Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

The Great White Silence (1924)




The Great White Silence (1924)

Η μεγάλη, λευκή σιωπή




Σκηνοθέτης: Herbert G. Ponting
Εμφανίζονται οι:
Robert Falcon Scott, Herbert G. Ponting, Henry R. Bowers
Lawrence E.G. Oates, Edward Adrian Wilson
Είδος: Ντοκιμαντέρ – Διάρκεια: 108 λεπτά
Ελληνικοί μεσότιτλοι δικής μου μετάφρασης και απόδοσης.


Το "The Great White Silence" είναι ένα αγγλικό ντοκιμαντέρ του 1924, που περιέχει σύντομες κινηματογραφημένες σκηνές που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια της αποστολής του πλοίου Terra Nova, το 1910-1913. Ο βασικός σκηνοθέτης ήταν ο φωτογράφος Herbert Ponting. Το αυθεντικό βωβό φιλμ, το ντοκιμαντέρ, αποκαταστάθηκε και επανεκδόθηκε το 2011 από το British Film Institute, με ένα μουσικό soundtrack του Simon Fisher Turner.

Η αποστολή του Terra Nova ήταν μια προσπάθεια, από την κυβέρνηση και ενδιαφερόμενους πολίτες της τότε Βρετανικής Αυτοκρατορίας, να σηκώσουν την σημαία τους στον Νότιο Πόλο. Στην αποστολή μετείχαν άντρες, πόνεϊ, σκυλιά, και πρωτόγονα οχήματα χιονιού μεταφέροντας έλκηθρα από την βάση που πρησκόντουσαν στην Ανταρκτική ακτογραμμή. Το ντοκιμαντέρ απεικονίζει τον αρχηγό της αποστολής Ρόμπερτ Φάλκον Scott και το πλοίο του, το Terra Nova, και τους άνδρες καθώς φεύγουν από το Lyttelton της Νέας Ζηλανδίας για να πλεύσουν στον Νότιο Ωκεανό και στους πάγους του.
Αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στην παγωμένη ακτή του νησιού Ross, ο σκηνοθέτης ακολουθεί τους άνδρες καθώς αυτοί στήνουν τις σκηνές, ασχολούνται με το σκι και προετοιμάζονται να εξερευνήσουν το Νότιο Πόλο.
Ο Scott δεν επέτρεψε στον σκηνοθέτη Herbert Ponting να τους ακολουθήσει στην εξερεύνηση  του Νοτίου. Πόλου, και έτσι αυτός παρέμεινε στη βάση.
Ο Scott και η ομάδα του μετά από πολλές ταλαιπωρίες φθάνουν στον Νότιο Πόλο, αλλά εκεί του περιμένει μια ψυχρολουσία! Προς μεγάλη τους απογοήτευση βρίσκουν μια έρημη σκηνή που επάνω της κυματίζει η Νορβηγική σημαία! Πράγματι, ο αντίπαλός του, ο σπουδαίος Νορβηγός εξερευνητής, Roald Engelbregt Gravning Amundsen, και η ομάδα του, αν και ξεκίνησαν τρεις μήνες αργότερα από τον Scott, κατάφεραν και έφθασαν πρώτοι, στις 14 Δεκεμβρίου 1911, δηλαδή 35 ημέρες πριν από τους Βρετανούς!
Αυτό δεν ήταν το χειρότερο για τους Βρετανούς. Πράγματι, νιώθοντας μεγάλη απογοήτευση, τους περίμενε ακόμα μια μεγάλη δοκιμασία. Το κοπιαστικό και επικίνδυνο ταξίδι της επιστροφής. Μια τρομερή καταιγίδα που του βρήκε, τους εμπόδιζε να βρουν τον σταθμό με τις τροφοδοσίες ο οποίος ήταν μόνο 11 μίλια μακριά τους! Έτσι όλοι αυτοί οι άνδρες πέθαναν από την πείνα και τις κακουχίες!
Ο σκηνοθέτης  του "The Great White Silence", ήταν ο πρώτος γνωστός φωτογράφος που τράβηξε κινηματογραφική ταινία από την ηπειρωτική Ανταρκτική και έλαβε σύντομες σκηνές από τις φάλαινες δολοφόνους, τους πιγκουίνους Adélie, τους γλάρους του Νοτίου Πόλου, τις φώκιες Weddell, και γενικά την εκεί πανίδα.
Ο Herbert Ponting, ως ένας από τους επιζήσαντες της αποστολής, έφερε όχι μόνο το ημερολόγιο του πλοιάρχου Σκοτ όπου εκεί είχε γράψει αρκετά συμβάντα της περιπέτειάς των, αλλά και τις τελευταίες του σκέψεις και παραινέσεις προς τους νέους, πριν τον τραγικό του θάνατο, αλλά και το σπουδαιότερο, έφερε όλο το κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό από το περιπετειώδες ταξίδι τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου