Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Jean de Florette (1986)

Jean de Florette (1986)
 

Από την διλογία του Marcel Paginol

Σκηνοθεσία: Claude Berri

Σενάριο Claude Berri, Gérard Brach

Παίζουν: Yves Montand, Gérard Depardieu και Daniel Auteuil



Ποιος από μας τους μεγαλύτερους δεν άκουσε για τον Marcel Paginol;
Από την εποχή ακόμη που ακούγαμε θέατρο από το ραδιόφωνο, μας κρατούσαν σε αγωνία οι συνέχειες της τριλογίας ΦΑΝΗ – ΚΑΙΣΑΡΑΣ – ΜΑΡΙΟΣ. Όταν αργότερα το είδα σε ταινία, μου φάνηκε πολύ ξενέρωτο. Πολύ χειρότερα ήταν τα πράγματα όταν το είσαι σε θεατρική παράσταση στην τηλεόραση με την Ανουσάκη νομίζω στο ρόλο της Φανής , τον Ηλιόπουλο στον ρόλο του Καίσαρα, κλπ.
Την πρώτη ταινία αυτής εδώ της διλογίας είδα πριν από χρόνια σε δορυφορικό κανάλι. Ατυχώς όμως την επομένη εβδομάδα που έπαιζε την συνέχεια της διλογίας, ήμουν απασχολημένος - δεν ήμουν ακόμα συνταξιούχος – και αρκέστηκα στην περιγραφή του έργου από την γυναίκα μου. Πριν. από λίγο καιρό, ψάχνοντας τα ιντερνετικά μαγαζιά την είδα σε προσφορά. Δεν έχασα λοιπόν καιρό και την παρήγγειλα. Αυτό έγινε προτού να αρρωστήσω. Όταν επέστρεψα σπίτι και δεν την είχα την είχα λάβει ακόμα νόμιζα πως η παραγγελία είχε χαθεί. Με έκπληξή μου την έλαβα πριν από λίγες μέρες και στρώθηκα με τα μούτρα στην δουλειά με στους υπότιτλους.
Στο πρώτο έργο ο σκηνοθέτης Claude Berr,i είχε την τύχη να συνεργαστεί με δύο γίγαντες του παγκοσμίου κινηματογράφου. Τον Yves Montand και τον Gérard Depardieu. Στην δεύτερη ταινία, ο δεύτερος απουσιάζει, μια και σύμφωνα με το σενάριο, πεθαίνει στο τέλος της πρώτης, μα μας αποζημιώνει γενναιόδωρα όμως με την εμφάνιση της πανέμορφης Emmanuelle Béart, η οποία παίζει την υποτιθέμενη κόρη του Gérard Depardieu.
Την συγκεκριμένη διλογία, δεν υπάρχει περίπτωση να την δείτε να προβάλετε πουθενά, ούτε να την βρείτε σε κανένα βιντεοκλάμπ την Ελλάδα. Είναι από τις λεγόμενες σπάνιες ταινίες. Αν θέλετε να την παρακολουθήσετε και τα Γαλλικά σας δεν σας βοηθούν, σας μετέφρασα τους υποτίτλους.



Τι παρακολουθούμε λοιπόν στην πρώτη ταινία; Τον Yves Montand να παίζει πολύ πετυχημένα τον ρόλο του Cesar, ενός συμφεροντολόγου και πλεονέκτη πλούσιου αγρότη...

 
ο οποίος μην έχοντας οικογένεια και παιδιά έχει καταστήσει μοναδικό κληρονόμο του τον ανεψιό του Ugolin (Daniel Auteuil) ο οποίος θέλει να ασχοληθεί με κάποια καλλιέργεια που απαιτεί αρκετό νερό για πότισμα.



Για να βοηθήσει τον ανιψιό βάζει στο μάτι ένα εγκαταλελειμμένο χωράφι που έχει δική του πηγή. Ξαφνικά εμφανίζεται όμως κάποιος καμπούρης ονόματι Jean (Gérard Depardieu) που φέρεται κληρονόμος αυτής τη γης. Είναι μάλιστα αποφασισμένος να την αξιοποιήσει. Για το σκοπό αυτό έφερε μαζί του και την οικογένεια. Γυναίκα και κορούλα.

 
Ο πονηρός Cesar για να τον απογοητεύσει και να του φάει το χωράφι όσο όσο σφραγίζει την πηγή και δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στο καημένο τον Jean που καταλήγει νεκρός στο τέλος από τις τόσες ταλαιπωρίες που αναγκάζεται να υποστεί εξ αιτίας του άπονου Cesar. Στο τέλος, μετά το θάνατό του, η μικρούλα ανακαλύπτει την σφραγισμένη πηγή και ουρλιάζει από θυμό.
Η συνέχεια στην δεύτερη ταινία




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου