Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Gojira (1954)



Gojira (1954)
ή
Godzilla
όπως είναι ή διεθνής του ονομασία




Σκηνοθέτης Ishirô Honda;

Σενάριο: Ishirô Ishirô Honda, Shigeru Kayama

Διάρκια:98 min / USA:78 min (DVD)

Χώρα: Ιαπωνία
Γλώσσα :Ιαπωνικά, Αγγλικά

Χρώμα:B \ W

Εικόνα :1.37 : 1

Ήχος:Mono

Ελληνικοί υπότιτλοι: Από Oldman


Πρόκειται για την πρώτη ταινία του θρυλικού τέρατος του σκηνοθέτη Ishiro Honda, φίλου και συνεργάτη του Kurosawa.
Πρόκειται για ένα οικολογικό και φιλειρηνικό φιλμ.
Και ποιος άλλος θα μπορούσε να γυρίσει τέτοιο φιλμ ,εκτός από τους Γιαπωνέζους που ακόμα μετράγανε τις πληγές τους από την προ 9 χρόνων δοκιμασία τους με τις ατομικές βόμβες;
Αν την δούμε με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα, είναι λογικό να μας φέρνουν χαμόγελα και διάθεση για γέλια με τα αφελή – σε σχέση με σήμερα – εφέ. Δεν παύει όμως να δημιουργεί και μια ρομαντική διάθεση και συμπάθεια για του συντελεστές της ταινίας. Μην ξεχνάμε ότι αυτή ήταν η αφετηρία για ταινίες με πλήθος τεράτων που έχουν το ίδιο ή παραπλήσιο όνομα.
Μέσα στο ξεκίνημα του ψυχρού πολέμου και ενώ η ανθρωπότητα δεν έχει ακόμα επουλώσει τις πληγές της από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η ταινία θέλει προφητικά να μας αφυπνίσει σχετικά με τον κίνδυνο των πυρηνικών δοκιμών.
Ο Godzilla είναι ένα προϊστορικό ζώο κατηγορίας δεινοσαύρων, που κατάφερε να επιβιώσει ζώντας ανενόχλητος στα βάθη του ωκεανού. Μέχρι που κάποτε μετά από υποθαλάσσιες πυρηνικές δοκιμές που γίνονταν, έχασε την ησυχία του και βγήκε στην επιφάνια σκορπώντας τον τρόμο στις παραλιακές πόλεις.
Και το ηθικό δίδαγμα μας το δίνει ο γέρο επιστήμονας, ο οποίος μετά την επιτυχή εξουδετέρωση του τέρατος μας προειδοποιεί ως εξής:
- Κανένας δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι ο Godzilla είναι το μοναδικό τέρας που επέζησε στα βάθη των ωκεανών. Αν η ανθρωπότητα δεν συνετιστεί και συνεχίσει τα επικίνδυνα πειράματά της, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι κάπου, κάποτε, ένας νέος Godzilla θα ξαναεμφανιστεί για να σπείρει τον τρόμο και την καταστροφή.

Η κασετίνα Gojira που διαθέτω περιέχει δύο DVD. Το πρώτο περιλαμβάνει την αυθεντική Γιαπωνέζικη ταινία και το δεύτερο την Αμερικάνικη όπου τα αμερικανάκια μάζεψαν πάλι τους Γιαπωνέζους ηθοποιούς της ταινίας, πρόσθεσαν έναν Αμερικανό δημοσιογράφο που ζει και καλά την φρίκη τις καταστροφής από πρώτο χέρι και μας ξαναπαρουσιάζουν την ίδια ταινία στα γρήγορα. Είναι σκέτο χάσιμο χρόνου.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου