Κυριακή 21 Ιουνίου 2020

Die freudlose Gasse (1925)

Die freudlose Gasse (1925)

Δρόμος Χωρίς Χαρά



Σκηνοθεσία = Georg Wilhelm Pabst
Σενάριο: = Hugo Bettauer
ΕίδοςDrama
Διάρκεια: 2h 5min
Μεσότιτλοι: Γιάννης από Ανάβυσσο
Παίζουν:
Asta Nielsen = Maria Lechner
Greta Garbo = Greta Rumfort
Ágnes Eszterházy = Regina Rosenow
Werner Krauss = Metzger von Melchiorstrasse
Henry Stuart = Egon Stirner
Einar Hanson = Lt. Davis

Το ντεμπούτο της Greta Garbo
Ο σκηνοθέτης G. W. Pabst πρώτος έσπασε το αλληλένδετο εξπρεσιονισμού και Γερμανικού κινηματογράφου και καθιέρωσε το Γερμανικό ρεαλισμό.
Στην παρούσα ταινία «Die freudlose Gasse» αν και μετέχουν αρκετοί αξιόλογοι Γερμανοί ηθοποιοί, ξεχωρίζει μια νεαρή από την Σουηδία. Το όνομά της: Greta Garbo!


Η υπόθεση:
Η Βιέννη του μεσοπολέμου, αρχές δεκαετίας του 20, μαστίζεται από την ανέχεια και την φτώχια. Οι ταινία επικεντρώνεται στους κατοίκους της «Θλιβερής οδού» και συγκεκριμένα στις οικογένειες του ανάπηρου Λέχνερ με την κόρη του Μαρή και του ...ανώτερου δημοσίου υπαλλήλου Ρούμφορτ με τις δύο κόρες του, την Γκρέτε και την Μαριάντλ.
Ο Λέχνερ, αν και ανάπηρος φέρεται πολύ αυταρχικά και βάναυσα στην κόρη του Μαρή η οποία ως μόνη λύση στα προβλήματά της βλέπει το να παντρευτεί τον Έγκον, τον άνθρωπο που αγαπά. Αυτός όμως, εργαζόμενος ως γραμματέας σε κερδοσκόπους, έχουν πάρει τα μυαλά του αέρα και το μόνο που τον απασχολεί είναι να πιάσει την καλή με καμιά κομπίνα και όχι να κάνει γάμους και οικογενειακή ζωή.
Ο Ρούμφορτ πάλι λαβαίνει ειδοποίηση από την υπηρεσία του ότι για λόγους αναδιάρθρωσης, προσφέρεται ενδιαφέρον πακέτο σε όσους υπαλλήλους θελήσουν να αποχωρήσουν οικιοθελώς από την υπηρεσία. Συγκεκριμένα τους προσφέρεται προκαταβολικά οι μισθοί των δύο επομένων ετών. Ο Ρούμφορτ δέχεται την προσφορά και καταθέτει όλα του τα χρήματα στο χρηματιστήριο με την ελπίδα πως θα γίνει πλούσιος. Στο χώρο του χρηματιστηρίου όμως κυριαρχούν κομπιναδόροι και κερδοσκόποι οι οποίοι ανεβοκατεβάζουν τις μετοχές για να κερδοσκοπήσουν. Έτσι ο άτυχος πατέρας αφού έχασε την δουλειά του, τώρα χάνει και όλα του τα χρήματα, με αποτέλεσμα αυτός και οι δύο κόρες του να λιμοκτονούν.
Υπάρχουν όμως και άνθρωποι στην οδό Μελαγχολίας που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Ο ένας είναι ο χασάπης ο οποίος τυραννά τον κόσμο και εκμεταλλεύεται τις γυναίκες για να τις εφοδιάσει με ένα κομμάτι κρέας.
Η άλλη είναι η κυρία Γκράιφερ, η οποία για προκάλυψη διατηρεί μια μπουτίκ ρούχων, στην πραγματικότητα όμως κερδίζει ως προαγωγός που αναλαμβάνει να πείσει απελπισμένα κορίτσια να δεχτούν την συνέρευσή τους με πλούσιους πελάτες της, ταυτόχρονα διατηρεί και ένα χώρο διασκέδασης όπου, εκεί συγκεντρώνεται η ανήθικη πελατεία της και περιμένει να τους προμηθεύσει απελπισμένες γυναίκες.
Η μεγάλη κόρη του Ρούμφορτ, η Γκρέτε, εργάζεται σε ένα γραφείο και το αφεντικό της την λιγουρεύεται. Όταν αυτή αποκρούει σθεναρά τις ορέξεις του, αυτός θυμώνει και την διώχνει. Η δυστυχισμένη λοιπόν οικογένεια, μετά την απώλεια του εισοδήματος του πατέρα, χάνει και το πενιχρό μισθό της Γκρέτε. Η μικρή αδελφή της οδύρεται γιατί δεν μπορεί να χορτάσει με σκέτο λάχανο, ο δέ πατέρας πέφτει άρρωστος και ο γιατρός λέει πως αν αυτός ο άνθρωπος δεν τρέφεται κανονικά, δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας του. Στην κατάσταση που έχει περιέλθει η Γκρέτε και η οικογένειά της, το μόνο που της απομένει είναι να πέσει στα νύχια της κυρίας Γκράιφερ!





Να προσθέσω ότι οι μεσότιτλοι αυτοί προέρχονται από μετάφραση των αυθεντικών Γερμανικών μεσότιτλων. Όχι τίποτε άλλο, αλλά μερικοί που γνωρίζουν μόνο Αγγλικά, κοιτάζουν την μετάφραση της μετάφρασης και κάνουν αρνητικά σχόλια για την δουλειά μου. Δεν υποστηρίζω ότι είμαι ό τέλειος μεταφραστής. Κάθε άλλο. Προέρχομαι από τον τεχνολογικό και όχι τον λογοτεχνικό τομέα. Κάθε καλόπιστη υπόδειξη είναι καλοδεχούμενη, αλλά όχι και κάθε κακόπιστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου