Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

WitchfinderGeneral (1968)

WitchfinderGeneral (1968)
Ο Λόφος των Κρεμασμένων

Σκηνοθεσία: Michael Reeves

Σενάριο: Tom Baker, Michael Reeves, Louis M. Heyward

Είδος: Horror ΔΕ 60, Drama

Διάρκεια: 1h 27m

Γλώσσα: English

Παίζουν:

Vincent Price: Matthew Hopkins

Ian Ogilvy: Richard Marshall

Rupert Davies: John Lowes

Hilary Heath: Sara (as Hilary Dwyer)

Robert Russell: John Stearne (voice)

Nicky Henson: Trooper Swallow

    Μία από τις πλέων υποτιμημένες ταινίες του Αγγλικού σινεμά είναι η συγκεκριμένη ταινία. Το περίεργο είναι ότι υποτιμήθηκε από την ίδια την χώρα παραγωγής της! Γιατί άραγε; Εξηγήσει υπάρχουν διάφορες, εγώ όμως προτιμώ αυτή που λέει ότι οι Άγγλοι δεν θέλησαν να διαφημίσουν τα όσα φοβερά συνέβησαν εκεί τον 16ο αιώνα, για να μείνει ο κόσμος με την εντύπωση ότι το κυνήγι των υποτιθέμενων μάγων και μαγισσών ήταν σπορ που ανθούσε μόνο στον καθολικισμό, ενώ οι προτεστάντες ήταν ποιο προοδευτικοί. Η αλήθεια είναι ότι τα όσα φοβερά συνέβησαν με τους παπικούς ωχριούν εμπρός στις αγριότητες τον προτεσταντών. Όποιος έχει δει το έργο «οι μάγισσες του Σάλεμ» θα καταλάβει τι εννοώ!

 
    Άλλος λόγος ήταν η υπερβολική και καλά βία που παρουσιάζει η ταινία. Αυτά που έχουν όμως σήμερα δει τα μάτια μας ...κατατάσσουν την συγκεκριμένη ταινία κατάλληλη για προβολή της σε νηπιαγωγεία! Το σενάριο που βασίσετε σε πραγματικά γεγονότα, προέρχεται από το βιβλίο του Ronald Bassett και από ένα ποίημα του Edgar Alan Poe. Μας παρουσιάζει τον περιβόητο κυνηγό μαγισσών Matthew Hopkins τον οποίον υποδύεται ο μεγάλος Vincent Price.


    Τον παρακολουθούμε σε έναν ρόλο τελείως διαφορετικό από αυτόν που τον είχαμε συνηθίσει! Πράγματι, υπό την καθοδήγηση του νεαρού σκηνοθέτη Michael Reeves, ο Vincent Price φαίνεται να απαλλάσσεται από τον τυποποιημένο του ρόλο σε ταινίες τρόμου και να μας παρουσιάζεται σαν ένας χαρακτήρας σοφιστικέ, δήθεν ένθεος, ο οποίος εμφανίζει τον σαδισμό του σαν υποχρέωσή του να υπηρετήσει τον Θεό! Στα 3 χρόνια καριέρας του σκότωσε περίπου 300 υποτιθέμενους «μάγους» και «μάγισσες» εγκαινιάζοντας μάλιστα το κάψιμο στην πυρρά σαν την ιδανική μέθοδο τιμωρίας.
Βοηθός του είναι ο εξίσου σαδιστής Στερν που αναλαμβάνει να βασανίσει τα θύματά με σκοπό να τους απόσπαση ομολογία ότι υπηρετούν τον σατανά! Θύμα τους και η άτυχη  υιοθετημένη κόρη του βασανισθέντος και εκτελεσθέντος ιερέα Sara (Hilary Heath), την οποία οι σαδιστές ιεροεξεταστές θέλουν να εκμεταλλευτούν σεξουαλικά


 
    Ο νεαρός σκηνοθέτης Michael Reeves πρόλαβε μόλις να μας παρουσιάσει την τέταρτη αυτή και τελευταία του ταινία, αφού αμέσως μετά πέθανε από υπερβολική χρίση ναρκωτικών! Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά λοιπόν ότι το σλόγκαν: «Σεξ, Ντρόγκα και Ροκ» ήταν απατηλό.
Η ταινία κακός έχει κατά τη γνώμη που καταταγεί στην κατηγορία horror. Αυτό ίσως να οφείλεται στην προϋπηρεσία του πρωταγωνιστή σε τέτοιου είδους ταινίες και στην υπερβολική υποτίθεται βία που περιέχει. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ιστορικό δράμα, με στιγμές έντονης ρεαλιστικής βίας.

Η ταινία παρουσιάστηκε ως βιντεοκασέτα παλαιότερα στην Ελλάδα. Σαν DVD όμως τίποτα!
Γι αυτό το λόγο ετοίμασα υπότιτλους και σας προσφέρω την ταινία:
Η ταινία αξίζει θέασης για τους εξής λόγους:
Αν είστε θαυμαστές του Vincent Price.
Αν θαυμάζετε τον λογοτέχνη Edgar Alan Poe.
Η ταινία περιλαμβάνεται στη λίστα του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ, 15 ταινίες τρόμου που δεν είδατε ποτέ. Αν και όπως είπαμε, εγώ δεν την θεωρώ ταινία τρόμου.
Είναι από τις καλλίτερες ταινίες του Αγγλικού σινεμά, αν και υποτιμημένη από την ίδια της την χώρα.







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου