Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Gosta Berlings Saga 1924


Gosta Berlings Saga 1924
Η εξιλέωση του Γκόστα Μπέρλινγκ


Σκηνοθεσία: Mauritz Stiller
Σενάριο: Ragnar Hyltén-Cavallius, Selma Lagerlöf
Είδος: Drama, Romance
Διάρκεια: 3h 3min
Μεσότιτλοι: Γιάννης από Ανάβυσσο
Παίζουν:
Lars Hanson = Gösta Berling
Sven Scholander =             Sintram
Ellen Hartman-Cederström = Märtha Dohna
Mona Mårtenson = Ebba Dohna
Torsten Hammarén = Henrik Dohna
Greta Garbo = Elizabeth Dohna
Ταινία σε 10 πράξεις


Ο Γκόστα Μπέρλινγκ είναι ένας καθαιρεμένος ιεράς, όπου οι επαναστατικές του απόψεις εκφράζουν υψηλό ιδεαλισμό. Η ζωή του και ιδιαίτερα η ερωτική είναι μια σειρά από περιπέτειες.
Πολύ σημαντική ταινία για τον σουηδικό βωβό κινηματογράφο και η καλύτερη του Mauritz Stiller. Ο κόσμος πλέον την θυμάται περισσότερο επειδή αποκάλυψε το ταλέντο της Greta Garbo, η οποία μέσα σε δύο χρόνια βρέθηκε στο Χόλιγουντ. Τον ίδιο δρόμο πήρε και ο σκηνοθέτης.


Η ταινία βασίζεται στο πρώτο και βραβευμένο με Νόμπελ βιβλίο της Selma Lagerlof η οποία είναι σήμερα περισσότερο γνωστή για το θαυμαστό ταξίδι του Νιλσ Χόλγκερσον . Εκδόθηκε το 1891 και ανήκει στον σουηδικό νέο-ρομαντισμό. Όμως, χρησιμοποιεί και υπερφυσικά στοιχεία και μπορεί να αναχθεί σε μαγικού ρεαλισμού. Οι πηγές αυτών των στοιχείων παραπέμπουν στην ισλανδική μυθολογία.


Ο Γαίστα Μπέρλιγκ είναι ένας τυπικός χαρακτήρας στο σύμπαν της Λάγκερλεφ: είναι χαρισματικός και κερδίζει εύκολα την αγάπη αντρών και γυναικών, είναι όμως ταυτόχρονα αυτοκαταστροφικός και καταδικασμένος στην αποτυχία.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου