως το παραδοσιακό κατεστημένο συμβιβάζεται και ασπάζεται τον νέο τρόπο ζωής, χάρη της προόδου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου