Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2011

The Thin Man (1934)

The Thin Man (1934)
Ο Άνθρωπος Σκιά
  Ο διάσημος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Dashiell Hammett έγραψε μια σειρά αστυνομικών ιστοριών - την σειρά The Thin Man - με ήρωα των δαιμόνιο ελληνοαμερικανικό ντεντέκτιβ Nik Charls που προέρχεται από το Νίκος Xαραλαμπόπουλος.
Το 1934 η πρώτη ιστορία έγινε ταινία. Η χημεία του ζεύγους των πρωταγωνιστών William Powell, στο ρόλο του Νικ και της Myrna Loy στο ρόλο της συζύγου του, ήταν τόσο δυνατή, ώστε η ταινία σημείωσε απρόβλεπτη και για τους συντελεστές της ακόμα, επιτυχία Αποτέλεσμα ήταν να συμπληρωθεί με 5 ακόμα ταινίες η σειρά. Να ακολουθήσουν ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές σειρές και να γίνει πηγή εμπνεύσεις για νεότερες ταινίες και σειρές με γνωστότερη σε εμάς την σειρά Hart to Hart με πρωταγωνιστή τον γνωστό μας Robert Wagner.
Πρόκειται για το γνωστό στόρι του ζεύγους που δεν έχει πια οικονομικές ανάγκες, ο ντετέκτιβ έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση, αλλά απρόβλεπτες καταστάσεις των ωθούν να ξαναγυρίσει άθελά του σ’ αυτές.
 

 Οι 6 συνολικά ταινίες της σειράς που γυρίστηκαν είναι:
  • The Thin Man (1934) Ο Άνθρωπος Σκιά
  • After the Thin Man (1936) Η Ασύλληπτη Σκιά
  • Another Thin Man (1939) Η Έπαυλη Του Μυστηρίου
  • Shadow of the Thin Man (1941) Ο Άνθρωπος Σκιά στις Κούρσες
  • The Thin Man Goes Home (1944) Ο Άνθρωπος Σκιά στη Μικρή Πόλη.
  • Song of the Thin Man (1947)Το Τραγούδι του Ανθρώπου Σκιά
 
Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές δεν θα πρέπει να παραλείψουμε το σκυλάκι τους τον Άστα, ένα Φοχ Τεργιέ ,που με την παρουσία του ρίχνει εύθυμες πινελιές αλλά μερικές φορές συμβάλει και στην διαλεύκανση των υποθέσεων.
 

Να σημειώσουμε ακόμα και την συμμετοχή στην πρώτη αυτή ταινία “The Thin Man”, της νεαρής και γλυκιάς Maureen O'Sullivan στο ρόλο της Ντόροθη, που είναι γνωστή και για δύο κυρίως λόγους. Είναι η Συμπρωταγωνίστρια του «Ταρζάν» Τζόνι Βάις Μίλερ ως σύντροφός του «Τζέην» και το κυριότερο ...είναι η μητέρα της Μία Φάροου!
 

Από τι 6 συνολικά ταινίες της σειράς, τις 5 τελευταίες μπορείτε να τις βρείτε εύκολα, τόσο για αγορά, όσο και για ενοικίαση.
Είχα προμηθευτεί κι εγώ από την Ελληνική αγορά τα 5 επόμενα DVD, αλλά αυτό το πρώτο , αν και κίνησα ουρανό και γη δεν το εύρισκα πουθενά. έτσι απευθύνθηκα σε γερμανικό μαγαζί και το παρήγγειλα. Γεμάτος χαρά όταν το έλαβα, είδα στο οπισθόφυλλό του στην ένδειξη για υπότιτλους μεταξύ των άλλων και το ”gr”.
Άδικα όμως χάρηκα, διότι όπως αποδείχτηκε, ελληνικοί υπότιτλοι δεν υπήρχαν μέσα.
Στρώθηκα λοιπόν και έκανα τη μετάφραση, προσπαθώντας από τα Αγγλικά και βοηθούμενος όποτε χρειαζότανε από τα Γερμανικά που τα καταφέρνω καλλίτερα.
Πάντως η μετάφραση αυτή με κούρασε διότι υπάρχει αφενός πολυλογία (Πάνω από 1600 διάλογοι) και αφετέρου η γλώσσα που χρησιμοποιείται είναι πολύ ιδιωματική, με πολλές μαγκιές και αργκό γενικά. Αφού και οι Γερμανοί, όπου δεν καταφέρνουνε να αποδώσουν τους ιδιωματισμούς, αυτό που μεταφράζουνε είναι ...τρία πουλάκια κάθονταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου