Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Bela Lugosi - Boris Karloff


Θα ασχοληθούμε με τα ιερά τέρατα τις χρυσής περιόδου του σινεμά του τρόμου (1930-1940), Bela Lugosi και Boris Karloff.
 

Bela Lugosi


 
Γεννήθηκε στην Ουγγαρία το 1832 και πέθανε το 1956. Το 1920 μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Τα πρώτα χρόνια εμφανίζεται ως ηθοποιός του βωβού κινηματογράφου και εφτά χρόνια αργότερα στο Μπρότγουεϊ εμφανίζεται ως «Κόμης Δράκουλα» κατά την μεταφορά του μυθιστορήματος του Μπραμ Στόκερ στην σκηνή. Η επιτυχία του ήταν μεγάλη έτσι όταν ο Τοντ Μπράουνινγκ μετέφερε το έργο στον κινηματογράφο το 1931 με τον τίτλο «ΔΡΑΚΟΥΛΑ», να του αναθέσει τον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτόματα η καριέρα του απογειώθηκε και δημιούργησε τον τύπο του «Γόη Βαμπίρ». Αργότερα τον μιμήθηκαν και άλλοι όπως ο μέγας Κρίστοφερ .Λη.
Ο μύθος αυτός του απόκοσμου και κακού και μυστηριώδους τον συνόδευε σε όλη του την καριέρα με αποτέλεσμα να γυρίσει αρκετές ταινίες, πετυχημένες ή όχι με θέμα τον τρόμο.
Πέθανε στο σπίτι του στο Λος Άντζελες από καρδιακό επεισόδιο στις 16 Αυγούστου του 1956. Τον κηδεύσαν φορώντας του την μπέρτα του «Κόμη Δράκουλα»!


 

Boris Karloff

Γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1887 στο Λονδίνο και πέθανε στις 2 Φεβρουαρίου 1969 στο Midhurst, Sussex της Αγγλίας Το πραγματικό του όνομα ήταν William Henry Prat, αλλά το άλλαξε σε Μπόρις Κάρλοφ για επαγγελματικούς λόγους και για να προστατέψει την οικογένειά του από τυχόν διασυρμό. Όλα του τα αδέλφια κατείχαν σημαντικές θέσεις στο Φόρεϊν Όφις. Το 1919 και αφού είχε διαλέξει το επάγγελμα του ηθοποιού μετανάστευσε στον Καναδά.
Κάποτε ο Κάρλοφ τράβηξε για το Χόλυγουντ όπου δούλεψε σποραδικά σε μερικές ταινίες, όχι όμως αρκετές για να του εξασφαλίσουν τα προς το ζειν. Αναγκάστηκε λοιπόν να δουλέψει ως εργάτης υπονόμων, οδηγός φορτηγών, κ.α.
Κατόπιν έπαιξε σε αρκετές ταινίες, η καριέρα του όμως ως σταρ ξεκίνησε με την εμφάνισή του στο ρόλο του τέρατος του Φραγκεστάιν, κατά την μεταφορά στην οθόνη της νουβέλας της Mary Shelley. Στην αρχή είχαν προταθεί άλλοι, μεταξύ αυτών και ο Μπέλα Λουγκόσι, ό οποίος όμως αρνήθηκε τον ρόλο διότι θεώρησε ότι το τέρας δεν ήταν πολύ ομιλητικό .Τελικά ο ρόλος δόθηκε στον άγνωστο μέχρι τότε Κάρλοφ για να τον κάνει αστέρι σε  είδος ταινιών τρόμου. Πολλά οφείλει ο Κάρλοφ στον μακιγιέρ Jack Pierce (Γιάννης Πίκουλας) που με το ταλέντο του, του πρόσφερε ένα ιδιόμορφο και απόκοσμο πρόσωπο με το οποίο έγινε διάσημος. Αν και μόνο σε τρεις ταινίες έπαιξε ο Κάρλοφ το τέρας του Φραγκεστάιν, η φήμη του ρόλου αυτού τον ακλούθησε μέχρι τέλος. Όλες οι ταινίες που έπαιξε είχαν θέμα τον τρόμο και το μυστήριο.
Σε αντίθεση με τους ρόλους που έπαιζε, στην καθημερινή του ζωή ο Κάρλοφ ήταν ευγενική φυσιογνωμία και κύριος. Μετείχε δε σε πολλές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.
O Boris Karloff πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο εξοχικό του σπίτι στην πατρίδα του. Πέθανε σε ηλικία 81 ετών, υποκύπτοντας σε ασθένειες που τον βασάνιζαν από καιρό.

Οι δύο αυτοί ηθοποιοί, Bela Lugosi και Boris Karloff, που θριάμβεψαν σε ρόλους τεράτων την χρυσή  περίοδο των ταινιών τρόμου, όχι μόνο δεν υπήρξαν ανταγωνιστές αλλά συνεργάστηκαν σε αρκετές καλές ή και όχι ταινίες. Βέβαια η συνεργασία τους αυτή ήταν καθαρά επαγγελματική και ποτέ δεν συνδέθηκαν δια φιλίας. Ψάχνοντας κάποια συγκεκριμένη ταινία του Bela Lugosi αναγκάστηκα να αγοράσω μια ολόκληρη συλλογή ταινιών που πρωταγωνιστεί το δίδυμο Bela Lugosi και Boris Karloff. Τελικά μια και είχα αυτά τα DVD, αποφάσισα να κάνω και τους υπότιτλούς. Τις ταινίες αυτές θα σας παρουσιάσω προσεχώς.  Είναι οι εξής:

·       The Black Cat (1934)
·       Black Friday (1940)
·       Murders in the Rue Morgue (1932)
·       The Raven (1935)
·       The Invisible Ray (1936)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου