Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Nanook of the North (1922)

Nanook of the North (1922)

Ο ΝΑΝΟΥΚ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ


ΣκηνοθεσίαRobert J. Flaherty


ΟFlahertyκάτοικος Αμερικανοκαναδικών συνόρων, από μικρός λάτρευε τους μακρινούς και ασυνήθιστους τόπους. Όταν τέλειωσε τις σπουδές του εργάστηκε ως μεταλλοθήρας στο βορρά του Καναδά. Φεύγοντας πήρε μαζί του μια κινηματογραφική μηχανή όπου κινηματογραφούσε όλες τις εμπειρίες του που γνώρισε στα ταξίδια του στο μακρινό βορά. Το 1916 πρόβαλε τις ταινίες του σε ιδιωτικές προβολές στο Τορόντο. Ο ενθουσιασμός αυτών που τις παρακολούθησαν ήταν μεγάλος, έτσι αποφάσισε να στείλει το υλικό του στις ΗΠΑ. Από λάθος όμως πέταξε ένα τσιγάρο στο πακέτο με τις ταινίες και αυτές, εύφλεκτες όπως ήταν την εποχή εκείνη, καταστράφηκαν τελείως, περίπου 9.000 μέτρα! Ο Flaherty χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να συγκεντρώσει το χρηματικό ποσό που απαιτείτο και να επιστρέψει στο βορρά για να επαναλάβει τα γυρίσματά του. Την ταινία χρηματοδότησε με 50.000 δολάρια η εταιρία γουναρικών Αδελφοί Ρεβιγιόν», παρά του ότι Αμερικανοί επιχειρηματίες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε κάτι τέτοιο.
O Flaherty επέστρεψε αυτή τη φορά στο βορρά με μοναδικό σκοπό να κάνει την ταινία.
Ήμασταν στην εποχή του μεσοπολέμου όπου ο μέσος αστός  Αμερικανός είχε κουραστεί από τη μονότονη ζωή του και τον μάγευαν διηγήσεις για μακρινούς εξωτικούς και επικίνδυνους τόπους. Ο Flaherty επικεντρώθηκε σε ένα πρόσωπο, τον Νανούκ, έναν Εσκιμώο, και μέσο αυτού προσπάθησε να πληροφορήσει το βολεμένο με τις ανέσεις κακομαθημένο κοινό, πως μια φυλή κατόρθωνε να τα βγάλει πέρα στον αφιλόξενο και επικίνδυνο βορρά. Το μόνο ενδιαφέροντα των ανθρώπων αυτών ήταν  πως θα επιβιώσουν καθημερινά και πως θα εξασφαλίσουν την τροφή της ημέρας. Παρακολουθούμε την τρυφερότητα που αναπτύσσεται μεταξύ γονέων και παιδιών και η οποία δεν διαφέρει από αυτήν που αναπτύσσουν και οι άλλες κοινονίες. Εξάλλου τα ενδιαφέροντα των Εσκιμώων φαίνεται να εξαντλούνται αφενός με την καθημερινή επιβίωση και την εύρεση τροφής αλλά και με την διαιώνιση του είδους.
Είναι γεγονός ότι παρακολουθούμε ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ στην ιστορία του κινηματογράφου, όταν ακόμα ο όρος ντοκιμαντέρ ήταν άγνωστος. Βέβαια ο Flaherty αντιμετώπισε και επικρίσεις για το ότι οι Εσκιμώοι ήταν φανερά στημένοι. Προσωπικά δείχνω κατανόηση όταν ο σκηνοθέτης δεν περιμένει πότε οι άνθρωποι αυτοί θα αποφασίσουν να πάνε για κυνήγι, αλλά τους προτρέπει να πάνε τώρα για να τους κινηματογραφήσει. Όμως εδώ υποστηρίχτηκαν άλλα πράγματα. Πως η γυναίκα που υποδύεται την σύζυγο του Νανούκ δεν ήταν καν γυναίκα του, ούτε και τα παιδιά τα παιδιά του!
Σε κάθε περίπτωση όμως η ταινία δεν παύει να είναι πρωτοποριακή για την εποχή και αξεπέραστη ακόμη και σήμερα.
Και το τραγικό της ιστορίας. Λίγο καιρό μετά την αποπεράτωση της ταινίας, ο Νανούκ έμεινε αποκλεισμένος κάπου λόγο χιονοθύελλας και πέθανε από την πείνα!



Τους μεσότιτλους μετέφρασα εγώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου