Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Abbott and Costello


 
Abbott and Costello
Στην δεκαετία του 50 παιζόντουσαν κωμωδίες σημαντικών κωμικών ή κωμικών γκρουπ, είτε ως αυτούσια έργα, είτε σαν ταινίες μικρής διάρκειας που συμπλήρωναν το κυρίως πρόγραμμα. Κωμικοί και κωμικά γκρουπ που σήμερα τυγχάνουν αναγνώρισης (Μπάστερ Κίττον, Αφοί Μαρξ, κλπ) δεν θυμάμαι να τους είδα εκείνη την εποχή. Αντίθετα ήταν πολύ γνωστοί και δημοφιλείς οι «Χοντρός Λιγνός», ο « Σαρλό», το «Τρίο Στούτζες», οι «Μικροί Σατανάδες», αλλά και οι «Άμποτ και Κοστέλο».
Το αποτελούσαν το δίδυμο: Γουίλιαμ Άμποτ (2.101985 – 24.4.1974) και Λου Κοστέλο (6.3.1906 – 3.3.1959).
Ξεκίνησαν την καριέρα τους στο θέατρο. Το 1941 έκαναν την πρώτη τους ταινία και είχαν σημαντικές παρουσίες στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση.
Μετά τον πόλεμο έπεσε η δημοτικότητά τους. Τότε οι Universal γύρισε με αυτούς την ταινία «ΟΙ Άμποτ και Κοστέλο συναντούν τον Φρακεστάιν». Η επιτυχία ήταν τεράστια. Ακόμα και κριτικοί που δεν τους πήγαιναν αναθεώρησαν την στάση τους. Η επιτυχία αυτή ώθησε την εταιρία να γυρίσει μαζί τους μία σειρά ταινιών που απέφερε σημαντικά κέρδη σε όλους, Λεφτά με το τσουβάλι κέρδισε το κωμικό δίδυμο. Δικές τους ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Ο απότομος όμως πλούτος δεν είναι ότι το καλλίτερο για κάποιους που δεν είναι συνετοί. Σπατάλες και προβλήματα με την εφορία. Ο Άμποτ μάλιστα προσπάθησε να εμφανίσει ως δικαιολογημένα έξοδα χρήματα που είχε χάσει στο καζίνο! Ο Άμποτ διέκοψε την συνεργασία του με τον Κοστέλο, γύρισε μια ταινία χωρίς αυτόν και προσπάθησε να κάνει νέα αρχή με τον καινούργιο του συνεργάτη αυτής της ταινίας. Τζίφος όμως.
Πέθανε το 1974 μετά από επιδείνωση της υγείας του. Έπασχε ανέκαθεν από επιληψία.
Ο Λου μετά τον χωρισμό του από τον Άμποτ έκανε μερικές τηλεοπτικές εμφανίσεις, γύρισε κάποιες ταινίες και απεβίωσε το 1959.
Μία συλλογή των καλλιτέρων τους ταινιών αγόρασα από τις ΗΠΑ. Έφτιαξα υπότιτλους και θα σας παρουσιάσω τις ταινίες αυτές, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
Οι ταινίες αυτές είναι:
·        Abbott and Costello Go to Mars (1953)
·        Abbott and Costello in the Foreign Legion (1950)
·        Lost in Alaska (1952)
·        Comin' Round the Mountain (1951)
·        Abbott and Costello Meet the Invisible Man (1951)
·        Bud Abbott Lou Costello Meet Frankenstein (1948)
·        Abbott and Costello Meet the Mummy (1955)
·        Abbott and Costello Meet Dr. Jekyll and Mr. Hyde (1953)
·        Abbott and Costello Meet the Killer, Boris Karloff (1949)
  • Abbott and Costello Meet the Keystone Kops (1955)
    Mexican Hayride (1948)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου