Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Der Tiger von Eschnapur(1959)

Fritz Lang. Η διλογία του, του 1959:
1: Der Tiger von Eschnapur(1959)
Ο Τίγρης της Βεγγάζης 

 

Σενάριο: Werner Jörg Lüddecke, Thea von Harbou

Παίζουν: Debra Paget, Paul Hubschmid και Walter Reyer



Ο γνωστός ταλαντούχος σκηνοθέτης του «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ», του «Μ, ο δολοφόνος του Ντήσελντορφ» και πολλών άλλων αριστουργημάτων, είναι αλήθεια ότι από ένα σημείο της καριέρας του και μετά στράφηκε στον εμπορικό κινηματογράφο. Το 1959 το κοινό διψούσε για περιπέτειες, επηρεασμένο ακόμα από τους Ρομπέν, ιππότες , πειρατές, Ταρζάν κλπ. Η Σινεσιτά, αφού εξήντλησε την παραποίηση της Ελληνικής μυθολογίας και μας έδειξε μέχρι και τον «Ηρακλή Εναντίον Μασίστα», άρχισε να χάνει εκτίμηση στο – νοήμον τουλάχιστον – κοινό.
Τότε εμφανίζεται ο Fritz Lang με την ταινία του, Ο Τίγρης της Εσναπούρ και την συνέχειά της, Ο Τάφος του Ινδού.
Οι ταινίες αυτές ενθουσίασαν τους φίλους της περιπέτειας της εποχή εκείνης όπου τα γούστα ήταν εντελώς διαφορετικά από σήμερα. Τα γυρίσματα έγιναν σε πραγματικό παλάτι μαχαραγιά της Ινδίας και μας μετέφεραν σε μία εξωτική και παραμυθένια ατμόσφαιρα που κανένα χολιγουντιανό σκηνικό δεν μπορούσε να πλησιάσει.
Μας παρουσιάζεται το μαχαραγιάτο της Εσναπούρ, όπου κυβερνιέται απολυταρχικά από τον Μαχαραγιά, που ως ανώτατος άρχων, έχει απόλυτο δικαίωμα στη ζωή και στο θάνατο των υπηκόων του. Η κάποιες φιλοδοξίες του για νεοτερισμούς συναντούν την άγρια αντίδραση των ιερέων και του ραδιούργου αδελφού του που επιβουλεύεται τον θρόνο του. Καλεί Γερμανούς αρχιτέκτονες για να συμβάλλουν στην αρχιτεκτονική αναμόρφωση του κρατιδίου του χτίζοντας νοσοκομεία, σχολεία κλπ. Αυτό δεν αρέσει στο ιερατιό που βλέπει με κακό μάτι την παρουσία ξένων.
Υπάρχει και η όμορφη Ινδή – Ευρωπαϊκής καταγωγής – χορεύτρια του ναού (Debra Paget),που ο νεαρός αρχιτέκτονας την σώζει από τα νύχια του άγριου τίγρη στην Εσναμπούρ.

Οι Νέοι αληλοερωτεύονται, την χορεύτρια την ερωτεύεται όμως και ο Μαχαραγιάς και τα πράγματα περιπλέκονται.

 
Κάποτε ανέβηκαν υπότιτλοι στο ιντερνέτ για τις δύο ταινίες του : Fritz Lang. Στην αρχή χάρηκα αλλά στο τέλος αποδείχτηκε «άνθρακες ο θησαυρός» Οι υπότιτλοι ήταν για τα σκουπίδια! Κάποιος έκανε πλάκα. Το γεγονός αυτό με εξόργισε, ‘έτσι παράτησα ότι έκανα και στρώθηκα στην μετάφραση.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου