Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

The Raven (1935)

The Raven (1935)
 


Σκηνοθεσία: Lew Landers

Σενάριο: David Boehm

Εμπνευσμένο από ένα ποίημα του Edgar Allan Poe

Παίζουν: Boris Karloff, Bela Lugosi, Lester Matthews

Ο Bela Lugosi υποδύεται τον πολύ ικανό νευροχειρούργο Richard Vollin ο οποίος έχει αποσυρθεί από την άσκηση της ιατρικής ως επάγγελμα και ασχολείται με το μακάβριο χόμπι να κατασκευάζει όλα εκείνα τα φρικτά όργανα βασανισμών που περιγράφει ο Edgar Allan Poe στα διηγήματά του και να τα 
διατηρεί όχι μόνο ως μουσειακά είδη αλλά έτοιμα και προς χρίση! Ο τίτλος του έργου λέγεται «Το Κοράκι» και είναι εμπνευσμένος από το αντίστοιχο ποίημα του . Edgar Allan Poe. Αλλά ωστόσο το κοράκι αναφέρεται κανένα δυο φορές στο έργο και δεν έχει σχέση με την υπόθεση.

 
Η Jean Thatcher (Irene Ware), νεαρή κόρη του δικαστή Thatcher (Samuel S. Hinds), πέφτει θύμα αυτοκινητιστικού ατυχήματος και παθαίνει σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο που είναι βέβαιο ότι θα αποβεί μοιραία. Κανένας γιατρός, ούτε και ο αρραβωνιαστικός της Dr. Jerry Halden (Lester Matthews) δεν αισθάνεται ικανός να κάνει κάτι


Ο μόνος που θα μπορούσε ίσως να πετύχει το θαύμα είναι ο αποσυρθείς από το επάγγελμα Dr. Richard Vollin. Αυτός όμως στην αρχή δεν δέχεται αλλά κατόπιν επιμονής του πατέρα υποχωρεί. Χειρούργει επιτυχώς την κοπέλα η οποία όχι μόνο συνέρχεται αλλά συνεχίζει και την καριέρα της ως χορεύτρια!
Ο παρανοϊκός γιατρός όμως ερωτεύεται την κοπέλα! Την έκφραση ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπό του την παρεξηγεί. Ο πατέρας αντιλαμβανόμενος τι συμβαίνει, επισκέπτεται τον γιατρό και προσπαθεί να τον αποθαρρύνει από τις βλέψεις του τονίζοντάς του ότι η κοπέλα είναι αρραβωνιασμένη. Ο γιατρός εξαγριώνεται, η παράνοιά του τον οδηγεί στο να ψάχνει σαδιστική εκδίκηση. Αρωγό στις βλέψεις του βρίσκει στο πρόσωπο ενός κακοποιού δραπέτη των φυλακών, τον Edmond Bateman (Boris Karloff), ο οποίος επισπεύτηκε τον γιατρό με αίτημα να του αλλάξει με πλαστική εγχείριση το πρόσωπο για να μην τον αναγνωρίζει η αστυνομία. Ο γιατρός συμφωνεί να του αλλάξει το πρόσωπο αλλά όχι με πλαστική εγχείρηση, αλλά γνωρίζοντας πολύ καλά την χαρτογράφηση του ανθρώπινου νευρικού συστήματος, να επέμβει στα αντίστοιχα νεύρα και να αλλάξει την έκφραση του προσώπου. Στην πραγματικότητα ο Bateman πέφτει σε παγίδα, διότι ο γιατρός τον παραμορφώνει σε τέρας ασχήμιας και τον εκβιάζει να τον βοηθήσει στα φρικτά σχέδιά του για να του αποκαταστήσει τη βλάβη.

 
Για να πετύχει τους μακάβριους σκοπούς του ο γιατρός οργανώνει πάρτι στον απομονωμένο πύργο του, όπου οι προσκεκλημένοι θα διανυκτερεύσουν εκεί.
Ανάμεσα στους καλεσμένους είναι ο δικαστής, η κόρη του και ο αρραβωνιαστικός της. Τη νύχτα θέτει σε εφαρμογή τα φρικτά σχέδιά του. Απαγάγει μέσο του Bateman τον δικαστή και τον τοποθετεί κάτω από το εκκρεμές θανάτου που ο Edgar Allan Poe περιγράφει σε διήγημά του. Ξαναζούμε λοιπόν τις στιγμές αγωνίας που ζήσαμε στην ταινία «Το Εκκρεμές της Αγωνίας» πολλά χρόνια αργότερα. Για το νεαρό ζευγάρι επιφυλάσσει εξίσου μακάβριο τέλος. Τους παγιδεύει σε ένα δωμάτιο που οι τοίχοι του συρρικνώνονται και τείνουν να συνθλίψουν το ζεύγος. Την τελευταία στιγμή ο κακοποιός αντιδρά! Αυτοθυσιάζεται και σώζει του μελλοθάνατους.

Η ταινία με τους υπότιτλους που μετέφρασα είναι εδώ:








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου