Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

The Lost World 1925


The Lost World 1925
Ο Χαμένος Κόσμος


Σκηνοθεσία: Harry O. Hoyt
Σενάριο: Arthur Conan Doyle, Marion Fairfax
Είδος: Adventure, Fantasy, Thriller
Διάρκεια: 1h 46min
Μεσότιτλοι: Γιάννης από Ανάβυσσο
Παίζουν:
Bessie Love = Paula White
Lewis Stone = Sir John Roxton
Wallace Beery = Καθηγητής Challenger
Lloyd Hughes = Ed Malone
Alma Bennett = Gladys Hungerford
Arthur Hoy = Καθηγητής Summerlee


Το Κοινό αγαπά τους δεινόσαυρους.. Ρωτήστε τους δημιουργούς του Jurassic World, σχεδόν remake του γνωστού φιλμ του Steven Spielberg (Jurassic Park), το οποίο έκανε εισπράξεις πάνω από $1.5 δισεκατομμύρια δολάρια. Υπάρχει κάτι σε αυτές τις τεράστιες, οδοντωτές σαύρες, το οποίο ξυπνά τη φαντασία ενός 5χρονου παιδιού μέσα μας...


Έτσι, αν σας άρεσε το Jurassic World, σίγουρα θα λατρέψετε το Lost World του 1925, τον "παππού" των ταινιών με γιγάντια τέρατα... Εμπνευσμένο από το από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ (1912) , η ιστορία του χαμένου κόσμου θα πρέπει να φανεί οικεία σε όποιον έχει παρακολουθήσει ταινίες όπως , King Kong ή το "The Lost World: Jurassic Park"...


Μάλιστα η ταινία περιλαμβάνει και ένα ντοκουμέντο, αφού έστω και για λίγο εμφανίζεται και ο σπουδαίος συγγραφέας του φανταστικού, σερ Arthur Conan Doyle! Στο έργο αυτό του Doyle, βασίστηκε και η ταινία. Το βιβλίο είχε κυκλοφορήσει το 1912 και άφησε άφωνους αναγνώστες και κριτικούς, με το πεδίο της φαντασίας που ανακάλυψε ο συγγραφέας. Η ταινία αυτή της First National Pictures, έξοχο δείγμα του βωβού κινηματογράφου, θεωρείται τμήμα της παγκόσμιας κληρονομιάς μας και βρίσκεται στην λίστα με τις 100 καλύτερες, στην ιστορία του σινεμά!


Βασισμένο σε νουβέλα του Άρθρουρ Κόναν Ντόιλ -του 1912-, το καινοτόμο για την εποχή φιλμ σκηνοθετήθηκε από τον Χάρι Χόιτ, με πρωταγωνιστές τους Μπέσι Λοβ, Λούις Στόουν, Γουάλας Μπίρι και Λόιντ Χιους. Η ιστορία αφορά μια ομάδα ερευνητών από το Λονδίνο που μαθαίνουν πως σε ένα οροπέδιο στον Αμαζόνιο υπάρχουν δεινόσαυροι και αποφασίζουν να ταξιδέψουν ως εκεί προκειμένου να φέρουν έναν από αυτούς πίσω στο Λονδίνο.


Ο πρωτοπόρος Γουίλις Ο’ Μπράιεν κρυβόταν πίσω από την ιδέα με τα εφέ και για να καταφέρει να τους «ζωντανέψει» στο σινεμά συνδύασε μινιατούρες δεινοσαύρων από καουτσούκ με ζωντανά πλάνα ανθρώπων χρησιμοποιώντας διαχωρισμένη οθόνη.


Να σημειωθεί ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια κυκλοφορούσαν διάφορες πετσοκομμένες βερσιόν, που η διάρκειά τους δεν ξεπερνούσε την μία ώρα. Η πρώτη αποκατάσταση της ταινίας την έκανε διαρκείας 92 λεπτών. Η τελευταία αποκατάσταση έγινε το 25016 και η διάρκειά της έγινε 104 λεπτά.
Τους μεσότιτλους της ταινίας τους μετάφρασα στα ελληβικά, τους ενσωμάτωσα στην ταινία .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου