Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

The Innocents (1961)

    
The Innocents (1961)
Οι Αθώοι

ή με τον τίτλο που παίχτηκε στην Ελλάδα:
«Μια μορφή στο παράθυρο»
Σκηνοθεσία: Jack Clayton

Σενάριο: Henry James, (based on the story "The Turn of the Screw"),

John Mortimer, William Archibald

Είδος: Horror ΔΕ 60

Διάρκεια: 1h 27m

Γλώσσα: English

Παίζουν:

Deborah Kerr: Miss Giddens

Peter Wyngarde: Peter Quint

Megs Jenkins: Mrs. Grose

Michael Redgrave: The Uncle

Martin Stephens: Miles

Pamela Franklin: Flora

Clytie Jessop: Miss Jessel

Isla Cameron: Anna

    Αν νομίζετε ότι η μοναδική διασκευή του πολυδιαβασμένου μυθιστορήματος του Henry James, «Το Στρίψιμο Της Βίδας» για τον κινηματογράφο ήταν αυτή του Alejandro Amenábar στην ταινία «Οι Άλλοι» με την Nicole Kidman, κάνετε λάθος.
     Προηγήθηκε ο σκηνοθέτης Jack Clayton που το 1961, με το διασκευασμένο σενάριο του John Mortimer μας παρουσίασε ένα πραγματικό αριστούργημα.
Το να χαρακτηρίζονται τέτοιες ταινίες ως ταινίες horror, το βρίσκω κάπως αυθαίρετο. Εγώ θα έδινα τον άτυπο τίτλο: ταινία ατμόσφαιρας. Αυτό διότι χωρίς να υπάρχει σταγόνα αίμα, χωρίς φόνους, τέρατα με σουβλερά δόντια και κέρατα, σκελετοί και δράκοι, το έργο καταφέρνει να σε έχει μέχρι να πέσει ο τίτλος του Τέλους, στην τσίτα.
Πρόκειται για ασπρόμαυρη ταινία σινεμασκόπ, που δεν γυρίστηκε σε στούντιο αλλά σε αυθεντικό βικτοριανό αρχοντικό, ένα τεράστιο σπίτι με δική του λίμνη. Η γοτθική ατμόσφαιρα σε όλο της το μεγαλείο. Μεγάλη τέχνη του δημιουργού το παίξιμο του φωτός. Βλέπεις δύο παιδάκια με αγγελικά πρόσωπα και αλλάζοντας μόνο γωνία και φωτισμό, ρίγος διατρέχει την σπονδυλική σου στήλη βλέποντας ότι η απόσταση αγγελικού και διαβολικού δεν είναι μεγάλη.
Μάλιστα. Αυτοί ειναι σκηνοθέτες!
    Η Deborah Kerr στο ρόλο της ψυχολογικά εύθραυστης γκουβερνάντας δίνει ρεσιτάλ ερμεινίας. Όμως κανένας από τους ηθοποιούς δεν υστερεί σε τίποτα. 

    Πάντως τέτοια έργα είναι καλύτερα να τα βλέπεις, παρά να διαβάζεις γι' αυτά.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου